ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Ας ζήσουμε μια βδομάδα χωρίς τα social media

Πώς η απομάκρυνσή μας από τα social media θα βοηθήσει την υγεία και την ψυχολογία μας

Δέσποινα Άσπρου

Τι και αν οι περισσότεροι λατρεύουμε να λέμε πως αγαπάμε ποικίλες δραστηριότητες και πως θέλουμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο για άθληση, διασκέδαση και διάβασμα; Η αλήθεια είναι πως όλοι μας ή σχεδόν όλοι, παραμελούμε τα θέλω μας λόγω έλλειψης χρόνου... ωστόσο κάθε μέρα φροντίζουμε να κάνουμε scroll στο Instagram και εβδομαδιαία να περνάμε πολλές ώρες στα social media. Και ενώ αυτό σίγουρα δεν είναι κακό και θέλοντας και μη, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, θα μπορούσαμε να απέχουμε για λίγο και να ζήσουμε μερικά πράγματα εκτός του virtual κόσμου. Το να σταματήσουμε για πάντα την χρήση των social media είναι μάλλον ανέφικτο, το να κάνουμε όμως μερικά breaks κατά την διάρκεια της χρονιάς είναι σίγουρα εφικτό και ευεργετικό.

Όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική υγεία τους, π.χ. στο άγχος και την κατάθλιψή τους, όπως δείχνει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ, με επικεφαλής τον δρα Τζεφ Λάμπερτ του Τμήματος Υγείας, οι οποίοι έκαναν μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυβερνο-ψυχολογίας, συμπεριφοράς και κοινωνικής δικτύωσης «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», και οι οποίοι μελέτησαν 154 ανθρώπους από 18 έως 72 ετών που ήταν καθημερινοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απέδειξαν ότι μία εβδομάδα «αποχής» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αρκετή για να βελτιωθεί η γενική αίσθηση ψυχικής ευεξίας και να μειωθούν ειδικότερα τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. 

Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία συνέχισε κανονικά τη χρήση των social media (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) σε καθημερινή βάση, ενώ η δεύτερη σταμάτησε για μία εβδομάδα («απελευθερώνοντας» έτσι κατά μέσο όρο οκτώ έως εννέα ώρες την εβδομάδα). Η ψυχική υγεία των ατόμων αξιολογήθηκε τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης.

Ο Λάμπερτ επεσήμανε ότι «η χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση».

«Φυσικά», πρόσθεσε, «για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να σταματήσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει».

 Και κάπως έτσι, εφόσον έχουμε εμπεδώσει πως ένα break από τα social media είναι θεμιτό, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας μακριά από τον κόσμο των social media.

1.Aς περάσουμε λίγο χρόνο με τους φίλους μας: Τι και αν μιλάμε καθημερινά μαζί με την παρέα μας σε ένα chat; Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ανέμελες face to face στιγμές μαζί τους. Παρά την δύσκολη και απαιτητική μας καθημερινότητα, καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να πάμε μια βόλτα μαζί με την παρέα μας σε εβδομαδιαία βάση - με μοναδικό όρο να μην χρησιμοποιήσουμε ούτε λεπτό τα κοινωνικά δίκτυα.

2.Ας αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας: Το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας είναι υπέροχο αφού μάς βοηθά να ενδυναμώσουμε την επίγνωση που έχουμε για εμάς, μάς βοηθάει να καταλάβουμε τον αληθινό σκοπό της ζωής και παράλληλα, μάς μαθαίνει να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Είτε αγαπάς να κάθεσαι σε ένα καναπέ βλέποντας ρομαντικές κωμωδίες, είτε τρώγοντας παγωτό, είτε να πίνεις ένα cocktail στο μπαλκόνι του σπιτιού σου συντροφιά με έντεχνη μουσική, βρες χρόνο και κάνε αυτά που αγαπάς. Η ζωή είναι μικρή για δικαιολογίες.

3.Ας εντάξουμε το περπάτημα στη ζωή μας: Αν δεν είστε από τους τύπους που διατηρούν πάθος για τα γυμναστήρια και την άθληση, καλό είναι να εντάξετε το χαλαρό περπάτημα στην καθημερινότητά σας, αφού αποτελεί ο ιδανικότερος τρόπος για να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση. Σε συνδυασμό μάλιστα με καλό ύπνο και υγιεινή διατροφή το περπάτημα μπορεί να είναι θαυματουργό για την υγεία μας, καθώς ως γνωστό, ενδυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις μας, βοηθά στη διατήρηση του βάρους μας, ευνοεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βελτιώνει την ψυχολογική μας κατάσταση.

4.Ας πάμε μια βόλτα στην παραλία: Μπορεί να τελειώσαμε την δουλειά αργά σήμερα, ωστόσο αντί να πάμε σπίτι και να κλειστούμε παρέα με το κινητό μας, ας πάρουμε μια φίλη ή τον σύντροφό μας ή ακόμη και τον εαυτό μας μόνο και ας πάμε μια βόλτα στην πλησιέστερη παραλία. Η θάλασσα προσφέρει μια σειρά από οφέλη πέρα από την χαλάρωση, όπως το ότι μάς φτιάχνει την διάθεση, μάς ξεκουράζει, μάς γυμνάζει και γενικώς κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή μας και δεν πρέπει ούτε στιγμή να την ξεχνάμε.

5.Ας διαβάσουμε ένα βιβλίο: Το διάβασμα ενός ενδιαφέροντος κειμένου βοηθάει στην χαλάρωση και την ξεκούραση. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Μάλιστα, το διάβασμα φάνηκε να είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό ακόμα και από τη μουσική ή μια βόλτα.

 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση