ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ο άλλος αδερφός, Βαγγέλης Γιαννίσης

Μια υπόθεση συντάραξε την Ελευσίνα πριν από δεκαετίες. Νέα στοιχεία ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια. Ένας συγγραφέας αναλαμβάνει να την εξιχνιάσει.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ο άλλος αδερφός

Μια υπόθεση συντάραξε την Ελευσίνα πριν από δεκαετίες. Νέα στοιχεία ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια. Ένας συγγραφέας αναλαμβάνει να την εξιχνιάσει.

Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης

Εκδότης: Διόπτρα

Σελ. 344

Το βιβλίο «Ο άλλος αδερφός» του Βαγγέλη Γιαννίση είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, κατά πολλούς να χαρακτηρίζεται ως true crime ιστορία και όχι μυθιστορηματική, το οποίο διαδραματίζεται σε δύο χρονικές περιόδους. Το 1988 που εξαφανίστηκε ο Ηλίας Αδάμ, ένα παιδί που ήταν στο φάσμα του αυτισμού από την Ελευσίνα, και φτάνει μέχρι σήμερα μέσω της αφήγησης του αδερφού του Θέμη Αδάμ.

Το πιο εκπληκτικό που συμβαίνει σ’ αυτό το βιβλίο είναι η δομή που ακολουθεί ο συγγραφέας του και ο τρόπος, υψηλής συγγραφικής τεχνοτροπίας οφείλω να πω, που επιλέγει να μας δώσει την εξέλιξη των γεγονότων. Μικρά κεφάλαια που προσδίδουν στην αγωνία και στο μυστήριο, το πέρασμα του χρόνου το οποίο δηλώνεται με το κάθε κεφάλαιο μέχρι την παραγραφή του εγκλήματος, ο εγκιβωτισμός ενός ολόκληρου δεύτερου βιβλίου γραμμένο από τον Θέμη Αδάμ, ήρωα του Γιαννίση, μέσα στο βιβλίο. Η συμμετοχή του ίδιου του συγγραφέα μέσα στο βιβλίο του ως χαρακτήρα.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μας δίνει ένα άρτιο αφηγηματικό κείμενο με όλα αυτά τα στοιχεία που προσφέρουν σε υπερθετικό βαθμό στον αναγνώστη ό,τι μπορεί να αναζητά από ένα αστυνομικό θρίλερ. Κρατά την αδρεναλίνη στα ύψη, έχουμε πολλές ανατροπές και οπτική των ίδιων γεγονότων από πολλά διαφορετικά φάσματα, μυστήριο αλλά και προβληματισμό για κοινωνικά θέματα, θέματα ηθικής όπως και για τα ΜΜΕ. Καταφέρνει να μπάσει τον αναγνώστη του σε ένα κλίμα συνεχούς ανυπομονησίας για την έκβαση και τροπή της ιστορίας με αποτέλεσμα να διαβάζεται με μια ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μέσα από την αφήγηση του Γιαννίση ο αναγνώστης θα μάθει για μια οικογενειακή saga, πώς μια στιγματισμένη οικογένεια από την απώλεια ενός παιδιού καταφέρνει να επιβιώσει και να πάει παρακάτω ή και όχι. Πώς αντέδρασε και αντιδρά μια μικρή κοινωνία όπως αυτή της Ελευσίνας αλλά και πώς συμπεριφερόταν σε ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού όπως ήταν ο Ηλίας Αδάμ. Ποιος ο ρόλος των MME και πόσο επηρεάζουν τα άτομα που αφορά άμεσα το θέμα, την ευρύτερη κοινωνία όπως και το έργο της δικαιοσύνης. Ας αναλογιστούμε τι γίνεται σήμερα με γεγονότα ή εγκλήματα καλύτερα που, φθάνουν στα αφτιά μας και μπροστά στα μάτια μας μέσω των ΜΜΕ κάνοντάς μας εξ ουρανού δικαστές και κριτές χωρίς ωστόσο να έχουμε ουσιαστική γνώση, υπόβαθρο, τον τρόπο ή να μας ενδιαφέρει να τα διερευνήσουμε.

Εν κατακλείδι πρόκειται σίγουρα για ένα αξιόλογο βιβλίο που θα λατρέψουν αναμφίβολα οι φίλοι της λογοτεχνίας αυτού του είδους αλλά και θα κερδίσει πολλούς νέους οπαδούς που την αγνοούσαν ή την κοιτούσαν από μακριά.

Αναζητήστε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία Parga εδώ

lasithiotakisa@sppmedia.com. 

Από το οπισθόφυλλο: Αύγουστος 1988, Ελευσίνα. Ένας έφηβος εξαφανίζεται ξαφνικά ένα απόγευμα. Τα ίχνη του χάνονται, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται και η οικογένεια του παιδιού αρχίζει σιγά σιγά να αποσυντίθεται εκ των έσω, εξαιτίας ενός τραύματος που δεν μπορεί να επουλωθεί. Τα χρόνια περνούν. Η υπόθεση, με εξαίρεση ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές που την ανακινούν, ξεχνιέται, αλλά το φάντασμα του δεκατετράχρονου Ηλία Αδάμ εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης. Αύγουστος 2021 Ο Θέμης Αδάμ, αδερφός του Ηλία, δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας ενός true crime βιβλίου με θέμα την υπόθεση που εντέλει διέλυσε την οικογένειά του, επιστρέφει στην Ελευσίνα για την κηδεία του πατέρα του –και βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση του παιδιού, σύμφωνα με τις φήμες–, ο οποίος αυτοκτόνησε. Έχει την πρόθεση να κάνει μια νέα αρχή, να επιστρέψει στην πατρίδα του έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες στο εξωτερικό. Πρώτα όμως πρέπει να κλείσει ένας ανοιχτός λογαριασμός. Τι απέγινε ο Ηλίας

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση