ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Neon top, midi φούστα και μπαλαρίνες με λουράκια
 

4+1 τροφές που προκαλούν ακμή

Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της ακμής.

Ριάνα Στυλιανού

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ακμή δεν είναι λίγοι. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος και κερατίνης, βακτηρίων που προκαλούν ακμή, ορμονών, αποκλεισμένων πόρων και η ανισορροπία στις ορμόνες, είναι μερικοί από αυτούς.

Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας παίζει και η διατροφή μας, με πρόσφατες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.

Εάν λοιπόν υποφέρετε από ακμή, πέραν της πιθανής ανισορροπίας ορμονών που ίσως να οφείλεται στην εμφάνισή της, καλό θα ήταν να προσέξετε και τι καταναλώνετε μέσω της διατροφής σας. Με βάση τους ειδικούς, αυτές οι τροφές τείνουν να ευνοούν την παραγωγή ακμής περισσότερο από κάποιες άλλες τροφές.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει τη σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και την εμφάνιση της ακμής, κυρίως σε εφήβους. Το γάλα είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, όπως επίσης και της ορμόνης IGF-1, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση ακμής.

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Δίαιτες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής αλλά και ακμής. Τα ψάρια και οι ξηροί καρποί είναι μερικά τρόφιμα που εντάσσονται σε αυτά με υψηλό δείκτη ωμέγα 6 λιπαρών. Η ανισορροπία των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ωθεί το σώμα σε μια φλεγμονώδη κατάσταση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Σοκολάτα
Αρκετές ανεπίσημες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής. Ακόμα δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα, καθώς οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα τους μηχανισμούς που η σοκολάτα πυροδοτεί την ακμή. Ωστόσο, μια μελέτη βρήκε πως η κατανάλωση της σοκολάτας αυξάνει την αλληλεπίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Πρωτεΐνη Whey
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πλούσια πηγή αμινοξέων λευκίνης και γλουταμίνης. Αυτά τα αμινοξέα κάνουν τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα, πράγμα που συμβάλλει στη δημιουργία ακμής. Επίσης, τα αμινοξέα που βρίσκονται στην πρωτεΐνη, μερικώς ανεβάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, πράγμα που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ακμής.

Γρήγορο φαγητό (fast food)
Όλοι γνωρίζουμε ότι το γρήγορο φαγητό, aka fast food, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό, αν μη τι άλλο είναι η χειρότερη. Τα λιπαρά φαγητά σε γενικές γραμμές συσχετίζονται έντονα με την εμφάνιση της ακμής, για τον λόγο του ότι μπορούν να απορρίψουν εντελώς την ορμονική ισορροπία και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Mushroom oil: Η νέα μας εμμονή

Mushroom oil: Η νέα μας εμμονή

Το λάδι της Herbar, ενός brand με βάση το Βερολίνο, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH