ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Με λένε Νίνα», μια βαθιά συγκινητική γατοϊστορία της πολυδιαβασμένης κύπριας συγγραφέως Γιόλας Δαμιανού- Παπαδοπούλου.

Ένα βιβλίο για παιδιά και ευαίσθητες ψυχές.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Εικονογράφηση: Tanja Stephani

Εκδόσεις Τελεία

« Έχεις πολλά πράγματα που σου δίνουν χαρά. Ζήσε με τους γονείς σου, κι άσε με μένα να πάω εκεί που ανήκω». « Εγώ που ανήκω; ρώτησα βαθιά πληγωμένη. Με κοίταξε λυπημένος: «Εδώ βέβαια, που είσαι ευτυχισμένη». Αλήθεια που ανήκω; Στους ανθρώπους ή στους γάτους; Μου πήρε μερικά χρόνια να βρω την απάντηση. Τον κέρασα από τα γλυκά της μαμάς μου. Έμαθα να είμαι προσεκτική και δεν βουτούσα πια με τα πόδια στην πιατέλα. ...Και ήταν το τελευταίο γλυκό που φάγαμε μαζί. Γιατί το επόμενο πρωί δεν βρισκόταν στο γκαράζ. Βρήκα στη θέση του ένα περιστέρι που το έπιασε και το άφησε εκεί για να το βρω. Σαν ένδειξη της αγάπης του. Έφυγε χωρίς ένα αντίο. ( απόσπασμα σελ.127)

Πού αλήθεια είναι η θέση του καθενός; Μα όπου αγαπά κι αγαπιέται! Όπου είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος, όπου υπάρχει στοργή και σεβασμός, όπου αισθάνεται καλοδεχούμενος και ασφαλής. «Κάθε ζωή αξίζει» λέμε κι αυτό ισχύει για κάθε πλάσμα, είτε αυτό είναι άνθρωπος είτε ζώο.

Η Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου δίνει φωνή στη γάτα της ή καλύτερα στη γάτα του Αντώνη της κι αυτή το χαίρεται και το εκμεταλεύεται, όπως κάθε γάτα θα έκανε άλλωστε. Σε πρώτο πρόσωπο μας εξιστορεί τις περιπέτειές της από όταν γεννήθηκε μέχρι τώρα που βρίσκεται στο παντοτινό της σπίτι. Η πρωτοπροσωπεία αυτή της αφήγησης χαρίζει μια ζεστή οικειότητα στον αναγνώστη με την αφηγήτρια γάτα. Τον βοηθά να κατανοήσει άμεσα και εύκολα τα συναισθήματα και τις ενέργειες της γάτας που προσομοιάζουν με αυτά των ανθρώπων. Η γάτα αποκτά γνώριμες σε μας ανησυχίες, συμπεριφορές και λογική. Έχει μεγαλώσει με ανθρώπους κι έτσι αυτό είναι ευνόητο. Έγινε μια γάτα από σπίτι με συμπεριφορές διαφορετικές από αυτές των αδέσποτων. Τί γίνεται όμως όταν αρχίζει να αλληλεπιδρά με άλλες γάτες που συναντά στην αυλή; Όταν ερωτεύεται ή όταν την επισκέπτεται ο αγαπημένος της αδελφός; Η επιθυμία της να ικανοποιήσει τη γατίσια της περιέργεια αλλά και να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά της τη βάζουν συχνά σε περιπέτειες και ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Μια μικροκαμωμένη όμορφη άσπρη γατούλα λοιπόν, η Νίνα, αφού έχει εγκαταλειφθεί από τον μπαμπά της προτού καν γεννηθεί κι έχει χαθεί από τη μαμά της και τελικά η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε να χωρίσει και από τα αδέλφια της, για καλή της τύχη μέσα στη ατυχία της, βρίσκει το παντοτινό της σπίτι και μια οικογένεια που θα την αγαπά, θα την πονά και θα τη φροντίζει. Το παιδικό μυθιστόρημα της Γιόλας Δαμιανού -Παπαδοπούλου έχει γεννηθεί από μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία και αναφέρεται σε πραγματικούς ανθρώπους και ζώα αλλά και περιγράφει με συγκινητική ευαισθησία τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους. Η ίδια η συγγραφέας είναι η θετή μαμά της Νίνας, όπως μας το λέει και η ίδια, ( Η μαμά είναι συγγραφέας. Νομίζω πως, όταν κάθομαι δίπλα της εμπνέεται από τις δικές μου ιστορίες....Μου φαίνεται πως διαβάζει και τη δική μου σκέψη, αλλίως δεν εξηγείται το ότι γράφει την ιστορία μου. Απόσπασμα σελ 101 ) και ο Αντώνης, ο θετός της μπαμπάς ( Ο Αντώνης με σήκωσε στα χέρια του... Με χάιδεψε για λίγο και μετά είπε: Αυτό θα το κρατήσουμε, χρειάζεται περίθαλψη». Ήταν δυο χέρια τρυφερά που εκείνη τη δύσκολη στιγμή μου έδωσαν ηρεμία κι ασφάλεια. Απόσπασμα σελ. 47) Κατανοούμε πως η συγγραφέας έχει ζήσει από πρώτο χέρι τις περιπέτειες της γάτας και τις ανησυχίες του Αντώνη της και την έχουν επηρεάσει πολύ συναισθηματικά. Μέσα από τη διήγησή της, μέσω της Νίνας, θέλει να φανεί πως είναι το τρίτο πρόσωπο σ’ αυτή τη σχέση. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Καταβάθος, υποσυνείδητα ίσως και άθελά της ενώ θέλει να κρυφτεί δεν κρύβεται, είναι ξεκάθαρο, αν την ξέρεις έστω και λίγο όσο πατάει η γάτα, πως είναι η πρωταγωνίστρια στις ζωές των άλλων δύο. Νοιάζεται πραγματικά και έχει το βάρος της ευθύνης και της αγάπης τόσο της Νίνας όσο και του συζύγου της του Αντώνη, κι αυτό είναι κάτι που το μαρτυρά η ευαισθησία που έχει ο λόγος της στην ιστορία αυτή. Είναι τόσο άμεσος με αβίαστο βαθύ συναισθηματισμό που συγκινεί μικρούς και μεγάλους. ( Την αράζουμε όλη μέρα στον καναπέ οι δυο μας. Πλάι πλάι. Κάθε τόσο, με παίρνει στα γόνατά του, ...Μου λέει ιστορίες από τα παλία, τότε που ήταν νέος και δραστήριος. Μου μιλάει σαν να είμαι άνθρωπος. Ένας φίλος. Κι εγώ τον ακούω με προσοχή. Όσο μιλάει, το βλέμμα του μένει καρφωμένο κάπου μακριά. Σε κάποιους άλλους τόπους μακρινούς που γνώρισε κάποτε, δεν ξέρω που. Μέχρι που κουράζεται και αποκοιμιέται. Ώρες ώρες, μου φαίνεται πως ξεχνάει όλους τους άλλους και χάνεται σ’ένα θολό πέλαγος. Χωρίς σκέψεις και θύμισες. Κάποτε ψάχνω να βρω στο βλέμμα του εκείνη τη βελούδινη ματιά και καλοσύνη που είχε όταν τον πρωτογνώρισα. Απόσπασμα σελ. 154)

Συναντούμε γνώριμα συναισθήματα και συμπεριφορές, στην αφήγηση της Νίνας, της καθημερινότητάς μας. Της δικής μας καθημερινότητας, της ανθρώπινης. Οι ανησυχίες και οι στοχασμοί της που ενίοτε είναι πολύ φιλοσοφημένοι βάζουν τον αναγνώστη στη διαδικασία να προβληματιστεί και να κάνει αλληγορικούς συσχετισμούς για συμπεριφορές που έχει ζήσει, που τον πληγώνουν, τον πονούν, τον αγανακτούν και που κάποτε αντιδρά, κάποτε όμως κι όχι. Κάποτε καταφέρνει να αλλάξει τα πράγματα, κάποιες φορές όμως όχι. Καταστάσεις της ζωής με τα πάνω και τα κάτω. Στιγμές γαλήνης, ηρεμίας, ασφάλειας και θαλπωρής αλλά και στιγμές που ταράζουν τα νερά και γίνονται όλα δύσκολα και περιπετειώδη.

Αυτό το μικρό ανάγνωσμα, που το λέμε παιδικό, καταφέρνει να θίξει θέματα μεγάλα όπως, η βία, η φιλοζωία, η διαφορετικότητα, η απώλεια, η υιοθεσία, η αίσθηση της ασφάλειας στην καθημερινότητά μας, οι προτεραιότητες στη ζωή, η αγάπη, η ενσυναίσθηση και η συμπερίληψη με τρόπο που τα παιδιά θα αγαπήσουν και θα κάνει τους μεγάλους να σκεφτούν πως τελικά ίσως να μην είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται μόνο σε παιδιά.

Αναζητήστε το βιβλίο στο Βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Η Νίνα είναι ένα μικρό κακοποιημένο αδέσποτο γατί που η τύχη την έφερε στην πόρτα ενός σπιτιού κι απ’ τα αλώνια βρέθηκε... στα σαλόνια. Μεγαλώνει κι εκπαιδεύεται πλάι στους θετούς γονείς της. Δε γνωρίζει τίποτα από τον κόσμο των γάτων. Οι αδέσποτοι γάτοι την αποστρέφονται γιατί κάνει, λένε, ανθρώπινη ζωή και ότι δεν ανήκει στη φάρα τους. Την προκαλούν ωστόσο να κάνει μαζί τους ένα ολονύχτιο ταξίδι στο κοινόβιο των γάτων.Για τη Νίνα είναι θέμα τιμής να αποδείξει πως είναι γνήσια γάτα και δεν έχει μεταλλαχθεί σε άνθρωπο. Έτσι ξεκινά το ολονύχτιο ταξίδι στον κόσμο των γάτων που θα την βάλει σε πολλές περιπέτειες. «Είμαι γνήσια γάτα που έμαθα να ζω κοντά στον άνθρωπο και να ανταποδίδω την αγάπη που παίρνω» 

Για τη συγγραφέα Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου διαβάστε εδώ.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 21/06/2023 στις 18:30 στο βιβλιοπωλείο Parga (Τσερίου)

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση