
Άννα Πολυβίου
Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο –γνωστό και ως «Google it»- έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με την ευκολία και ταχύτητα να συμβάλλουν καθοριστικά στην εξέλιξη του. Από την κυριαρχία του Google ως η κύρια μηχανή αναζήτησης, μέχρι την εμφάνιση του ChatGPT, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί δραματικά.
Το ChatGPT, ένα προηγμένο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI, έχει προσδώσει κάτι πρωτοποριακό στην τεχνολογία, φέρνοντας την «επανάσταση» στον τρόπο που οι χρήστες ενημερώνονται και αλληλεπιδρούν με την πληροφορία. Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος του ChatGPT έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να αντικαταστήσει το Google, ειδικά μεταξύ των νεότερων γενεών, με τη χρήση του να γνωρίζει κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα εντυπωσιακή άνοδο.
Η χρήση του Google και του ChatGPT σε αριθμούς
Αν και το ChatGPT έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη, το Google παραμένει η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης, με δισεκατομμύρια αναζητήσεις καθημερινά. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, το ChatGPT είχε πάνω από 400 εκατομμύρια εβδομαδιαίους ενεργούς χρήστες, σημειώνοντας αύξηση 300 εκατομμύρια από τον Δεκέμβριο του 2024. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το ChatGPT επεξεργάζεται πάνω από 1 δισεκατομμύριο ερωτήματα καθημερινά. Θα μπορούσαν όμως οι μέχρι στιγμής αριθμοί του ChatGPT να ανταγωνιστούν το Google;
Το Google παραμένει η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης, καταγράφοντας δισεκατομμύρια επισκέψεις καθημερινά, με την πλειοψηφία των χρηστών να εξακολουθούν να το θεωρούν απαραίτητο εργαλείο για την αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών.
Photo by AI
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ChatGPT
Όπως κάθε τεχνολογικό εργαλείο, έτσι και το ChatGPT φέρει πλεονεκτήματα αλλά και ορισμένα μειονεκτήματα. Συνοπτικά, τα θετικά του σχετίζονται κυρίως με την ταχύτητα, την προσβασιμότητα και την ευκολία που προσφέρει σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών, ενώ τα μειονεκτήματα συνδέονται με ζητήματα ακρίβειας, αξιοπιστίας, αλλά και τις ηθικές προεκτάσεις της χρήσης του, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η συζήτηση γύρω από ζητήματα ηθικής έχει υπάρχει σχετικά με το ChatGPT. Η κατανόηση αυτών των παραμέτρων θεωρούμε πως είναι σημαντικό να γίνει προκειμένου η αξιοποίησή του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο να γίνεται υπεύθυνα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά.
Πλεονεκτήματα
- Φυσική Επικοινωνία: Το ChatGPT μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες σε φυσική γλώσσα, καθιστώντας τη συνομιλία πιο φιλική και προσιτή.
- Πολλαπλές Εφαρμογές: Η ευελιξία και η παροχή πληροφοριών σχεδόν σε όλα τα πεδία, καθιστούν το ChatGPT χρήσιμο σε διάφορους τομείς, όπως: δημιουργία κειμένων (άρθρα, ιστορίες, ποιήματα), υποστήριξη προγραμματισμού (δημιουργία και διόρθωση κώδικα), εκπαίδευση (βοήθεια σε μαθητές/φοιτητές), μεταφράσεις και γενικότερα γλωσσική υποστήριξη, δημιουργία εικόνων, απαντήσεις σε ερωτήματα κ.ά.
- Εξοικονόμηση Χρόνου: Οι χρήστες μπορούν να λάβουν απαντήσεις αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν σε πολλαπλές ιστοσελίδες, αναζητώντας σκόρπιες πληροφορίες και χάνοντας χρόνο.
- Εξατομίκευση: Το ChatGPT μπορεί να προσαρμόσει τις απαντήσεις του στις ανάγκες του χρήστη, προσφέροντας πιο στοχευμένες λύσεις και προσωποποιημένες απαντήσεις, ανάλογα με το ύφος που επιθυμεί ο χρήστης.
- Εκπαίδευση και Υποστήριξη: Χρησιμοποιείται ευρέως για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα προγραμματισμό ή ξένες γλώσσες.
Μειονεκτήματα
- Ανακρίβειες: Αν και εντυπωσιακό, το ChatGPT μπορεί να δώσει λανθασμένες, παρωχημένες, ή ανακριβείς πληροφορίες, ειδικότερα σε θέματα που απαιτούν εξειδίκευση. Γι’ αυτό, στο κάτω μέρος του σημείου όπου ρωτάμε κάτι το ChatGPT, εμφανίζει αυτό «ChatGPT can make mistakes. Check important info.».
- Έλλειψη Πηγών: Σε αντίθεση με το Google, το ChatGPT δεν παραθέτει πάντα πηγές για τις πληροφορίες του, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία του.
- Περιορισμοί στην Εξειδίκευση: Παρόλο που βρίσκεται σε ένα αρκετά καλό σημείο για γενικές ερωτήσεις, το ChatGPT δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την εξειδικευμένη έρευνα και τη γνώση των ειδικών του εκάστοτε τομέα.
- Κόστος Πρόσβασης: Οι προηγμένες εκδόσεις, όπως το ChatGPT Plus, απαιτούν συνδρομή, κάτι που μπορεί να είναι αποτρεπτικό για κάποιους χρήστες.
- Ανησυχίες για την Ιδιωτικότητα: Με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του, ήδη οι ανησυχίες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών κατά τη χρήση του ChatGPT έχουν αρχίσει, με τα ερωτήματα που τίθενται γύρω από αυτά να πληθαίνουν.
- Περιορισμοί Δημιουργικότητας: Αν και μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο, δεν έχει την ικανότητα να κατανοήσει πλήρως το πλαίσιο που μπορεί να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να είναι εφικτό να δημιουργήσει αυτό ακριβώς που έχει ο χρήστης στο μυαλό του.
Έρχεται η αντικατάσταση του Google;
Η εμφάνιση του ChatGPT και η ευρεία υιοθέτησή του έχουν διαμορφώσει τον τρόπο που οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία και αναζητούν πληροφορίες, κυρίως οι νεότερες γενιές. Παρόλο που το Google παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο για την παροχή αξιόπιστων και τεκμηριωμένων πληροφοριών, το ChatGPT έχει φέρει μια νέα διάσταση στην εξατομικευμένη επικοινωνία και στη δημιουργική παραγωγή περιεχομένου.
Η σύγκριση των δύο αυτών εργαλείων δεν αφορά μόνο την αποδοτικότητα ή την ακρίβεια, αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών. Για τις νεότερες γενιές, το ChatGPT αποτελεί μια πιο προσιτή, φιλική και ευέλικτη πλατφόρμα, κάτι που το καθιστούν πιο εύχρηστο για αυτές. Ωστόσο, οι αδυναμίες του, όπως η έλλειψη πηγών και οι πιθανές ανακρίβειες, δείχνουν ότι –προς το παρόν- δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το Google. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως ο οδηγός του μέλλοντος της αναζήτησης, ενώ η συνεχής εξέλιξή της μπορεί να συνδυαστεί με την παραδοσιακή εμπειρία αναζήτησης.