ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Ποιήματα για παιδιά, Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή

...ποιήματα για παιδιά ή για όσους καταφέρνουν να παραμένουν παιδιά σε αυτό τον σκληρό κόσμο που ζούμε

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Εικόνες: Ρένια Μεταλληνού

Εκδ. Καλέντης

 

Αυτό το δάσος, αυτή η πηγή,

Ήταν εδώ πριν γεννηθείς

εσύ και όλες οι γενιές των ανθρώπων,

που περπάτησαν πάνω σ' αυτή τη γη.

 

Δεν μας ανήκουν τα δέντρα και τα λουλούδια.

Δεν μας ανήκουν τα ζώα και τα πουλιά.

Αυτό το δάσος και τα ψηλά βουνά

δεν έχουν φτιαχτεί για μας.

Αυτό το δάσος κι οι ποταμοί

ανήκουν μόνο στη γη.

Δεν, Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή 

Αυτό το ποίημα ήταν το πρώτο ποίημα που γράφτηκε και έδωσε το έναυσμα και για τα υπόλοιπα που γράφτηκαν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μας πληροφορεί η ίδια η συγγραφέας. Είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της συγγραφέως που εκδίδεται μετά από πληθώρα παιδικών βιβλίων που έχουν κυκλοφορήσει και έχουν διακριθεί επάξια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Δέκα στο σύνολο ποιήματα για παιδιά ή για όσους καταφέρνουν να παραμένουν παιδιά σε αυτό τον σκληρό κόσμο που ζούμε. Για αυτούς που χαίρονται το δροσερό αεράκι στο πρόσωπό τους το πρωί, που παίρνουν δύναμη και αισιοδοξία παρατηρώντας τα σύννεφα που σχηματίζονται στον ουρανό και το ουράνιο τόξο που εμφανίζεται μετά την καταιγίδα, που περπατάνε ξυπόλητοι στη νωπή γη και στα βότσαλα που βρέχονται από το κύμα. Σε όλους που καταφέρνουν να εκτιμήσουν πόσο μεγάλα και σημαντικά είναι αυτά τα μικρά της καθημερινότητας που συχνά μπορεί να φαντάζουν ασήμαντα μπροστά σε όλα τα άλλα που γυαλίζουν γύρω μας.

Στα δέκα αυτά ποιήματα της Μαρίνας Μιχαηλίδου Καδή θίγονται θέματα σύγχρονα, επίκαιρα και δύσκολα με μεγάλη ευαισθησία. Καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, την αγάπη για το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο, τη συμπερίληψη, την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και την εκτίμηση με τρόπο απλό και συγκινησιακό. Πρόκειται για θέματα που πηγάζουν μέσα από τη ζωή όπως, η χαρά αλλά και η λύπη, η μοναξιά και η μοναχικότητα, η απώλεια κι ο χωρισμός. Διαβάζοντάς τα στα παιδιά ανοίγονται εύκολα ευκαιρίες συζήτησης για θέματα ουσιαστικά που δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε με ένα παιδί ή ακόμα και με τον εαυτό μας ή ένα φίλο.

Είναι μια έκδοση που φιλοδοξεί να φέρει τα παιδιά, γιατί όχι και τους μεγάλους, κοντά στην ποίηση. Άλλωστε η ποίηση, αυτή η ποίηση σε αυτή τη φόρμα, είναι οικεία για τα παιδιά γιατί είναι πολύ κοντά σε ό,τι γνωρίζουν από την πεζή έκφραση στο παιδικό βιβλίο. Η ρίμα, η ομοιοκαταληξία, οι μικρές προτάσεις κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών.

Η ρίμα, η ομοιοκαταληξία, οι μικρές προτάσεις κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών.

Οι εικόνες της Ρένιας Μεταλληνού προσδίδουν στην έκδοση μια μοναδική εικαστική αξία που συνάδει καταπληκτικά με το ύφος των ποιημάτων. Διαβάζοντας το κάθε ποίημα είναι ωφέλιμο και αξίζει να αφιερώσει κάποιος  χρόνο ώστε να απολαύσει την κάθε εικόνα και να βρεί τη σύνδεση της ή το σημείο έμπνευσής της από το αντίστοιχο ποίημα. Πολύ σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε και τη σύνδεση στη ροή της ανάγνωσης μεταξύ των ποιημάτων όπου γίνεται με μια λέξη. Μια λέξη που είναι γραμμένη με ένα άλλο χρώμα, στο ποίημα που ήδη βρισκόμαστε, και προϊδεάζει για το θέμα ή τον τίτλο του ποιήματος που ακολουθεί.

Είναι μια έκδοση βάλσαμο για την ψυχή των ρομαντικών αυτού του κόσμου.

Αναζητήστε το στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

Από το οπισθόφυλλο: Ένας κόσμος γεμάτος λέξεις είναι τα ποιήματα. Λέξεις που κλείνουν μέσα τους την αλήθεια, που σε κάνουν να αισθάνεσαι βαθιά, που αγγίζουν πληγές, που φτιάχνουν έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά.

Για τη συγγραφέα: Η Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου και σήμερα ζει στη Λευκωσία με την οικογένειά της. Έχει σπουδές στην Ψυχολογία και τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (BA, Boston University ∙ PhD, Cornell University). Το συγγραφικό της έργο επικεντρώνεται σε βιβλία για παιδιά που προωθούν την ενσυναίσθηση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τα έργα της έχουν διακριθεί στην Κύπρο και διεθνώς, με δύο Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για μικρά παιδιά («Άσπρη στολή» και «Ο Νικόλας και η Έλλη»), με το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου («Το χαμόγελο της Σεμέλης»), με το Βραβείο Peter Pan της Σουηδίας («Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ»), με αναγραφή στον κατάλογο White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου («Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας», «Παιδικά όνειρα» και «Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ») και με αναφορά στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People). Βιβλία της έχουν επίσης περιληφθεί στις βραχείες λίστες των Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας της Κύπρου και της Ελλάδας.

Από τις εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορούν τα βιβλία της «Περιμένοντας τη βροχή», σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού και «Ένα χαμόγελο και δυο όμορφες λέξεις», σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση