ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Πόσο επηρεάζουν τελικά τα social media τον ύπνο;

Ο λόγος που τα social media προκαλούν αυπνίες

Ζωή Τουτουντζίδου

Η καλή ποιότητα του ύπνου επηρεάζει όλη μας την ζωή, από την διάθεση μέχρι και την σωματική υγεία μας. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πάρα πολύ εύκολα και άλλοι που δυσκολεύονται να φτάσουν στο ανώτερο στάδιο ύπνου, με έρευνες να τονίζουν τα αρνητικά οφέλη της χρήσης των social media στην διαδικασία αυτή του σώματος μας.

Αρχικά καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι γενικά η χρήση οθονών πριν το ύπνο αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και διεγείρει τον οργανισμό. Πέραν όμως από αυτό, η αλόγιστη χρήση των social media πριν τον ύπνο επηρεάζει και την ψυχική υγεία μας, μεγεθύνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα που δημιουργούν οι οθόνες στην ποιότητα του ύπνου.

Αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο εμφανείς σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες κυριώς σε εφήβους. Όπου σύμφωνα με την Στέλλα Χρηστίδη επιστημονικά υπεύθυνη στο Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ στην Ελλάδα «Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια ένταση, μια διέγερση που αφορά και τον εγκέφαλο, γιατί ουσιαστικά παρακολουθείς κάτι και την ίδια στιγμή συμμετέχεις σε αυτό, επικοινωνείς, με αποτέλεσμα να έχουμε μια συνολικά μειωμένη διάρκεια ύπνου. Τα παιδιά αργούν να κοιμηθούν, ενώ ξυπνούν νωρίς για να πάνε στο σχολείο. Εδώ φαίνεται να παίζει ρόλο το μπλε φως. Δηλαδή οι έφηβοι που είναι εκτεθειμένοι πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα στο μπλε φως των κινητών κοιμούνται πιο αργά και εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα ενδιάμεσες βραδινές αφυπνίσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση