ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες, sneakers και teddy παλτό
 

Τι είναι η ψυχοβιοτική διατροφή που μειώνει το στρες;

Ποιες τροφές περιλαμβάνει;

newsroom must

Τόσο οι ρυθμοί της καθημερινότητας όσο και απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας έχουν αυξήσει τα επίπεδα στρες στον άνθρωπο. Με έρευνες να υποστηρίζουν ότι 80% των ασθενειών μας προκαλούνται από αυξημένα επίπεδα στρες. Πως μειώνεται όμως το στρες; Ειδικά αν είναι χρόνιο; Λοιπόν, υπάρχουν οι πιο κλασικές μέθοδοι όπως η γυμναστική, διαλογισμός ή ψυχανάλυση και οι πιο ανερχόμενες θα λέγαμε που εστιάζουν στην διατροφή του ατόμου, γνωστές ως ψυχοβιοτικές.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, να παρατηρεί μείωση των επιπέδων στρες κατά την κατανάλωση διατροφών που εμπεριέχουν ζυμωμένα τρόφιμα (γιαούρτι, κεφίρ ή ξινολάχανο) και φυτικές ίνες (κρεμμύδια, πράσα, λάχανο, μήλα, μπανάνες, βρώμη). Με έναν εκ των ερευνητών της μελέτης να επισημαίνει πως ανέκαθεν υπήρχε ένας συσχετισμός ανάμεσα στη διατροφή και την επίδρασή της στην ψυχοπνευματική υγεία.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το συσχετισμό είναι η σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το μικροβίωμα δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που διαβιούν στο έντερο. Χάρη σε αυτόν τον έντερο-εγκεφαλικό άξονα καθίστανται δυνατές σωματικές λειτουργίες όπως η πέψη και η όρεξη, ενώ παράλληλα τα κέντρα συναισθημάτων και αντίληψης στον εγκέφαλο σχετίζονται στενά με το έντερο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πονάει το στομάχι μάς όταν βιώνουμε στρες ή άγχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση