ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: knit φόρεμα, sneakers και σκουλαρίκια
 

Νέα θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες για τον προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια συχνή πάθηση του προστάτη αδένα που περιλαμβάνει αύξηση στο μέγεθος και αλλαγές στη σύστασή του. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου οι μισοί από τους άνδρες άνω των 65 ετών έχουν κάποια συμπτώματα.

Ο προστατικός αδένας περιβάλλει την ουρήθρα, το σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα. Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει, μπορεί να αποφράξει εν μέρει την ουρήθρα. Αυτό προκαλεί συχνά προβλήματα με την ούρηση όπως  δυσκολία στην ούρηση, καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, συχνοουρία, νυκτουρία, ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση.

Η εξάχνωση σε πλάσμα (TURIS) και διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική, χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, μια καινούρια χειρουργική μέθοδος πολλά υποσχόμενη. Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης αυτής την έχουν καταστήσει μέθοδο εκλογής σε πολλά κέντρα ανά το παγκόσμιο για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Με τη νέα αυτή τεχνική απλοποιήθηκε η χειρουργική θεραπεία του προστάτη. Με την εξάχνωση αφαιρείται το αδένωμα του προστάτη που εμποδίζει τη φυσιολογική ούρηση προκαλώντας βασανιστικά συμπτώματα σε πολλούς άντρες. Αποτελεί μια ενδοσκοπική επέμβαση, χωρίς τομή στο δέρμα. Η χειρουργική αυτή μέθοδος εξαχνώνει, εξατμίζει δηλαδή τον προστάτη σχεδόν αναίμακτα με την χρήση πλάσματος.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σημαντικά σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Την επόμενη κιόλας μέρα από το χειρουργείο αφαιρείται ο ουροκαθετήρας και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι. Η ανάρρωση του ασθενούς,  η επιστροφή στην εργασία του και τις καθημερινές του δραστηριότητες είναι ταχεία. Με την  εξάχνωση σε πλάσμα ακόμη μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος και ελαχιστοποιούνται επιπλοκές όπως η αιμορραγία και το επικίνδυνο σύνδρομο δηλητηρίασης εξ ύδατος (TURP syndrome).

Τέλος, η εξάχνωση σε πλάσμα (TURIS) επιτρέπει την αντιμετώπιση μεγάλων σε μέγεθος προστατικών αδένων, παρέχει τη δυνατότητα επέμβασης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα και είναι συμβατή με βηματοδότες λόγω του διπολικού ρεύματος.

Εν κατακλείδι η εξάχνωση του προστάτη έχει καταστήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μια ελάχιστα επεμβατική πράξη με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.

Δρ. Πέτρος Επαμεινώνδα Χρίστου
Ουρολόγος-Ανδρολόγος
American Medical Center

 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση