ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Γιατί δεν χάνω βάρος;

Πολύς κόσμος, ενώ προσέχει τη διατροφή του και ασκείται, παρατηρεί ότι δεν επιτυγχάνει απώλεια βάρους. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;

Μαρία Σάββα

Μια ερώτηση που ακούμε αρκετά συχνά: «Γιατί δε χάνω βάρος, αφού προσέχω τη διατροφή μου και γυμνάζομαι;». Υπάρχει εξήγηση, γι’ αυτό ας δούμε τους διάφορους λόγους για τους οποίους, ενώ μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα κάνουν όλα σωστά, δεν βλέπουν διαφορά στο βάρος τους.

Αποθήκευση θερμίδων: Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι με το να μην τρώμε χάνουμε βάρος. Αυτή η υπόνοια είναι τόσο σωστή όσο είναι και λανθασμένη. Και τι εννοούμε με αυτό; Η μείωση ποσότητας τροφής και κατ’ επέκταση θερμίδων μπορεί να επιφέρει απώλεια βάρους. Η υπερβολική όμως μείωση θερμίδων ημερησίως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε μια κατάσταση «ασφάλειας». Όταν το σώμα μας βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση, οι θερμίδες που καταναλώνονται αποθηκεύονται στον οργανισμό, ούτως ώστε να έχει αρκετή ενέργεια για να διεκπεραιώνει τις καθημερινές λειτουργίες και ανάγκες του το σώμα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη μείωση της ταχύτητας του μεταβολισμού.

Οι «κρυφές» θερμίδες: Πολλές είναι οι φορές που ενώ ένα άτομο προσέχει την κατανάλωση τροφής και υγρών, δεν χάνει βάρος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας πολύ συχνός παράγοντας που επηρεάζει αυτήν την κατάσταση είναι η κατανάλωση «κρυφών» θερμίδων. Παράδειγμα τέτοιων θερμίδων είναι η ζάχαρη που προστίθεται σε ροφήματα, καθώς επίσης και το γάλα το οποίο είναι συνήθως πλήρες σε λίπος. Μια άλλη παγίδα είναι οι σαλάτες, καθώς τις πλείστες φορές συνοδεύονται από dressing πλούσια σε θερμίδες και περιέχουν συστατικά όπως είναι το μπέικον, το πλήρες σε λίπος τυρί όπως η παρμεζάνα, και πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο καπηρωμένο – προτηγανισμένο. 

Αύξηση μυϊκής μάζας από άσκηση: Ακούμε πολύ συχνά από ανθρώπους που γυμνάζονται συστηματικά, ότι η άσκηση δεν τους επιφέρει απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται η μυϊκή μάζα τους. Σε περίπτωση που γίνεται συνδυασμός σωστής διατροφής και γυμναστικής, συστήνεται να γίνεται λιπομέτρηση. Μ’ αυτήν, θα μπορεί να εκτιμηθεί η μυϊκή μάζα και το λίπος αλλά και η διαφορά σε αυτά, με την πάροδο του χρόνου. Εάν η μυϊκή μάζα αυξάνεται ενώ το λίπος μειώνεται, αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι πιο υγιές. Υπάρχουν βέβαια και τα άτομα τα οποία επειδή γυμνάζονται καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, για να καλύψουν τις πιο αυξημένες ανάγκες του οργανισμού τους, αφού με την άσκηση ανοίγει και η όρεξη, με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτή η ποσότητα να είναι περισσότερη από αυτή που πραγματικά χρειάζεται το σώμα, πράγμα το οποίο δε βοηθά στην απώλεια βάρους.

Λανθασμένη διαχείριση θερμίδων: Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου γίνεται κατανάλωση υγιεινών και θρεπτικών τροφών και αποφεύγονται τα τηγανητά και ανθυγιεινά φαγητά, αλλά και πάλι δεν επιτυγχάνεται απώλεια βάρους. Γι’ αυτό, τις πλείστες φορές, ευθύνονται οι θερμίδες που καταναλώνονται. Παρόλο που είναι υγιεινές θερμίδες, δεν παύουν να είναι θερμίδες. Όταν το σώμα λάβει περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται, τότε αυτές αποθηκεύονται στον οργανισμό. Παραδείγματα υγιεινών τροφών πλούσιων σε θερμίδες είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί καθώς επίσης και το ελαιόλαδο. Η κατανάλωση τους συστήνεται να γίνεται με μέτρο.

Παθολογικά αίτια: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο μπορεί να προσέχει τα πιο πάνω και να συνεχίζει να έχει θέμα με την απώλεια βάρους. Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται, μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό, να γίνονται αναλύσεις για τυχόν παθολογικά προβλήματα, όπως αντίσταση ινσουλίνης και υποθυρεοειδισμό, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά στην απώλεια βάρους.

Πηγή:  Σταυρούλα Ηροδότου- κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος (BSc, MSc), μέλος του Συνδέσμου Διατολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
υγεία  |  διατροφή  |  lifestyle  |  tips  |  ideas

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση