

Μαρία Καραμάνου
Μια ιστορική και δραματική στιγμή ζει η Γαλλία, καθώς ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Sarközy, πέρασε το κατώφλι της φυλακής La Santé στο Παρίσι, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση που φυλακίζεται. Ο 70χρονος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Παρά την καταδίκη, ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του και έχει ήδη ασκήσει έφεση.
| Así ha abandonado su vivienda Nicolas Sarkozy junto a su esposa, Carla Bruni, para dirigirse a la cárcel. El expresidente francés deberá cumplir una condena de 5 años de prisión por recibir fondos del régimen libio de Gadafi https://t.co/ZhfZxx6Et9 pic.twitter.com/UNZSpBJzkO
— Europa Press (@europapress) October 21, 2025
Η δραματική άφιξη στη φυλακή και το μήνυμά του
Ο Sarközy έφτασε στη φυλακή κρατώντας το χέρι της συζύγου του, Carla Bruni, και χαιρέτισε τους δεκάδες υποστηρικτές του που φώναζαν το όνομά του. Σε ένα συγκινητικό μήνυμα στο Χ, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε: «Σήμερα το πρωί δεν φυλακίζεται ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ένας αθώος άνθρωπος. Πρόκειται για ένα δικαστικό σκάνδαλο και μια πορεία ταλαιπωρίας που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια».
Ο ίδιος μίλησε για «εκδίκηση και μίσος» που, όπως είπε, ταπείνωσαν τη Γαλλία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αλήθεια θα θριαμβεύσει», έστω και με «συντριπτικό τίμημα».
There are people you don’t judge by appearances but by what you feel.
— Juliette Declercq (@JulietteJDI) October 21, 2025
I sense in Nicolas Sarkozy a restless, genuine humanity, and in @carlabruni's steadfast love, the quiet proof of it.
She is clearly there for better or for worse. Well done to her, well done to them. https://t.co/DsPU32R2EH
VIP κελί με ανέσεις
Παρά το σοκ της καταδίκης, οι συνθήκες κράτησής του είναι ιδιαίτερες. Ο Sarközy θα βρίσκεται σε κελί 9 τ.μ. μόνος του, με ιδιωτικό μπάνιο, σταθερό τηλέφωνο και τηλεόραση (με κόστος 14 ευρώ τον μήνα). Θα προαυλίζεται υπό στενή επιτήρηση και θα λαμβάνει το φαγητό του απευθείας στο κελί. Οι σωφρονιστικές αρχές αποφάσισαν να τον απομονώσουν από τους υπόλοιπους κρατούμενους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά του και να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό ή φωτογραφία που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.
Η υπόθεση που συγκλονίζει τη Γαλλία
Ο Sarközy κρίθηκε ένοχος στις 25 Σεπτεμβρίου για τον ρόλο του σε συνομιλίες με το καθεστώς Καντάφι, με στόχο τη μυστική χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας. Παρότι, όπως υποστήριξε το δικαστήριο, η χρηματοδότηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο πρώην πρόεδρος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση.
Ο ίδιος επιμένει ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και δεν έχει «παραβιάσει ποτέ τον νόμο», ενώ δηλώνει πως «δεν ζήτησε κανένα πλεονέκτημα ή χάρη».
Μόλις μία μέρα πριν, ο πρώην πρόεδρος συναντήθηκε σε φιλικό κλίμα με τον Macron στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλειά του και ανακοίνωσε ότι θα τον επισκεφθεί στη φυλακή.
- Η κορυφαία συνάντηση του Παγδατή με τον Trajkovic
- ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ: Κάνει πρεμιέρα με τον επιτυχημένο Γρηγόρη Αρναούτογλου
- Οι τρυφερές ευχές του συντρόφου της Λυσάνδρου στα... κυπριακά
- «Τετ-Α-Τετ στον Alpha»: Η αλλαγή στην εκπομπή του Τάσου Τρύφωνος
- Εσείς ξέρετε ποιος γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός είναι στην εικόνα;