ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Το βιβλίο ως χριστουγεννιάτικο δώρο.

Tο φθηνότερο δώρο με την μεγαλύτερη απόδοση ευτυχίας!

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ένα βιβλίο τυλιγμένο στο χαρτί με δεμένο πάνω του ένα λαμπερό κόκκινο φιόγκο και τοποθετημένο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα από τη φάτνη, δέν έχει πολλά να κρύψει. Καμιά αμφιβολία δεν αφήνει, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο σε δέμα με το όνομά σου πάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να σε περιπλανήσει πως πρόκειται για κάτι άλλο. Είναι ηλίου φαεινότερο πως πρόκειται απλά για ένα βιβλίο δώρο για σένα!

Αν είσαι τύπος που αγαπά τα βιβλία, σίγουρα θα χαρείς με τη διαπίστωσή σου και το μόνο που σου συμβαίνει μαζί με την ανυπομονησία, που δίχως άλλο αισθάνεσαι, είναι η περιέργεια που σε τρώει μέχρι να ανακαλύψεις για τί είδους βιβλίο πρόκειται. Είναι άραγε ιστορικό, εγκυκλοπαιδικό, ποίηση, δραστηριοτήτων, με εικονογράφηση ή χωρίς, έχρωμο ή μαυρόασπρο, με εικόνες που ξεπετάγονται, ή με ήχους; Μήπως πρόκειται για ένα βιβλίο για ζώα που σίγουρα θα αγαπήσεις; Mήπως «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» ή κάποιο άλλο βιβλίο κλασσικού συγγραφέα ή το νέο βιβλίο του αγαπημένου σου συγγραφέα που σε ταξιδεύει μακριά μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει να μιλά στη ψυχή σου; Ανοίγοντάς το πετάς! Είναι σαν να εκρήγνυται ηφαίστειο χαράς και ευτυχίας μέσα σου.

Βέβαια, αν είσαι ο τύπος που δεν τον ξετρελαίνει και η ιδέα, κάτω από το δέντρο η μόνη έκπληξη που τον περιμένει να είναι ένα βιβλίο, ίσως να μην σε ενδιαφέρει καν να μπείς στον κόπο να το ξετυλίξεις. Μια χαρά όμορφο είναι τυλιγμένο με τον υπέροχο του φιόγκο και μια χαρά θα δείχνει κι έτσι πάνω στο ράφι. Η απογοήτευση είναι δεδομένη. Είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται για τάμπλετ, ούτε για ένα νέο κινητό τελευταίας τεχνολογίας, ούτε για φωτογραφική μηχανή, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται για ποδήλατο, ούτε για σκούτερ, δεν είναι ρολόι, δεν είναι ρούχο, ούτε κόσμημα, ούτε πατίνια. Είναι ένα βαρετό δώρο, είναι απλά ένα βιβλίο τυλιγμένο στο χαρτί με το όνομά σου πάνω, για σένα που είναι γνωστόν πως δεν αγαπάς το βιβλίο.

Το βιβλίο σαν δώρο είναι απλά ένα βιβλίο που είτε το αγαπάς είτε όχι θα περιμένει καρτερικά πάνω στο ράφι σου την κατάλληλη στιγμή για σένα, όταν θα νιώσεις πως ήρθε η στιγμή να το πάρεις και να το ανοίξεις. Θα περιμένει σαν καλός, πιστός φίλος και τότε, όταν έρθει η στιγμή του, θα σε κάνει να αντιληφθείς πως το βιβλίο είναι ένα δώρο που κάθε φορά που το ανοίγεις είναι σαν να ανοίγεις ένα νέο δώρο. Είναι σαν να ξεκινάς κάθε φορά ένα νέο ταξίδι. Γίνεται το προσωπικό σου καταφύγιο, η πήγη της γνώσης που χρειάζεσαι, η δύναμη για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για σένα. Γίνεται φάρος φωτεινός, άσβεστη δάδα, άστρο λαμπερό που οδηγεί και καθοδηγεί τον κάθε αναγνώστη, μικρό ή μεγάλο, να πορευτεί στη ζωή παρέχοντάς του εφόδια για σωστή αντίληψη, κατανόηση όλων όσων τον περιβάλλουν, άντληση υγιών συμπερασμάτων και όμορφων συναισθημάτων.

Ένα βιβλίο είναι αυτό που λένε στη γλώσσα της αγοράς ¨best value for money¨. Είναι ίσως το μόνο δώρο με τη μικρότερη αγοραστική αξία που μπορεί να αποδώσει συναισθήματα χαράς ανεκτίμητης αξίας! Γι’ αυτό, ας χαρίσουμε βιβλία, ας χαρίσουμε βιβλία ακόμα και στα παιδιά που ξέρουμε σίγουρα ότι δεν αγαπούν το βιβλίο, ας τους το προσφέρουμε μάζι μ’ αυτό το κάτι άλλο που ίσως σίγουρα περιμένουν. Ας μην τους στερήσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευτυχία που προσφέρει το ταξίδι μέσα από τον κόσμο των βιβλίων. Άλλωστε δεν είναι και ζημιά...είναι το φθηνότερο δώρο με την μεγαλύτερη απόδοση ευτυχίας!

Ακολουθεί λίστα με παιδικά βιβλία κυπρίων συγγραφέων που μιλούν στην καρδιά μας. Έγινε μια ολιγάριθμη επιλογή από τα πολλά που κυκλοφορούν χωρίς να σημαίνει ότι είναι τα μόνα που αξίζουν την προσοχή μας. Η επισκεψη σ’ ένα βιβλιοπωλείο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

1«Η Λένα και η μέλισσα»

Συγγραφέαs: Άννα Κουππάνου (η υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Άντερσεν για το 2022 και για το 2024.)

Εκδ. Πατάκης 

Η ιστορίας της Λένας και της μέλισσας είναι μια πολύ γλυκιά ιστορία που επιβεβαιώνει τη μαγική ικανότητα που έχει η συγγραφέας να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους με τρόπο απλό αλλά ονειρικό σε μονοπάτια δύσβατα. Πρόκειται για μια ιστορία που μας μιλά μέσα από το πέρασμα του χρόνου για τα μικρά που μπορεί να ‘ναι και μεγάλα, για τα ασήμαντα αλλά και τα σημαντικά, για την αγάπη που δεν έχει μέτρο και παντού χωρά ακόμα και στο πουθενά, για όσα νομίζαμε πως ξέραμε και για αυτά που μπορούμε ακόμα να μάθουμε. Για το πέρασμα στην αιωνιότητα και στο ταξίδι στο φως με ένα πουφ που γίνεται αγάπη και ζει παντοτινά. Στη μαγεία του βιβλίου συμβάλλει σοβαρά η εικονογράφηση της Έφης Λαδά. Κατάλληλο για μικρά και μεγάλα παιδία.

2. «Η πεταλούδα και η σταγόνα»

Συγγραφέας Λίτσα Στυλιανού

Εκδ. Ευγνώμων 

Η συγγραφέας Λίτσα Στυλιανού μέσα από το παιδικό της βιβλίο «Η πεταλούδα και η σταγόνα» έχει καταφέρει να περάσει με τρόπο απλό και κατανοητό στα παιδιά τη σημαντικότητα της συμφιλίωσης με τον εαυτό σου και την προσαρμογή σου στα νέα δεδομένα. Πρόκειται για ένα παραμύθι εσωτερικής αναζήτησης που καλεί τους μικρούς (και τους μεγάλους) αναγνώστες να δουν μέσα στην ψυχούλα τους και να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους, καθώς και πώς μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Για παιδιά ηλικίας 4+ αλλά και μικρότερα.

3. «Περικλής ο σκαντζόχοιρος»

Συγγραφέας: Εύη Ούστα

Εκδ. Τελεία

Η ιστορία της Εύης Ούστα είναι μια μια όμορφη ιστορία για μικρά παιδιά που καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αγάπη και τη φιλία. Οι εικόνες της Winda Mylyasari είναι εντυπωσιακές με φανταχτερά χρώματα που προσελκύουν την προσοχή των μικρών παιδιών. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Περικλής ο σκαντζόχοιρος, νιώθει απελπισμένος και μόνος. Αποφασίζει πως πρέπει να αλλάξει, να αποκτήσει ένα νέο εαυτό. Για παιδιά ηλικίας 5+.

4. «Είσαι Αστέρι»

Συγγραφέας: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδ. Μεταίχμιο

Τι κι αν τελικά αποδειχθεί πως αυτό που προσπάθησες δεν πήγε και τόσο καλά; Συνέχισε να προσπαθείς μέχρι να λάμψεις. Το «Είσαι Αστέρι» είναι μια ιστορία με εντυπωσιάκη εικονογράφηση και με ευδιάκριτο χιούμορ. Στόχος της ιστορίας είναι η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης, της αισιοδοξίας και της επιμονής για συνεχή αγώνα για την επίτευξη των στόχων και σκοπών, μέχρι να βρει ο καθένας το δικό του αστέρι που θα τον κάνει λάμψει. Μια διασκεδαστική ιστορία για παιδία ηλικίας 5+ ίσως και για λίγο μικρότερα.

5. «Πέντε ευχές και ένα αστέρι»

Συγγραφέας: Φυτούλα Βακανά

Εκδ. Τελεία

Το βιβλίο «Πέντε ευχές και ένα αστέρι» είναι ένα βιβλίο που πρώτα σε σκλαβώνει με τις μαγικές εικόνες της Αιμιλίας Κονταίου και κατόπιν, αρχίζοντας την ανάγνωση της ιστορίας, σε ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο της αγάπης, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.Πρόκειται για μια γλυκιά ιστορία που θα αγαπήσουν τα μικρά παιδιά ηλικίας 5+ αλλά γιατί όχι και οι μεγάλοι που κοιτάνε τη ζωή με αισιοδοξία και πιστεύουν στα θαύματα που μπορεί να πετύχει κάποιος με την ελπίδα.

6. «Που πήγαν τα φαντάσματα»

Συγγραφέας: Δέσποινα Ηρακλέους

Εκδ.Διάπλαση

Πρόκειται για ένα ευφάνταστο βιβλίο με μια όμορφη και διασκεδαστική ιστορία δοσμένη με χιούμορ. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τη σημερινή καθημερινότητα και τον περιορισμένο χρόνο που αφιερώνουμε στα παιδία ενώ αυτά όλο και κάνουν πράγματα για να κερδίσουν την προσοχή μας και λίγο χρόνο παραπάνω μαζί μας. Είναι μια ιστορία που θα διασκεδάσει τα παιδιά και σίγουρα θα δώσει ένα μάθημα στους μεγάλους. Γιατί, αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για να είναι χαρούμενα δεν είναι αλλό από τους γονείς τους και ίσως κι ένα χνουδωτό φίλο. Για την όμορφη εικονογράφηση που το συμπληρώνει και το αναδεικνύει, την ευθύνη έχει η Ναταλία Καπατσούλια. Είναι κατάληλο για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους αλλά και για μικρότερα.

7. «Η ευχή της Μαρίνας»

Συγγραφέας: Αλεξία Παπαχριστοφόρου

Εκδ. Τελεία

Μια όμορφη ιστορία δοσμένη με τρυφερότητα και αξιολάτρευτη γλυκύτητα. Καλλιεργεί την κατανόηση της ιδιαιτερότητας των παιδιών με αυτισμό και την αποδοχή των παιδιών αυτών από το περιβάλλον τους. Πρόκειται για ένα βιβλίο που το χαρακτηρίζει η ευαισθησία και η αγάπη. Τι χρειάζεται στ’ αλήθεια για να πραγματοποιηθεί μια ευχή; Ίσως αγάπη, κατανόηση κι αποδοχή. Θα το λατρέψουν τα παιδιά που διαβάζουν μόνα τους ηλικίας 6+ αλλά και τα μικρότερα που θα το ακούσουν από τα χείλη κάποιου μεγάλου.

8«Ουρανοσυσσωρευτής»

Συγγραφέας: Βάσω Παναγή

Εκδ. Ευγνώμων

Πόσο σημαντικό είναι να βρεις τη γαλήνη και την αρμονία μέσα σου, ακόμα κι όταν όλα γύρω σου αλλάζουν! Η συγγραφέας Βάσω Παναγή, με εύστοχα μέσα και έξυπνο τρόπο, οδηγεί τον αναγνώστη σε μια περιπέτεια αναζήτησης όπου από την ανάγκη για την ευτυχία του κόσμου οδηγούμαστε στην προσωπική πληρότητα και ολοκλήρωση. Πρόκειται για ένα παραμύθι ενδοσκόπησης και προσωπικής ανάπτυξης, για τη γιατρειά, τη δύναμη της  θέλησης, τα όνειρα και την αγάπη. Για παιδιά ηλικίας 7+ αλλά και μικρότερα.

9. «Μια μέρα μόνο»

(Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας Κύπρου για το 2020 για μικρά παιδιά.)

Συγγραφέας: Νίκος Αντωνίου

Εκδ. Καστανιώτη

Μια συγκινητική και γλυκιά ιστορία για παιδιά ηλικίας 7+ που αναδεικνύει το εφήμερο της ζωής, τη δύναμη της στιγμής, τη διαχρονική αξία να ζει κανείς την κάθε μέρα σαν να ‘ναι η τελευταία του. Το εφημερόπτερο είναι το έντομο με την πιο σύντομη ζωή σ’ αυτόν τον κόσμο. Ζει μια μέρα μόνο. Εμπνευσμένος λοιπόν ο συγγραφέας από τη σύντομη ζωή που έχει το εφημερόπτερο, μας μιλά για την σημασία που έχει η αξιοποίηση της κάθε στιγμής που περνά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Δεν έχει σημασία ο χρόνος, αλλά η θέληση για ζωή και πόσο όμορφα τη ζούμε. Όση και να ‘ ναι...Το κείμενο του Νίκου Αντωνίου πλαισιώνεται με τις ευφάνταστες ζωγραφιές της Ναταλίας Καπατσούλια.

10. «Μυστήριο στο Αιγαίο»

Συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους

Εκδ. Τελεία 

Το βιβλίο της Δήμητρας Χαραλάμπους τιμήθηκε με την εύφημη μνεία της γυναικείας λογοτεχνικής συντροφιάς. Πρόκειται για ένα νέο ενδιαφέρον βιβλίο περιπέτειας γεμάτο φρεσκάδα, για παιδιά ηλικίας 7+ που διαβάζουν μόνα τους. Έχει έξυπνη πλοκή και γοργή εξέλιξη που κρατά το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών ζωντανό, καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του, κι έτσι το διαβάζουν ευχάριστα. Οι σελίδες του αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον με την καταπληκτική εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση. Η μεγάλη γραμματοσειρά βοηθά να διαβάζεται εύκολα από τα μικρά παιδιά χωρίς να τα κουράζει.

11. «Η μηχανή του Κωστάκη»

Συγγραφέας: Χριστάκης Ταπακούδης

Εκδ. Ηλία Επιφανίου

Τί είναι ομάδα; Όταν ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, όταν υπάρχει ενσυναίσθηση κι αγάπη. Μια μηχανή που ήταν σίγουρα πέρα από ένα μεταλλικό κατασκέυασμα. Ήταν μια μηχανή που επινοήθηκε μέσα από το ενδιαφέρον και το νοιάξιμο των παιδιών για τη φίλη τους. Πρόκειται για μια μηχανή που έχει σκοπό να χαρίσει τη χαρά και την αισιοδοξία. «Η μηχανή του Κωστάκη» είναι μια ιστορία που διδάσκει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο σαν υπάρχει αγάπη, ομαδικότητα και ανθρωπιά. Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 8+.

12. «Το χαμένο παπούτσι»

Συγγραφέας: Αίγλη Χατζηδημητρίου

Εκδ.Τελεία 

Το βιβλίο αυτό είναι μια ιστορία περιπέτειας κατάλληλο για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους ηλικίας 8+. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία με έξυπνη πλοκή και εξέλιξη που σίγουρα θα συνεπάρει τους μικρούς αναγνώστες και θα τους κρατήσει με αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Θίγει ευαίσθητα θέματα όπως της παιδικής εκμετάλευσης, του πολέμου και της προσφυγιάς αλλά και της δύναμης της αγάπης, της ειλικρίνιας, της συγχώρεσης, της μετάνιας και της εντιμότητας. 

13. «Ποιός δολοφόνησε τους ελέφαντες»

Συγγραφέας: Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου

Εκδ. Τελεία 

Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Ο Γκάπι και η παρέα του». Είναι ένα βιβλίο το οποίο αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς αναγνώστες αφού επανεκδόθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία της πρώτης του έκδοσης. Είναι αφιερωμένο σ’ όλα τα παιδιά που αγαπούν την ανάγνωση κι ονειρεύονται ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Αφρική. Προσφέρει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για την αφρικανική φύση, τα έθιμα των ανθρώπων ενώ παράλληλα καλλιεργεί τη φιλοζωία και την αγάπη για τη φύση. Είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 9+.

14. «Μελουζίνα»

Συγγραφέας: Δέσποινα Ηρακλέους

Εκδ. Καλειδοσκόπιο 

Το βιβλίο «Μελουζίνα» έχει μια πολύ όμορφη ιστορία που είναι αποτέλεσμα που απορρέει από το πάντρεμα του μεσαιωνικού θρύλου της νεράιδας Μελουζίνας και της ιστορίας του Οίκου των Λουζινιανών που βασίλεψε στην Κύπρο από τον 12ο μέχρι και τον 15ο αιώνα. Ιπποτικές ιστορίες για υπεράνθρωπα κατορθώματα, μεγάλοι έρωτες, όρκοι που αθετούνται, κατάρες, πλάσματα μαγικά, φιλίες, προδοσίες, και μυστικά συνθέτουν αυτό το γοητευτικό σαν παραμύθι μυθιστόρημα που πατά σε μύθους κι αλήθειες. Έχουμε ένα σμίξιμο πραγματικότητας και μαγικού ρεαλισμού, χαρακτηριστικά της κλασικής μυθοπλασίας. Το κείμενο πλαισιώνουν ασπρόμαυρες ολοσέλιδες εικονογραφίσεις της Χρύσως Χαραλάμπους που προσθέτουν τέμπο στην ιστορία μέσα από τα παιχνιδίσματα της διχρωμίας του άσπρου και μαύρου. Κατάλληλο για παιδιά 11+.

15«Θηρία, μονομάχοι και... πράσινα άλογα, Αρχαίο Κούρειο»

Συγγραφέας: Κλειώ Φλουρέντζου

Εκδ. Ηλία Επιφανίου 

Η ιστορία της Κλειώς Φλουρέντζου σκοπό έχει να ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στα μονοπάτια της Κυπριακής Ιστορίας. Αναφέρεται στη ρωμαϊκή Κύπρο, στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, σε μια αρένα με θηρία, μονομάχους και ...πράσινα άλογα. Στο β’ μέρος του βιβλίου τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν με τις διάφορες δραστηριότητες που περιέχονται. Η εικονογράφιση του είναι βασισμένη στις αρχαιολογικές ανασκαφές της αμερικανικής αποστολής του Πανεπιστημιακού Μουσείου της Πενσυλβανίας καθώς και σε αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί στο Κούριο και εκτίθενται σήμερα στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας και στο Μουσείο Επισκοπής. Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού.

16. «Πόσα γνωρίζω για τη Κϋπρο; Η δική μου Κύπρος»

Απόδοση: Σόνια Μιλιού

Εκδ. Σοφίτα 

«Η δική μου Κύπρος» είναι ένα βιβλίο ταξίδι στο χρόνο όπου, οι μικροί φίλοι της Ιστορίας γνωρίζουν την ιστορία του νησιού μέσα από μικρά και περιεκτικά κείμενα που τα πλαισιώνει πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό και εικονογραφικό υλικό. Τα παιδιά μέσα από αυτό το πανέμορφο έγχρωμο σπιράλ βιβλίο, αντλούν πληροφορίες από την προιστορική εποχή μέχρι και τις μέρες μας. Επίσης τους δίνονται συνοπτικές αλλά ουσιαστικές πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα, θρύλους και παραδόσεις κάθε γωνιάς της Κύπρου. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μνημεία και τις αρχαιότητες του τόπου μας όπως επίσης και τις μοναδικές φυσικές του ομορφιές. Για παιδιά δημοτικού.

17. «Ο παππούς μου είναι από ...την Κυθρέα»

(Βραβείο λογοτεχνίας για μικρά παιδιά για το 2021.)

Συγγραφέας: Χρυσόθεμις Παπακωνσταντίνου

Εικόνες: Χριστίνα Καρεκλά

Δήμος Κυθρέας 

Ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο με το κείμενο του να χαρακτηρίζεται από συγκινητική απλότητα μέσα από την οποία αναδύονται δυνατά συναισθήματα. Απλά λόγια, λιτά, όπως η ζωή του παππού, εκφράζουν τη χαρά που δίνουν τα μικρά πράγματα σε μια απλοική, ευτυχισμένη ζωή. Η χαρά όμως χάνεται, ο πόλεμος που ήρθε άλλαξε τα πάντα και η χαρά έγινε θλίψη και πόνος. Μα, συνέχισαν να ζουν με τις αναμνήσεις της χαμένης Κυθρέας που τους έδιναν άσβεστη ελπίδα για επιστροφή. Το βιβλίο αναφέρεται στη Κυθρέα όμως αγγίζει τον κάθε πρόσφυγα που έφυγε από τον τόπο του και δεν γύρισε ποτέ. Η Κυθρέα συμβολίζει το κάθε κατεχόμενο χωρίο, ο παππούς τον κάθε πρόσφυγα και η μικρή Αριάδνη το κάθε παιδί που δεν γνώρισε τον γενέθλιο τόπο του παππού και της γιαγιάς παρά μόνον μέσα από τις αφηγήσεις τους. Κατάλληλο για παιδιά δημοτικού αλλά και για μικρότερα. 

 Αναζητήστε τα βιβλία στο βιβλιοπωλείο Parga.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση

X