ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας 2020: Ψυχική Υγεία για όλους -Μεγαλύτερη επένδυση- Μεγαλύτερη πρόσβαση

«Η ψυχική υγεία συνεπάγεται με συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης»

Η Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας, έχει καθιερωθεί ως η 10η Οκτωβρίου και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα τα οποία εμπίπτουν στην σφαίρα των Νευρονοητικών-Νευροβιολογικών (ΝΝ/ΝΒ) (Ψυχιατρικών) νόσων. Η Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας έχει αφιερωθεί φέτος στην μεγαλύτερη επένδυση στην ψυχική υγεία καλώντας μας έτσι, να ενώσουμε δυνάμεις προς την επίτευξη του σκοπού αυτού. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έρχεται σε μια κομβική στιγμή, που η καθημερινή μας ζωή έχει τροποποιηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας, COVID-19. Το στρες και η αγωνία ως αποτέλεσμα αβεβαιότητας της μετάδοσης του ιού, η κοινωνική απομόνωση ως ένα από τα μέτρα μείωσης εξάπλωσης του ιού, οδήγησαν σε περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, δεδομένα παρουσιάζουν αύξηση των διαταραχών της διάθεσης, των διαταραχών συνδεόμενων με το στρες και των αποπειρών αυτοκτονίας. Από την άλλη για τα άτομα που νοσούσαν από κάποια ΝΝ/ΝΒ διαταραχή πριν την πανδημία COVID-19, η κοινωνική απομόνωση και η πρόσβαση σε υπηρεσίες κατά την έξαρση της πανδημίας ήταν δυσκολότερη, αφού σημαντικές υπηρεσίες όπως η κοινοτική νοσηλευτική ψυχικής υγείας λόγω των μέτρων, υπολειτουργούσε. Σύμφωνα με τα πιο πάνω είναι εύκολα αντιληπτό πως έχουν διαταραχθεί σημαντικά τα συστήματα υγείας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την προσβασιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, καθημερινά ως επαγγελματίες υγείας , γινόμαστε δέκτες των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για την δημιουργία νέων μορφών παρεμβάσεων με τη χρήση της τεχνολογίας, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Ωστόσο, σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για την κατάσταση τους. Επιπλέον, το στίγμα, οι διακρίσεις, η ποινική νομοθεσία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα.

Υπογραμμίζεται πως, αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν σοβαρά τα πιο πάνω και δεν αναλάβουν σοβαρές δεσμεύσεις για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας, οι συνέπειες θα είναι εκτεταμένες. Για τον σκοπό αυτό ο ΠΟΥ και οι συνεργαζόμενοι φορείς του United for Global Mental Health και την World Federation for Mental Health, ζητούν μια μαζική αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία. Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη δράση για μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Τονίζουμε την σημαντικότητα συντονισμένων προσπαθειών από οργανωμένα σύνολα σε συνεργασία με το κράτος, για την οικοδόμηση συστημάτων ψυχικής υγείας που να είναι κατάλληλα και συναφή για τον σημερινό αλλά και τον αυριανό πληθυσμό.

«Η ψυχική υγεία συνεπάγεται με συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης»
Χόρχε Μουκάι

 

*O Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) ιδρύθηκε με βάση τις πρόνοιες των Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων 1988-2015. Εκπροσωπεί τους Νοσηλευτές και τις Μαίες της Κύπρου σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο. Συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN) και η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών (ICM). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσηλευτών (EFN) και στoν Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Μαιών (EMA).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση