ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Φρικτή καταγγελία για κακοποίηση γάτων: Τι να κάνω αν γίνω μάρτυρας αντίστοιχου περιστατικού

Η υπόθεση με τις γάτες που πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ στην Περνέρα και τα βήματα που ακολουθούμε όταν δούμε να κακοποιείται ένα ζώο

Μαρία Σάββα

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο κακοποίησης ζώων και οι υποθέσεις που έρχονται στην επιφάνεια αυξάνονται και προκαλούν αποτροπιασμό και έντονο προβληματισμό για τη συμπεριφορά μας απέναντι στους τετράποδους φίλους μας.

Πρόσφατα, μάλιστα και πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα τουλάχιστον 5 γάτες πυροβολήθηκαν με οπλότοξο ή Βαλλίστρα -των οποίων απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τους- με τα άτομα που έπραξαν το συγκεκριμένο έγκλημα να καταγγέλθηκαν.

Τρία από τα πέντε γατάκια που πυρολύθηκαν με οπλότοξο διασώθηκαν, ενώ ένα έχασε την ζωή του και ακόμα ένα γίνεται προσπάθεια για τον εγκλωβισμό του από εθελοντές διασώστες. Το βάναυσο αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Περνέρα – Παραλίμνι, με αρκετούς τουρίστες του νησιού να είδαν το αποτρόπαιο σκηνικό και το κατέγραψαν μέσα από φωτογραφίες που εστάλησαν στο Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου αποφάσισε ότι για την περίπτωση αυτή αρμόζει να καλέσουν τον αρχηγό της αστυνομίας και τις υπηρεσίες του κράτους όπως άμεσα διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση και εάν και εφόσον στοιχειοθετηθεί ποινικά η υπόθεση τότε οι ίσως ένοχοι να οδηγηθούν εκεί και όπως τους αξίζει.

Να αναφέρουμε ότι η κατοχή και η χρήση πυροβόλων ή μη πυροβόλων όπλων ρυθμίζονται από την σχετική νομοθεσία (113(Ι)2004 και οι ποινές 2 χρόνια φυλάκιση ή 5χιλ ευρώ ή και τα δύο.

Με αφορμή το περιστατικό αξίζει να θυμίσουμε τα βήματα που ακολουθούμε όταν δούμε να κακοποιείται ένα ζώο

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα εδώ, αρχικά μόλις υποπέσει το οτιδήποτε μεμπτό στην αντίληψή μας ειδοποιούμε την αστυνομία άμεσα- φροντίζοντας να τους παρέχουμε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για το ίδιο το ζώο, για τα άτομα που εμπλέκονται, την περιγραφή τους, τον αριθμό των ατόμων, την περιοχή στην οποία γίνεται το συμβάν και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες - ακόμη και αν γνωρίζουμε προσωπικά τους θύτες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους καλύψουμε.
Να θυμάστε πως όσα περισσότερα στοιχεία συλλέξετε τόσο πιο εύκολα θα εντοπιστούν και θ' ανακριθούν οι δράστες. Η αστυνομία θα χρειαστεί ένταλμα από εισαγγελέα για να μπει σε ιδιωτικό χώρο.

Μόλις φτάσει η αστυνομία και σώσει το ζωάκι -εφόσον αυτό είναι ακόμη ζωντανό- θα πρέπει να συνεννοηθεί με φιλοζωική ή με τον δήμο οι οποίοι θα φροντίσουν να μεταφερθεί το ζωάκι στον κτηνίατρο για εξετάσεις. Παράλληλα, μπορούμε να ενημερώσουμε για το περιστατικό και το Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο.

Να σημειώσουμε πως η κυπριακή νομοθεσία προστατεύει και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ΄ζώων. Δυνάμει των νόμων αυτών πρέπει και να δράσουμε. Οποιοδήποτε πλημμέλημα που σχετίζεται με έκθεση του ζώου σε καιρικές συνθήκες ή πρόσδεσή του εκτός βέβαια προσωρινά σε δημόσιους χώρους ή κατά τη διάρκεια της καθημερινής βόλτας ενώ η νομοθεσία μπορεί να παρέμβει και να πα΄ρει το ζώο από τους ιδιοκτήτες σε περίπτωση που παρατηρηθεί πλημμέλημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση