ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

«Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ» της Κριστίν Γουέλς

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Κατρίν Ντιόρ, αδερφής του διάσημου σχεδιαστή μόδας.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ

Κριστίν Γουέλς

Ιστορικό Μυθιστόρημα

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ. 528 

Η ομίχλη σηκώθηκε απο το έδαφος απλώνοντας τα στριφογυριστά πλοκάμια της. Η λίμνη ήταν σαν κομμάτι γυαλί, αντανακλούσε τον χαμηλωμένο ουρανό. Έφτασαν σε μια γέφυρα όπου η διαμορφωμένη λίμνη στένευε και γινόταν ένα γάργαρο ποταμάκι. Ήταν σαν πίνακας ζωγραφικής ετούτο το μέρος, με τις κλαίουσες ιτιές και την αψιδωτή πέτρινη γέφυρα. (σελ. 404)

Το βιβλίο «Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ» της Κριστίν Γουέλς, που κυκλοφόρησε μόλις τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, είναι ένα καθηλωτικό και συνάμα γοητευτικό ιστορικό μυθιστόρημα που σίγουρα θα αγαπηθεί από τους αναγνώστες του είδους αυτού.

Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της ηρωίδας της παριζιάνικης αντίστασης Κατρίν Ντιόρ, αδερφής του διάσημου σχεδιαστή μόδας που για να είμαι ειλικρινής αγνοούσα μέχρι πρότινος την ύπαρξή της.

Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται ευχάριστα και με έντονο και συνεχόμενο ενδιαφέρον αφού, πάντοτε τα μυθιστορήματα που ξέρουμε ότι είναι βασισμένα σε πραγματικές ιστορίες μας εξιτάρουν λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα, αυτό συμβαίνει με μένα τουλάχιστον. Είναι μια ιστορία λοιπόν που εκτυλίσσεται στο Παρίσι του 1944 και 1947 και εξιστορείται κυρίως μέσα από τη ζωή, των δυο αδερφών Γκάμπι και Υβέτ, των βασικών ηρωίδων της Γουέλς.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε είκοσι επτά κεφάλαια που μας δίνονται εναλλάξ, δηλαδή τη μια είμαστε στο Παρίσι του 1944 και την άλλη στο Παρίσι του 1947 και ούτω καθεξής. Το κάθε καφάλαιο είναι χωρισμένο σε υποκεφάλαια, σ’ αυτά που αφορούν την Υβέτ και σ’ αυτά που αφορούν την Γκάμπι. Ίσως κάποιος να σκεφτεί πως είναι κουραστικός ή ακόμα και μπερδεύει ο τρόπος που είναι στημένη η ιστορία με τα μπρός-πίσω και με τις ιστορίες και δράσεις της μιάς αδερφής και στη συνέχεια της άλλης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Η συγγραφέας κάτω από αυτή την αρχιτεκτονική που επίλεξε να ακολουθήσει, καταφέρνει να κρατά τον αναγνώστη με αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος αφού είναι μια ιστορία αγωνίας, κινδύνου, ηρωισμού αλλά και έρωτα και ανατροπών που κόβουν την ανάσα. Ωστόσο είναι και μια ιστορία εκθαμβωτική που λαμπιρίζει σαν δημιούργημα υψηλής ραπτικής. Οι ηρωίδες φιγουράρουν σαν μοντέλα μπροστά στα μάτια μας μέσα από τα υπέροχα κινηματογραφικά καρέ της και τις όμορφες περιγραφές του χώρου και του τόπου.

Η Γουέλς δημιούργησε υπέροχους, γενναίους και ισχυρούς γυναικείους, κυρίως, χαρακτήρες που μέσα από αυτούς αποτίει φόρο τιμής στις αγωνίστριες της Αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που παρόλο τον ηρωισμό και την αγωνιστικότητά τους δεν έπαψαν ποτέ να έχουν τις ευαισθησίες, τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτήριζαν κάθε γυναίκα της εποχής τους.

Οι 528 σελίδες του βιβλίου κυλούν σαν νεράκι. Με τη γοργή εξέλιξη των γεγονότων και την αφήγηση της Γουέλς που μαγεύει δεν μπορείς παρά να το ερωτευτείς. 

Τα λόγια από το οπισθόφυλλο: Παρίσι 1944: Ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του, όμως για τα μέλη της Αντίστασης στην κατεχόμενη Γαλλία είναι η πιο επικίνδυνη εποχή. Η νεαρή Γκάμπι Φουσέρ μισεί τους ναζί, αν και ως θυρωρός της πολυκατοικίας στο νούμερο 10 της οδού Ρουαγιάλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη σύγκρουση – αντίθετα με την τολμηρή, μικρότερη αδερφή της, Υβέτ, που σε κάθε της βήμα μπλέκει σε μπελάδες. Η Κατρίν Ντιόρ τις στρατολογεί στην Αντίσταση και τότε οι δυο αδερφές παρασύρονται στον προδοτικό κόσμο των κατασκόπων, των φυγάδων και της ίντριγκας. Ενώ η Γκάμπι ριψοκινδυνεύει τα πάντα για τον άντρα που κρύβει από τους ναζί, η Υβέτ πρέπει να αποφασίσει αν θα εμπιστευτεί έναν αινιγματικό διπλωμάτη που φαίνεται να υποψιάζεται την κρυφή της ιδιότητα. Ακόμα και το παραμικρό λάθος θα σημάνει τον θάνατο πολλών ανθρώπων…

Παρίσι 1947: Η Υβέτ επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη για να ξαναβρεθεί με την Γκάμπι και να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή της ως μανεκέν του Ντιόρ, που φέρνει την επανάσταση στη μόδα με την καινούρια κολεξιόν. Όμως πρώτα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τη φοβερή μοίρα της Κατρίν, ενώ η Γκάμπι ανακαλύπτει ότι η γενναιότητα δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, και ότι πάντοτε αξίζει να παλεύεις για την αγάπη.

Για την συγγραφέα: Η Κριστίν Γουέλς γράφει ιστορικά μυθιστορήματα με πρωταγωνίστριες δυναμικές, συναρπαστικές γυναίκες. Άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα όσο δούλευε ως δικηγόρος σε μεγάλες επιχειρήσεις και συνεχίζει να γράφει για χρονικές περιόδους που εκτείνονται από την Αγγλία της γεωργιανής εποχής μέχρι και τη Γαλλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Το καινούριο βιβλίο της με τίτλο One Woman’s War θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίνωας το 2023.
Ζει με την οικογένειά της στην Αυστραλία.

Αναζητήστε το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση

X