ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: ροζ καρό μίντι φόρεμα και λευκά mules
 

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το AIDS

1. Τι είναι το HIV/AIDS;
Ο HIV(Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

2. Το AIDS αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες;
Το AIDS μας αφορά όλους. Μας αφορά όλους, γιατί ζούμε και θέλουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, τον έρωτα και το σεξ με υγεία και ασφάλεια. Ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι, νέοι ή μεγαλύτεροι, συνάπτουμε συντροφικές και ερωτικές σχέσεις και αυτό είναι υγιές. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας, έχοντας γνώσεις, σωστή ενημέρωση και προφυλάσσοντας τον εαυτό μας, το σύντροφό μας και τη σχέση μας σωστά και υπεύθυνα. Το σεξ δεν έχει φόβους, δεν έχει ενοχές, το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα, ένα δικαίωμα σεβασμού, προστασίας και ψυχοσυναισθηματικής πληρότητας. Έχουμε όλοι αυτό το δικαίωμα, έχουμε όμως και όλοι την υποχρέωση να γνωρίζουμε, να επιδιώκουμε να μαθαίνουμε, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να υιοθετούμε ασφαλείς συμπεριφορές στη ζωή μας.

3. Το AIDS είναι θανατηφόρος ασθένεια;
Το AIDS είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν πλήρη ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας.

4. Τι σημαίνει «οροθετικός»;
Οροθετικό ονομάζεται ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός βρίσκεται μέσα στο σώμα του ατόμου και καταστρέφει μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εφόσον ο ιός HIV προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή ασθένειες, τις οποίες ένας οργανισμός, που δεν έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, μπορεί να αντιμετωπίσει. Στην περίπτωση αυτή, το οροθετικό άτομο έχει αναπτύξει τη νόσο του AIDS.

5. Ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS και πώς μεταδίδεται ο HIV;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που εμφανίζονται πρωταρχικά με την προσβολή του οργανισμού από την HIV λοίμωξη , δηλαδή το AIDS είναι πυρετός, ρίγη, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξανθήματα, πρησμένοι λεμφαδένες και άλλα συμπτώματα που θυμίζουν απλή γρίπη και που συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να προκληθούν από άλλους ιούς και όχι απαραίτητα και μοναδικά από το AIDS. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα και μπορεί να συνυπάρχει στα σπερματικά και κολπικά υγρά και δύναται να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα μας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.

Συγκεκριμένα ο HIV μεταδίδεται:

- Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο.
- Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.
- Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

6. Πώς γίνεται η διάγνωση του HIV; Πώς μπορώ να μάθω εάν έχω μολυνθεί από τον ιό;
Ενώ οι επιδράσεις της HIV λοίμωξης στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι δραματικές και εύκολα ανιχνεύσιμες, για την διάγνωση του HIV είναι απαραίτητες τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στο αίμα. Το 1993, τα Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων αλλάξανε τον ορισμό του AIDS έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει όλους εκείνους που έχουνε προσβληθεί από HIV κι έχουν λιγότερα από 200 CD4 T κύτταρα ανά κυβικό εκατοστό αίματος. Τα φυσιολογικά επίπεδα κυττάρων Τ ανέρχονται περίπου στα 1,000 ανά κυβικό εκατοστό αίματος. Παρόλα αυτά, η οριστική διάγνωση συμπεριλαμβάνει την εύρεση αντισωμάτων του ιού στο αίμα του προσβεβλημένου ατόμου. Αλλά η παρουσία του HIV δεν είναι το ίδιο με το να έχει κάποιος AIDS. Αυτά τα αντισώματα παίρνουν μέχρι και 1 με 3 μήνες για να γίνουν ανιχνεύσιμα στο αίμα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως και 6 μήνες. Κάποιος ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό του HIV πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό για δύο λόγους:

Οι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν άμεση, δυναμική θεραπεία, η οποία θα περιορίσει τον αριθμό των ιών, καθώς επίσης και την πιθανή ανάπτυξη άλλων ιών. Όσο το γρηγορότερα δυνατό μάθει κάποιος ότι είναι θετικός φορέας του ιού, τόσο το συντομότερο μπορούν να μοιραστούν αυτή την πληροφορία με τον σύντροφό τους, και τόσο το συντομότερο μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα προφύλαξης για ασφαλέστερο σεξ.

Το τεστ για HIV μπορεί να γίνει σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο, σε κάποια κλινική, ή νοσοκομείο και σε άλλες εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες. Ιδανικά, η διαδικασία του τεστ πρέπει να συνοδεύεται από συμβουλευτική υποστήριξη. Τα αποτελέσματα του τεστ και άλλες προσωπικές πληροφορίες είναι απόρρητες και υπάρχει απόλυτα αυστηρή εχεμύθεια. Δύο τεστ χρησιμοποιούνται για την εύρεση αντισωμάτων του HIV: Το τεστ ELISA, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένζυμο μέτρησης immunosorbent, και που αποκαλύπτει την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο λέγεται πως είναι “seropositive” στο ιό. Ένα άλλο πιο ευαίσθητο και πιο ακριβό τεστ είναι το Western blot test, το οποίο χρησιμοποιείτε για να την επικύρωση ενός θετικού αποτελέσματος του ιού. Και τα δύο προαναφερόμενα τεστ είναι ακριβή, έγκυρα και παίρνουν μόλις λίγες μέρες. Παρόλο το γεγονός ότι αυτά τα τεστ ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων HIV, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία του ίδιου του ιού, το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από άλλες εξειδικευμένες ιατρικές μεθόδους.

Κάνοντας την ειδική εξέταση αίματος μπορείτε να μάθετε αν έχετε προσβληθεί από τον ιό. Για να είναι το αποτέλεσμα του τεστ αξιόπιστο και έγκυρο χρειάζεται να περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα 6 – 8 εβδομάδων από την τελευταία σεξουαλική επαφή χωρίς την απαραίτητη προφύλαξη. Ανάλογα με το είδος του αιματολογικού τεστ μπορεί να υπάρχει ένα διαγνωστικό παράθυρο μερικών μηνών. Η βεβαιότητα του τεστ αυτού εκφράζεται μετά την παρέλευση των 3 μηνών.

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X