ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Αναβλητικότητα: 5 τρόποι για να μη χρονοτριβείτε

Φαινόμενο των καιρών η αναβλητικότητα αλλά υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπισή της

Γιώργος Γκαρακλίδης

Η αναβλητικότητα και οι μέθοδοι για να χρονοτριβούμε καθημερινά είναι φαινόμενο των καιρών κι αυτό είναι γεγονός. Σκεφτείτε λίγο, ζούμε σε μια εποχή γεμάτη αφθονία και η αφθονία είναι παντού τριγύρω. Έχουμα αφθονία στο φαγητό, έχουμε αφθονία σε μεθόδους ψυχαγωγίας, παρατηρείται αφθονία στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αφθονία στην υπεραγορά, σε υλικά αγαθά, σε χώρους διασκέδασης ακόμη και σε ανθρώπους.

Η αναβλητικότητα αρχίζει όταν έχουμε την πεποίθηση πως υπάρχει χρόνος για όλα και πως ο χρόνος ως ιδέα είναι και θα είναι πάντοτε στη διάθεσή μας. Είναι δυνατόν όμως, όσο προχωράει ο κόσμος και αντιλαμβανόμαστε πόσο εφήμερα είναι όλα και πως εν τέλει, τίποτα μα τίποτα τριγύρω δεν έχει τη σημασία που του δίνουμε, να σκεφτόμαστε πως ο χρόνος είναι αδιαλείπτως με το μέρος μας; Σκεφτείτε και το εξής. Ο χρόνος δεν είναι παρά μια επίπλαστη ανάγκη του ανθρώπου για να μπορεί να καταλάβει τις συνθήκες γύρω του καλύτερα οπότε κι αυτό είναι από μόνο του μια ψευδαίσθηση με όργανα μέτρησης και ομόφωνη συμφωνία. 

Βρείτε πιο κάτω διάφορους τρόπους τους οποίους θα μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα΄ σας για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα και ό,τι αυτή αποφέρει στην καθημερινότητά σας. Κι αυτό, αν κι εφόσον το επιθυμείτε. Γιατί αλλιώς, η αναβλητικότητα θα γίνει απλώς ένας ακόμη τρόπος ζωής. 

Αναγνωρίστε το ότι έχετε την τάση να αναβάλετε πράγματα:

Είναι δυνατόν να υφίσταται αντιμετώπιση ενός προβληματισμού αν δεν προηγηθεί καθαρή αναγνώριση αυτού; Μάλλον όχι. Παρατηρήστε την καθημερινότητά σας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε σε σχεδόν μόνιμη βάση και θα αντιληφθείτε πως όντως κάποια σημάδια αναβλητικότητας τα έχετε. Η συχνότερη λέξη που χρησιμοποιείτε είναι το «μετά» ενώ το «τώρα» έχει χάσει κάθε νόημα. Παραδεχτείτε λοιπόν, πως όντως έχετε θέμα στο να οργανώνεστε και στο να φέρνετε τα πράγματα εις πέρας και μόλις γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορέσετε να έχετε καλύτερη εικόνα τόσο για την καθημερινότητά σας όσο και για εσάς τους ίδιους. 

 Κάντε ανασκόπηση των συναισθημάτων σας:

Τι είναι αυτό που σας κάνει να χρονοτριβείτε; Ποια συναισθήματα κυριαρχούν τη στιγμή εκείνη που αποφασίζετε να μην ασχοληθείτε με αυτά που είχατε θέσει ως στόχο νωρίτερα; Αναρωτηθείτε, σκεφτείτε, προβληματιστείτε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Ίσως είναι το αίσθημα της ξεκούρασης που κυριαρχεί μετά από μια πιεστική ημέρα. Ίσως η απλή, ανθρώπινη ανάγκη απλώς για να υπάρχετε και να μην κάνετε τίποτα απολύτως. Οι Ιταλοί αναφέρονται συχνά στο «il dolce di far niente» δηλαδή στη γλύκα του να μην κάνεις τίποτα ωστόσο αυτό δεν έχει σχέση με την αναβλητικότητα αλλά με τον προσωπικό χρόνο και την προσωπική ελευθερία και χρόνο. 

Ανανεωθείτε:

Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί εντελώς διαφορετικά για τον καθένα ή ακόμη και να παρερμηνευθεί. Ανανεωθείτε στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει να «καθαρίσει» το μυαλό σας και να προχωρήσετε ένα βήμα παρακάτω. Γυμναστείτε. Ίσως να θέλετε να ξεσκάσετε ή να ξεσπάσετε με τον δικό σας τρόπο και υπάρχει καλύτερος από αυτόν της άθλησης σε συχνή βάση; Ακούστε μουσική. Δείτε την αγαπημένη σας ταινία για εκατοστή όγδοη φορά. Φάτε το αγαπημένο σας γλυκό. Βγείτε μια βόλτα με το τετράποδο ή δίποδο φιλαράκι σας. Γευματίστε με τους φίλους σας. Κοιμηθείτε, γελάστε, παίξετε. Ανανεωθείτε. 

Οργανωθείτε:

Βάλτε σε σειρά τους στόχους σας για το κοντινό μέλλον και «σπάστε» τα βήματα για την επίτευξη τους σε κομματάκια για να μπορεί να γίνει ευκολότερη η διαδικασία και η δουλειά σας. Η προεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε ή να σας κυριεύει το στρες απλώς φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα δίπλα σας. Τα εργαλεία και τα όργανα για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας. Η αίσθηση υπερηφάνειας και ικανοποίησης που θα αναπτύξετε αργότερα μετά την επίτευξη των στόχων σας θα είναι πραγματικά ανεκτίμητη, πιστέψτε με. 

 Αναπτύξτε πειθαρχία:

Για να πραγματοποιήσετε το οτιδήποτε θα πρέπει να έχετε και την αίσθηση της πειθαρχίας στη ζωή σας γιατί αλλιώς πιστέψτε με και πάλι, το τίποτα θα σας χτυπάει την πόρτα συχνότερα. Βλέπετε ότι παρασύρεστε και αφήνετε το «μετά» να σας κυριεύει; Ε τότε με τον καιρό αυτό θα γίνει μια συνήθεια. Ανθρώπινο είναι να «πέσετε» αλλά εξίσου ανθρώπινο είναι και να «σηκωθείτε». Μην αποθαρρύνεστε με το παραμικρό. Χρειάζεται πείσμα, επιμονή, σθένος και όπως ανέφερα, πειθαρχία. Βλέπετε λόγου χάρη ότι τελειώνετε την εργασία σας μέσα στις επόμενες ώρες; Ωραία! Υπέροχα! Αρχίστε την με λίγη καλή μουσική ή με τον γάτο δίπλα σας και τελειώστε την. Θέστε μικρούς στόχους και υλοποιήστε τους σιγά σιγά και χωρίς άγχος. Αν βέβαια υπάρχει το παραγωγικό άγχος που σας αφυπνίζει και σας φέρνει πιο κοντά στους στόχους σας και στην προαναφερθείσα αίσθηση ικανοποίησης και υπερηφάνειας τότε καλύτερα να υπάρχει, αλλά μόνο το παραγωγικό, αυτό που σας ενθαρρύνει να προχωράτε και να καταφέρνετε πολλά!

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση