ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Μεσογειακή διατροφή: Ο τρόπος ζωής που οδηγεί στην αντιγήρανση

Η Μεσογειακή διατροφή είναι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφή. Είναι lifestyle! Είναι κουλτούρα, νοοτροπία, καθημερινότητα και συνήθειες, που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο μοντέλο αντιγήρανσης. Οι περισσότερες διατροφές βοηθούν το σώμα σας να γυρίσει στα κιλά που είχε πριν μερικά χρόνια. Η μεσογειακή διατροφή, όμως, είναι η μόνη που μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε το χρόνο και να χαρείτε πολλά χρόνια νεότητας και ευεξίας.

Το 2001 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το ανθρώπινο DNA ανοίγοντας μια βεντάλια δυνατοτήτων και προοπτικών σε όλο το φάσμα της βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας. Η βασική κινητήριος δύναμη για αυτή την ανακάλυψη ήταν η επιθυμία του ανθρώπου για μακροβιότητα. Σήμερα, σχεδόν 17 χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη δημοσίευση, πολλά λέγονται, εφαρμόζονται και υπόσχονται όχι μόνο για περισσότερα, αλλά και για καλύτερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής.

Οι διάφοροι τρόποι αντιγήρανσης συχνά αντιμετωπίζονται ως ένα «ραβδάκι», που θα εξαφανίσει δια μαγείας κάθε σημάδι ηλικίας ή θα μας επαναφέρει ξαφνικά δέκα ή είκοσι χρόνια πριν. Οι γενετικές έρευνες και οι εξατομικευμένες γνώσεις, που η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον στην κατοχή της, αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιγήρανσης μπορούν και πρέπει να ξεκινούν από την ημερομηνία της γέννησής μας! Κι αυτό γιατί ο νούμερο 1, μη τροποποιήσιμος, γηραντικός παράγοντας στη ζωή μας είναι η ίδια μας η ηλικία!

Ευτυχώς, όμως όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που καθορίζουν τη γήρανσή μας είναι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τροποποιήσιμοι. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορούν να καθορίζουν ένα συνολικό τρόπο ζωής ικανό να προφυλάξει, και πολλές φορές, να ανατρέψει τυχόν γενετική μας προδιάθεση.

Αυτόν τον τρόπο ζωής θα πρέπει να ακολουθούμε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας, που χρειάζεται να περιλαμβάνει: ισορροπημένη διατροφή, μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα, κοινωνική αλληλεπίδραση, ψυχολογική ισορροπία, 8ωρη καθημερινή ξεκούραση και καθαρό περιβάλλον.

Η Υγεία Περνάει από το Στομάχι

Η διατροφή είναι ίσως ο μοναδικός περιβαλλοντολογικός παράγοντας, που μας ακολουθεί από τη γέννηση έως το θάνατο και που μπορούμε να την ελέγξουμε ανά πάσα χρονική στιγμή. Μολονότι κάνουμε όλοι τους ειδικούς, και συχνά έχουμε την απαραίτητη καθημερινή εμπειρία για να μπορούμε να προκαθορίσουμε το τι μας πάει, κάνει, αρέσει σχετικά με τις διατροφικές, και υγιεινές μας συνήθειες, μας λείπουν όμως οι «οδηγίες χρήσης», προκειμένου να καταφέρουμε και να διατηρήσουμε τις σημαντικές προκλήσεις υγείας, όπως είναι το σωστό βάρος και η υγιής γήρανση. Αυτές οι «οδηγίες χρήσης» είναι το γενετικό μας προφίλ. Το «γνώθι σαυτόν» δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη ανάγκη και πραγματικότητα από τώρα, για να μπορέσουμε να καταφέρουμε την εξατομικευμένη αντιγήρανση του μέλλοντος. Σε αντίθεση με τα φάρμακα, η διατροφή συνδυάζει την ταυτόχρονη και χρόνια χορήγηση πολλαπλών συστατικών, σε μικρές και μεγάλες ποσότητες χωρίς να διατρέχουμε το φόβο τοξικότητας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να ακολουθούμε αντιγηραντικό μοντέλο ζωής «εκ των έσω», γεγονός που προβάλλεται στα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια, το χαμόγελό μας!

Αντιγήρανση από τον τόπο μας

Στη χώρα μας δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε αυτόν τον κατάλληλο τρόπο ζωής ώστε να πετύχετε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο αντιγήρανσης. Ονομάζεται Μεσογειακή διατροφή και είναι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφή. Είναι κουλτούρα, νοοτροπία, καθημερινότητα και συνήθειες, που μεταφέρονται και ακολουθούνται από γενιά σε γενιά. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο αντιγήρανσης, που συναντάμε στους αιωνόβιους κατοίκους της Ικαρίας και της Κρήτης και που έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών παγκοσμίως. 

Πρόκειται για ένα δραστήριο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μέτρια φυσική δραστηριότητα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Το φαγητό στη Μεσόγειο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επικοινωνία, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Τα γεύματα τρώγονται γύρω από το τραπέζι, σε καθιστή θέση και πάντα με παρέα, κάνοντας το φαγητό μια ολόκληρη τελετουργία και παράδοση, που αποσκοπεί στην ικανοποίηση και των 5 αισθήσεων του ανθρώπου ταυτοχρόνως. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις συνοδεύονται από φαγητό και το φαγητό συνοδεύει και καλλιεργεί νέες κοινωνικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για μια αμφίδρομη αντίδραση, που μαζί με τις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις αποτελούν θεμέλια του μεσογειακού τρόπου ζωής. Η συμπαράσταση, η αλληλοβοήθεια και η υποστήριξη είναι καρδιοπροστατευτικά συναισθήματα, που αγκαλιάζουν τους Μεσόγειους, προστατεύοντας την καρδιά τους. Δεν είναι τυχαίοι οι δεσμοί που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή οικογένεια σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου ούτε η συναισθηματική και ψυχική ισορροπία, που επιτυγχάνεται όταν τέτοιοι δεσμοί παραμένουν δυνατοί και ακέραιοι στο πέρασμα του χρόνου.

 

Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου,
Nutritional Genomics Specialist and Consultant
Accredited Practitioner Coach (IAPC&M)
Co-Founder and CEO
DNANUTRICOACH®
ΠΗΓΗ: papelle.gr

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση