ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Αβγό: Αναλυτικά οι θρεπτικές του αξίες και γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας

Μια υπερτροφή στην καθημερινότητά μας

Ριάνα Στυλιανού

Το αβγό είναι η απάντηση όταν η ερώτηση αφορά την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αποτελεί μία πλήρη φυσική τροφή ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες του αβγού λαμβάνουν άριστο βιολογικό σκορ, δηλαδή 100.

Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα αυγό, μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί κορεσμό και να βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, όπως υποδεικνύουν έρευνες.

Ένα αβγό περιέχει 71 θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες ανώτατης ποιότητας, ακόρεστες λιπαρές ουσίες, απαραίτητα ω-3 και αντιοξειδωτικές ενώσεις: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (καροτένια με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες και με βέβαια οφέλη στην καλή όραση).

Pixaby on Pexels

Αναλυτικά, το αβγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος (Β1, Β2, Β12, νιασίνη, και βιοτίνη) ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο.

Ένα μέτριο αυγό περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. -τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ.

Επίσης η κατανάλωση του αβγού βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη βελτίωση της συγκέντρωσης, δρα αντιοξειδωτικά, ενώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X