ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γυμανστικό κολάν, απλό tee, blazer και sneakers
 

Μάριος Γεωργίου:«Θέλω να κατακτήσω ένα Ολυμπιακό μετάλλιο»

Όλα όσα αποκάλυψε ο αθλητής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο must

Μετά την 9η θέση στην Ολυμπιάδα του Τόκυο, το 2021, που τον κράτησε εκτός τελικού, το 2022 επανήλθε φουριόζος, συλλέγοντας συνολικά δέκα μετάλλια, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του ιστορικού -για το νησί μας- χρυσού μεταλλίου στο μονόζυγο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στο Μόναχο. Ο Μάριος Γεωργίου δικαιωματικά ψηφίστηκε και βραβεύτηκε ως Αθλητής της Χρονιάς αλλά και ως Man of the Year 2022.

Του Μιχαλη Μιχαηλιδη

Μάριε, εκτός από την ευγένεια που σε χαρακτηρίζει, ποιες άλλες αρετές πρέπει να έχει ένας αθλητής για να φτάσει στο ψηλότερο επίπεδο;
Χρειάζεται πείσµα, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, πάθος γι’ αυτό που κάνεις και σίγουρα ειδικές ικανότητες σε σχέση µε το άθληµά σου. Το σηµαντικότερο όµως είναι να έχεις ανθρώπους που πιστεύουν σε σένα και σε στηρίζουν.
Ταλέντο, σκληρή δουλειά, χορηγίες, στήριξη από την Πολιτεία και την Οµοσπονδία, υποστήριξη από οικογένεια και φίλους, δυνατό προπονητικό team, τύχη.

Θα µπορούσες να τα βάλεις σε σειρά προτεραιότητας;
Για να µπορέσει ένας αθλητής να φτάσει στην κορυφή πρέπει να υπάρχουν όλα αυτά. ∆εν έχει σηµασία τόσο η σειρά µε την οποία υπάρχουν.

Σε σχέση µε την υποστήριξη από την οικογένεια, πόσο σηµαντική είναι και πώς αναπλήρωσες αυτό το κενό;
Η οικογένεια είναι σίγουρα ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι, το οποίο στην περίπτωσή µου αναπλήρωσε και µε το παραπάνω ο προπονητής µου, καθώς και άνθρωποι που βρίσκονται στο παρασκήνιο και είναι κοντά µου ως οικογένεια.

Μεγαλώνοντας, ποιος σε έσπρωξε στον αθλητισµό και γιατί επέλεξες την Ενόργανη;
Η Ενόργανη Γυµναστική ήταν τυχαία επιλογή. Προέκυψε απλώς γιατί ήµουν ένα παιδί µε πολλή ενέργεια, πολύ ριψοκίνδυνο, που σκαρφάλωνε όπου µπορείς να φανταστείς και όλο αυτό έπρεπε να διοχετευτεί κάπου, όποτε µε πήγαν στην Ενόργανη.

Υπήρξαν στιγµές που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;
Η Ενόργανη είναι ένα άθληµα µε πολλές ώρες δουλειάς, από πολύ µικρή ηλικία, γεγονός που δεν σου αφήνει χρόνο για παιχνίδι και ανέµελη ζωή. Στην εφηβεία τα είχα παρατήσει για έναν χρόνο και έβλεπα ότι κάτι µου έλειπε.

Τελικά τι ήταν αυτό που σε έπεισε να µείνεις προσηλωµένος σε αυτό που κάνεις;
Με παρότρυνση του προπονητή µου ξεκίνησα ξανά και έτσι βρίσκοµαι εδώ που είµαι σήµερα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της µέχρι τώρα πορείας σου;
Σε σχέση µε την προσωπική µου ζωή ήταν σίγουρα ο θάνατος του πατέρα µου. Όσον αφορά στον πρωταθλητισµό, πιο δύσκολη στιγµή ήταν όταν στο περσινό Παγκόσµιο Πρωτάθληµα ισοβάθµησα στο Δίζυγο, στην 8η θέση, και έµεινα εκτός τελικού λόγω του ότι είχα υψηλότερη αρχική αξία στο πρόγραµµα µου. Παράλληλα, αµέσως µετά, στον ίδιο αγώνα, είχα πτώση στο Μονόζυγο που µου στέρησε και εκεί την είσοδο στον τελικό.

Και ποια ήταν η στιγµή που σου έδωσε τις πιο δυνατές συγκινήσεις;
Η κατάκτηση του χρυσού µεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα, φέτος. Τα έντονα συναισθήµατα και οι µεγάλες στιγµές δεν αφορούσαν µόνο τη νίκη, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν της νίκης αυτής, που ήταν ο τραυµατισµός, τα νοσοκοµεία και το ότι µέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν αγωνιστώ ήταν αµφίβολη η συµµετοχή µου, λόγω του πόνου που ένιωθα στον ώµο.

Ποιος είναι ο µεγαλύτερος στόχος που είχες θέσει ξεκινώντας;
Να κατακτήσω ένα Ολυµπιακό µετάλλιο. Δεν τον έθεσα ξεκινώντας, αλλά ήταν κάτι που στην πορεία έβαλα ως στόχο, βλέποντας ότι έχω την δυνατότητα να τα καταφέρω.

Σήµερα, έχεις αναθεωρήσει τους στόχους σου;
Δεν έχω αναθεωρήσει, αλλά για να φτάσω εκεί θα πρέπει να περάσω από τον στόχο της κατάκτησης ενός Παγκοσµίου µεταλλίου. Φυσικά το ένα δεν αναιρεί το άλλο ούτε και την σειρά κατάκτησης τους.

Είσαι αισιόδοξος για την Ολυµπιάδα του Παρισιού; Σε µια πρόσφατη συνέντευξη µάς είχες πει να περιµένουµε εκπλήξεις.
Είµαι αρκετά αισιόδοξος για την πρόκριση στην Ολυµπιάδα του Παρισιού, αλλά είναι µακρύς ο δρόµος και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια. Ακόµα έχω να αντιµετωπίσω το πρόβληµα του τραυµατισµού στον ώµο µου. Όσο για τις εκπλήξεις, µακάρι να είµαι καλά και σίγουρα θα έρθουν.

Τι θα κάνεις στο Παρίσι που ενδεχοµένως δεν το έκανες στο Τόκυο;
Δεν υπάρχει κάτι να αλλάξω σχετικά µε την προετοιµασία µου γιατί και εκεί ήµουν αρκετά έτοιµος, απλά οι συνθήκες του αγώνα δεν βοήθησαν τόσο ώστε να έχω την µέγιστη απόδοση, και η 9η θέση που πήρα ήταν µεγάλη επιτυχία.

Σε σχέση µε το ασκησιολόγιό σου, θα δούµε κι άλλα πράγµατα από σένα;
Θα ανεβάσω σίγουρα τις αξίες των δυσκολιών των προγραµµάτων µου ούτως ώστε να µπορώ να πάρω ακόµα µεγαλύτερες τελικές βαθµολογίες. Υπάρχουν ασκήσεις µεγαλύτερης δυσκολίας που ήδη δουλεύω για να µπουν στα προγράµµατά µου.

Ποια άσκηση θα τολµούσες να πεις ότι είναι trademark Μάριος Γεωργίου; Ή, αν προτιµάς, ποια είναι η αγαπηµένη σου;
Η αγαπηµένη µου άσκηση είναι το Κασίνα, στο Μονόζυγο (διπλό σάλτο τεντωµένο µε ολόκληρη πιρουέτα πάνω από την µπάρα). Είναι µια άσκηση µε πολύ υψηλό βαθµό δυσκολίας που έµενα µου φαίνεται πολύ πιο εύκολη από µικρότερης αξίας ασκήσεις.

Πώς είναι σήµερα το κλίµα στις προπονήσεις σου, µετά και τις επιτυχίες που είχες στις µεγάλες διοργανώσεις;
Δεν έχει αλλάξει κάτι, ποτέ δεν αλλάζει κάτι γιατί την επόµενη µέρα πάντα µπαίνει ο επόµενος στόχος, που είναι σιγουρά µεγαλύτερος.

Πώς θα χαρακτήριζες τις σχέσεις σου µε τα υπόλοιπα µέλη της Dream Team της Ενόργανης; Πόσο δεµένοι είστε ως οµάδα;
Δεν είµαστε απλά µια οµάδα είµαστε φίλοι, είµαστε οικογένεια.

Υπάρχει ανταγωνισµός µεταξύ σας;
Υπάρχει υγιής ανταγωνισµός και είναι αυτό που ωθεί τον καθένα µας να ξεπερνά τον εαυτό του.

Ποια σχέση έχεις µε τους νεότερους αθλητές; Τους συµβουλεύεις;
Είµαι πάντα κοντά στους νεότερους αθλητές και είµαι αυτός που τους εµψυχώνει κάθε φορά για το καλύτερο. Πάντα κάνω «κερκίδα» σε όποιον συναθλητή µου αγωνίζεται και χαίροµαι µε τη νίκη του.

Και πώς θα χαρακτήριζες τη σχέση σου µε τον προπονητή σου;
Η σχέση µου µε τον προπονητή µου είναι κάτι που δεν µπορεί να απαντηθεί σε λίγες γραµµές. Είναι σχέση ζωής. Είναι ο άνθρωπος που είναι πάντα δίπλα µου σε όλα, από όσο θυµάµαι τον εαυτό µου.

Ποια συµβουλή του προπονητή σου κρατάς ως το πιο πολύτιµο φυλακτό;
Πάντα µου λέει «Μάριε, δεν τα παρατάµε». Και πάντα το λέει στον πληθυντικό.

Υπάρχει και κάποια συµβουλή των γονιών σου που σε ακολουθεί πάντα;
Ο πατέρας µου µού έλεγε πάντα να προχωρώ µπροστά και να µην κοιτάω πίσω.

Στην καθηµερινή προπόνηση, ποιο είναι το πιο δύσκολο κοµµάτι;
Τα πιο δύσκολα κοµµάτια της προπόνησης είναι η ενδυνάµωση και η ευλυγισία γιατί είναι κουραστικά, βαρετά και επίπονα, σε αντίθεση µε την εκµάθηση νέων ασκήσεων που είναι συναρπαστική.

Τι είδους πράγµατα στερείσαι για να είσαι σε αυτό το επίπεδο;
Πλέον δεν νιώθω ότι στερούµαι κάτι. Έµαθα να µπαλανσάρω τα πάντα και στον ελεύθερό µου χρόνο κάνω πράγµατα που µε κάνουν να νιώθω όµορφα.

Ποιος είναι ο µεγαλύτερος φόβος σου;
Ο µεγαλύτερος µου φόβος είναι να µην προκύψει τραυµατισµός, ο οποίος θα µου στερήσει τη συνέχεια µου στην Ενόργανη Γυµναστική.

Ποια είναι η σχέση σου µε τον Λευτέρη Πετρούνια;
Με το Λευτέρη είµαστε φίλοι και µιλάµε τακτικά, έχουµε προπονηθεί πολλές φορές µαζί όταν πάω για προετοιµασία στην Αθήνα. Στο Πανευρωπαϊκό πανηγυρίσαµε µαζί τα χρυσά µας και είπαµε ότι και τα επόµενα µας µετάλλια θα τα πανηγυρίσουµε µαζί.  

Είναι κάποιο χαρακτηριστικό του που θαυµάζεις;
Την ηρεµία που βγάζει κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράµµατός του. Κάνει το πρόγραµµα να φαίνεται απλό και εύκολο, ενώ σίγουρα δεν είναι.

Ποιους άλλους ανθρώπους γενικότερα έχεις ως πρότυπα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πρότυπα, άλλα θαυµάζω πολλούς αθλητές τόσο στην Ενόργανη όσο και ευρύτερα στον αθλητισµό.

Για ποιον κάνεις όλα αυτά που κάνεις;
Πάντα αφιερώνω τις επιτυχίες µου στον πάτερα µου, ο οποίος δεν πρόλαβε να χαρεί µία µεγάλη µου επιτυχία αφού έφυγε πριν καταξιωθώ. Όµως όλα αυτά τα κάνω για µένα και για το µέλλον µου, είναι ο τρόπος ζωής µου.

Κάνεις κάποιο άλλο άθληµα, έστω για ευχαρίστηση; Τι άλλου είδους χόµπι έχεις;
Κάνω snow board και skate board και επίσης χορεύω και παίζω κιθάρα. Είναι δραστηριότητες που µε χαλαρώνουν και µε βοηθούν να ξεφεύγω από την καθηµερινότητα.

Ποιο είναι το motto σου;
Never give up… keep going… take it to the limits!

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Ilona Garamvolgyi: From zero to hero

Ilona Garamvolgyi: From zero to hero

«Εγώ τότε μόνη στην Κύπρο έμεινα κυριολεκτικά στον δρόμο… δεν ήταν λίγες οι νύχτες που κοιμήθηκα ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  INTERVIEWS