ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Πλεκτό off the shoulder φόρεμα και μπαλαρίνες
 

«Όσο πιο πολύ τον κυνηγάω, τόσο απομακρύνεται»

Στις σχέσεις πάντα υπάρχει ο ρόλος του «κυνηγού» και ο ρόλος του «κυνηγημένου».

Μαρία Καραμάνου

Συχνά ακούμε δηλώσεις που υποδηλώνουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στις σχέσεις των ζευγαριών. Αυτό το πρόβλημα έχει να κάνει με ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται και επηρεάζει αρνητικά τη σχέση, καθώς ένας από τους συντρόφους αναλαμβάνει το ρόλο του "κυνηγού" ενώ ο άλλος απομακρύνεται.

Ο «κυνηγός» είναι αυτός που επιδιώκει ενεργά να διατηρήσει τη σχέση και συνήθως υιοθετεί επιθετική συμπεριφορά, πιέζοντας τον άλλον, ασκώντας κριτική και γκρινιάζοντας. Προσπαθεί να πείσει τον άλλον να συμμετέχει περισσότερο στη σχέση. Τα συναισθήματά του συχνά περιλαμβάνουν απογοήτευση, θυμό, και συναισθηματική απομόνωση. Πιθανές φράσεις που χρησιμοποιεί είναι, «Δεν νοιάζεται, νιώθω αόρατος/η, δεν ξέρω πώς να τον/την κάνω να συμμετάσχει, κάποιες φορές πηγαίνω πέρα από τα όρια μου αλλά το κάνω για να τον/την ξυπνήσω... νιώθω τόσο μόνος/η».

Αυτή η δυναμική συνήθως οδηγεί σε δυσλειτουργία στη σχέση, καθώς ο ένας σύντροφος νιώθει ότι πιέζεται υπερβολικά, ενώ ο άλλος απομακρύνεται περισσότερο.

Ο «κυνηγημένος» είναι εκείνος που αντιδρά στην πίεση και την επιθετικότητα του συντρόφου με απομάκρυνση και σιωπή. Νιώθει ότι οι κριτικές και οι παρατηρήσεις του συντρόφου τον πληγώνουν και τον αποθαρρύνουν. Δυσκολεύεται να εκφράσει συναισθηματικά τα δικά του αισθήματα και αντιδρά με απομόνωση. Αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συντρόφου και ενδέχεται να νιώθει αναξιότητα και ανεπάρκεια. Συχνά επικεντρώνεται στη δουλειά του ή σε άλλες δραστηριότητες για να αισθανθεί πιο σημαντικός και αποφεύγει την συναισθηματική επαφή με τον σύντροφό του.

Ο ρόλος του "κυνηγού" συνήθως αποδίδεται στις γυναίκες, ενώ ο ρόλος του "κυνηγημένου" στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες συνήθως εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους και αναζητούν την επικοινωνία στη σχέση, ενώ οι άνδρες συχνά είναι συνηθισμένοι να κρύβουν τα συναισθήματά τους και να προσπαθούν να δείχνουν ισχυροί και ανεξάρτητοι. Αυτά τα στερεότυπα εξακολουθούν να επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των φύλων, καθώς η κοινωνία εξακολουθεί να θεωρεί πιο αποδεκτή τη συναισθηματική έκφραση στις γυναίκες.

Επίσης, η γυναίκα συχνά αναλαμβάνει τον ρόλο του "κυνηγού" στη σχέση, προσπαθώντας να διατηρήσει τον συναισθηματικό δεσμό και να προστατεύσει τη σχέση, ενώ ο άνδρας, εξαιτίας των κοινωνικών προσδοκιών, μπορεί να αντιδρά με απόσταση και απομάκρυνση. Αυτή η δυναμική μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σχέση, καθώς οι δύο σύντροφοι αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στις πιέσεις και τις ανάγκες τους.

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση