ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: μακρύ παλτό, baby pink sweatshirt και tailored παντελόνι
 

Σε κουράζουν τα video calls; Να τι μπορείς να κάνεις

Πού οφείλεται το αίσθημα κόπωσης από τις βιντεοκλήσεις και πώς μπορεί να μειωθεί;

Δέσποινα Άσπρου

Η αλήθεια είναι πως κατά την διάρκεια της καραντίνας όλοι γίναμε ειδήμονες στις βιντεοκλήσεις... αφού ήταν το μόνο μέσο για να επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας, με τους φίλους και φυσικά την οικογένειά μας. Και ενώ σαφώς αντιλαμβανόμαστε την αξία της τεχνολογίας και εκτιμούμε απεριόριστα τα προγράμματα που μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε video calls, δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως μερικές φορές... μας κουράζουν. 

Τόσο το Zoom, όσο και τα υπόλοιπα προγράμματα με αντίστοιχες δυνατότητες, κατά την διάρκεια της καραντίνας, αν και φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, προκάλεσαν και μερικά προβλήματα... αφού ουκ ολίγοι ανθρώποι δήλωσαν πως μετά από πολύωρη χρήση των εν λόγω πλατφόρμων αισθάνονταν μεγάλη κούραση και εξάντληση. Το φαινόμενο αυτό έφτασε στους ειδικούς και στην ψυχολογία ονομάστηκε "κόπωση του Zoom" (zoom fatigue). Σύμφωνα με ψυχολόγους και ειδικούς στον τομέα της τεχνολογίας, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι λείπουν κάποιες πρόσθετες πληροφορίες που βοηθούν τους εγκεφάλους να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Για παράδειγμα η μυρωδιά του δωματίου ή λεπτομέρειες από την περιφερειακή όραση.

Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; 

  • Καλό είναι να μην γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να εστιάζεται σε κάτι συγκεκριμένο.
  • Είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαλείμματα μεταξύ των κλήσεων.
  • Αν έχετε περισσότερες από μια κλήσεις, εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας μακριά από τον υπολογιστή.
  • Η απόκρυψη της εικόνας σας θα σας κάνει να συγκεντρωθείτε περισσότερο και παράλληλα, θα κατανοήσετε καλύτερα τους συνομιλητές σας.
  • Αν διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις βιντεοκλήσεις, δεν είναι κακό να το πείτε. Υπάρχουν και άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα emails.


Photo by Allie on Unsplash

Με πληροφορίες από BBC και news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση