ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες, sneakers και teddy παλτό
 

Πώς επηρέασε η πανδημία την ανάπτυξη των παιδιών;

Τα ευρήματα μιας έρευνας

Ζωή Τουτουντζίδου

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία πιθανότατα να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην επικοινωνία τους.

Η έρευνα μελετούσε τις διαφορές ανάμεσα σε παιδιά που μεγάλωσαν πριν την πανδημία και σε παιδιά που γεννήθηκαν κατά την διάρκεια της. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά της πανδημίας παρουσιάζουν προβλήματα στην επικοινωνία, και μικρές διαφορές ως προς την αδρή κινητικότητα δηλαδή λειτουργίες όπως το τρέξιμο, η βάδιση κ.λπ. αλλά και τη λεπτή κινητικότητα όπως η εκτέλεση κινήσεων, η γραφή, το κράτημα του κουταλιού κ.α., σε σχέση με τα παιδιά προ πανδημίας.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πανδημία δεν επηρέασε τη συνολική νευροανάπτυξη των παιδιών, η γέννηση όμως και η ανατροφή του παιδιού την περίοδο του SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως έκθεσης στον ιό κατά την κύηση, συσχετίστηκε με σημαντικό κίνδυνο διαταραχής της επικοινωνίας» ανέφεραν οι ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι το 7% των παιδιών που γεννήθηκαν μέσα την πανδημία ανέπτυξαν νευροαναπτυξιακές διαταραχές με το ποσοστό να αυξάνεται στο 12% μετά από έκθεση της μητέρας στο Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση