ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: off-the-shouder φόρεμα από δαντέλα, πέδιλα με κορδόνια και ψάθινη τσάντα
 

Πόσο ψάρι πρέπει να καταναλώνω;

Κωδικοποιούμε τις κατηγορίες ψαριών και οργανώνουμε ανάλογα με τη διατροφή μας.

newsroom must

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα και μία από τις μερίδες να είναι λιπαρό ψάρι. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι καλές πηγές πολλών βιταμινών και μετάλλων.

Λιπαρά ψάρια
-Ρέγγα, σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί.
- Πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
- Καλή πηγή βιταμίνης D.

Πόσα λιπαρά ψάρια πρέπει να τρώω την εβδομάδα;
Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 1 μερίδα (περίπου 140 γραμμάρια όταν μαγειρεύονται) λιπαρά ψάρια την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια μπορούν να περιέχουν χαμηλά επίπεδα ρύπων που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχουν μέγιστες συστάσεις για τον αριθμό μερίδων που ορισμένες ομάδες πρέπει να τρώνε κάθε εβδομάδα.

Οι ακόλουθοι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα: Kορίτσια, γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη ή μπορεί να αποκτήσουν παιδί μια μέρα και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Λευκά ψάρια
- Μπακαλιάρος, γλώσσα, τιλάπια.
- Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθιστώντας τα μία από τις πιο υγιεινές, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κόκκινο ή το μεταποιημένο κρέας, το οποίο είναι υψηλότερο σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα λιπαρά.
- Ορισμένα είδη μπορεί να είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, π.χ. λαβράκι, τσιπούρα, ιππόγλωσσα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από τα λιπαρά ψάρια.

Πόσο λευκά ψάρια πρέπει να τρώω την εβδομάδα;
Μπορείτε να φάτε με ασφάλεια όσες μερίδες λευκών ψαριών την εβδομάδα θέλετε, εκτός από τα ακόλουθα, τα οποία μπορεί να περιέχουν παρόμοια επίπεδα ορισμένων ρύπων με τα λιπαρά ψάρια: Φαγκρί, λαβράκι, καλκάνι, σκυλόψαρο.

Τα παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες δεν πρέπει να τρώνε ξιφία ή μαρλίν, επειδή περιέχουν περισσότερο υδράργυρο από άλλα ψάρια. Άλλοι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 μερίδα ξιφία ή μαρλίν την εβδομάδα.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy  
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση