ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Άγχος: εχθρός ή σύμμαχος;

Λόγω της συχνότητάς του και των συνεπειών που μπορεί να έχει στην καθημερινότητα αλλά και στην υγεία μας, από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως «η μάστιγα της εποχής».

newsroom must

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, το άγχος είναι πολύ συχνό σε πολλούς από εμάς καθώς μπορεί να προκληθεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες όπως το μποτιλιάρισμα το πρωί ενώ προσπαθούμε να πάμε στη δουλειά στην ώρα μας αλλά και εσωτερικούς παράγοντες όπως είναι κάποιες αρνητικές σκέψεις ή κάποια ανάμνηση ή ακόμη και κάποια φοβία ή η αβεβαιότητα μιας κατάστασης.

Λόγω της συχνότητάς του και των συνεπειών που μπορεί να έχει στην καθημερινότητα αλλά και στην υγεία μας, από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως «η μάστιγα της εποχής». Υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε να αγχωνόμαστε; Και πόσο κακό μας κάνει τελικά;

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε το άγχος σαν εχθρό μας και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, στην πραγματικότητα το άγχος δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχός μας. Αναμφίβολα, κατά της περιόδους που το άγχος μας είναι σε υψηλά επίπεδα, βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, γινόμαστε πιο νευρικοί και πιο συγχυσμένοι και δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις για καταστάσεις που απαιτούν να λάβουμε δράση. Στην πραγματικότητα όμως, το άγχος είναι μια αυτόματη αντίδραση του οργανισμού μας στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι. Όταν είναι σε μικρή ποσότητα, μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας. Χωρίς το άγχος, δεν θα είχαμε κίνητρο έτσι ώστε να γίνουμε πιο παραγωγικοί και να πετύχουμε τους στόχους μας. Άρα, με αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται να αρχίσουμε να βλέπουμε το άγχος μας σαν σύμμαχο μας στη ζωή και όχι σαν εχθρό μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο λειτουργικοί και να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας, είναι να εστιάσουμε όχι στο πώς θα σταματήσουμε να αγχωνόμαστε, αλλά στο πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος έτσι ώστε να μας βοηθήσει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Το άγχος μπορεί να γίνει εχθρός μας εάν του το επιτρέψουμε εμείς. Εάν αφήσουμε το άγχος να μας καταβάλει, όταν δυσκολευόμαστε να το διαχειριστούμε και το αφήνουμε μέσα μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να φανεί επιβλαβές για την υγεία μας. Το άγχος εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επιφέρει σωματικά, συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσουμε κατά τις περιόδους έντονου άγχους είναι:

· χρόνια κόπωση

· διαταραχές ύπνου (όπως αϋπνία)

· έντονοι πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

· πόνος στην πλάτη

· πόνος στο στομάχι ή στο στήθος

· δυσκολίες αναπνοής

· αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

· πόνοι στον αυχένα

· γαστρεντερικά προβλήματα

· έλλειψη ενδιαφέροντος

· ευερεθιστότητα

· ταχυπαλμία

· έλλειψη συγκέντρωσης

· δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων

· παρορμητικότητα

· μειωμένη μνήμη

· μειωμένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας

· έλλειψη αυτοεκτίμησης

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε, είναι ότι το άγχος μπορεί να μας βοηθήσει να κινητοποιηθούμε και να πετύχουμε περισσότερα. Μπορεί όμως να γίνει και εχθρός μας εάν το αφήσουμε να μας καταβάλει και δεν το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα όταν αυτό υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν το άγχος σου σε καταβάλλει σε σημείο που αντιμετωπίζεις δυσκολίες στο να το ελέγξεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την καθημερινότητα σου και να σε καθιστά λιγότερο λειτουργικό, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας έτσι ώστε να μάθεις πώς να ελέγχεις καλύτερα τις σκέψεις οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματα, το σώμα και τη συμπεριφορά μας. 

Θεογνωσία Μεϊτανή
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.theognosiameitani.org
info@theognosiameitani.org
99359809

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση