ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λεοπάρ κολάν, vintage sweatshirt και sneakers
 

Σεξουαλική VS συναισθηματική απιστία

Τελικά υπάρχει διαφορά ανάμεσα τους;

Μαρία Καραμάνου

«Παραβίασε την εμπιστοσύνη μου, αλλά ήταν μόνο σεξουαλική απιστία» ή «Είχε σχέση, οπότε δεν ήταν απλά κάτι σεξουαλικό». Αυτές είναι φράσεις που συχνά ακούμε σε συζητήσεις για την πίστη σε μια σχέση και υπονοούν μια τάση να διακρίνουμε τη σεξουαλική απιστία από την συναισθηματική απιστία. Φαίνεται ότι επιχειρούμε να κάνουμε αυτήν τη διάκριση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι καθιστά διαφορετική τη σεξουαλική απιστία από τη συναισθηματική απιστία.

Η διαφορά ανάμεσα στη σεξουαλική και τη συναισθηματική απιστία είναι η επένδυση και η σημασία που δίνεται στη σχέση. Στη σεξουαλική απιστία, υπάρχει συνήθως ένα επιφανειακό ενδιαφέρον και δεν συνοδεύεται από συναισθηματική εμπλοκή. Είναι συχνά περαστική και σχετίζεται με το φυσικό ή σεξουαλικό κέρδος.

Από την άλλη πλευρά, στη συναισθηματική απιστία, το άτομο επενδύει συναισθηματικά σε ένα άλλο άτομο, αναζητώντας ισχυρές συναισθηματικές σχέσεις και συναισθηματική συνδεσιμότητα. Συχνά αφορά βαθιότερες ανάγκες και ανακαλύπτει νέες διαστάσεις του ατόμου που διαπράττει την απιστία.

Επίσης, παρατηρείται πως οι άνδρες ενδέχεται να επηρεάζονται περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία της συντρόφου τους, ενώ οι γυναίκες ενδέχεται να αντιδρούν έντονα στη συναισθηματική απιστία, επειδή συνήθως αναζητούν συναισθηματική επικοινωνία και σύνδεση στις σχέσεις τους.

Ο πόνος που προκαλείται από την απιστία επηρεάζει και τους δύο συντρόφους, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Ο απατημένος σύντροφος βιώνει έντονα συναισθήματα όπως θυμό, οργή, απογοήτευση, και προβληματίζεται για το μέλλον της σχέσης του. Αισθάνεται προδομένος και συχνά νιώθει ότι η ζωή του καταρρέει. Μπορεί να αναζητά δικαίωση μέσω της τιμωρίας του απίστου συντρόφου και να τον κατηγορεί για τον πόνο που βιώνει.

Από την άλλη, ο σύντροφος νιώθει επίσης συναισθήματα όπως ενοχή και άγχος, καθώς αντιλαμβάνεται ότι προκάλεσε ψυχικό πόνο στον εταίρο του. Παρά ταύτα, ενδέχεται να μην επιθυμεί να λύσει τη σχέση του και να προσπαθεί να διατηρήσει την σχέση παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από την απιστία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η απιστία δεν δείχνει απαραίτητα ότι υπάρχει ένας "λάθος" και ένας "σωστός" σε μια σχέση. Η είσοδος ενός τρίτου ατόμου στη σχέση αναδεικνύει τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπήρχαν ήδη μεταξύ των μελών της σχέσης. Είναι μια ευκαιρία για το ζευγάρι να αναρωτηθεί για τους λόγους που τους απομάκρυναν, καθώς και να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης για τα συμβάντα αυτά.

Η σεξουαλική απιστία και η συναισθηματική απιστία είναι δύο διαφορετικές μορφές παραβίασης της εμπιστοσύνης και της πίστης σε μια σχέση, και καθεμία από αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά:

1. Σεξουαλική Απιστία:
- Η σεξουαλική απιστία συμβαίνει όταν ένα άτομο εμπλέκεται σε σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον άλλον εκτός από τον σύντροφό του ή τη σύντροφό της, χωρίς να υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή.
- Συχνά η σεξουαλική απιστία αντιλαμβάνεται ως φλερτ, σεξουαλική σχέση μιας νύχτας (one-night stand), ή σεξουαλική σχέση χωρίς συναισθηματική δέσμευση.

2. Συναισθηματική Απιστία:
- Η συναισθηματική απιστία συμβαίνει όταν ένα άτομο αναπτύσσει συναισθηματική σχέση με κάποιον άλλον, εκτός από τον επίσημο σύντροφό του, που μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα αγάπης, συναισθηματική δέσμευση και συναισθηματική επικοινωνία.
- Συχνά η συναισθηματική απιστία είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί από τη συντρόφο, καθώς δεν απαιτεί σεξουαλική δραστηριότητα για να συμβεί.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση