ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Maxi μαύρο φόρεμα με μπεζ μοκασίνια και ζώνη καθρέφτη
 

Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη;

Μύθος ή αλήθεια;

Tα αυγά αποτελούν μία τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και μία καλή επιλογή τροφής για μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η ενοχοποίησή τους, ωστόσο, για αύξηση της χοληστερόλης έχει οδηγήσει αρκετούς στον αποκλεισμό ή τον σημαντικό περιορισμό τους.

Διατροφική αξία
Τα αυγά είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και μία καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, ιώδιο, βιταμίνη Δ, Α και Β2. Τα αυγά, επίσης, περιέχουν αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς βοηθά τη μεταφορά και τον σωστό μεταβολισμό του λίπους στο σώμα. Ένα μέτριο αυγό (~60γρ.) αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, παρέχει 7 γρ. πρωτεϊνών πλούσιων σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και 7 γρ. λίπους, με τα περισσότερα από αυτά να παρέχονται στον κρόκο.

Αυγό και χοληστερόλη
Είναι γεγονός ότι τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, συγκεκριμένα ο κρόκος ενός μετρίου αυγού περιέχει περίπου 210 mg. Η χοληστερόλη, όμως, της διατροφής έχει μικρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, γιατί η απορρόφησή της από τον πεπτικό σωλήνα είναι μικρή. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι τα κορεσμένα ζωικά λίπη και τα τηγανισμένα τρόφιμα προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση της χοληστερόλης αίματος από ότι η χοληστερόλη της διατροφής.

Πόσα αυγά μπορώ να καταναλώνω την εβδομάδα;
Το American Heart Association συστήνει την κατανάλωση 300 mg χοληστερόλης καθημερινά. Άρα θα μπορούσατε να καταναλώνετε μέχρι και ένα αυγό τη μέρα ή δύο αυγά δύο φόρες την εβδομάδα και να περιορίσετε ή να αποφύγετε την ίδια μέρα τις ζωικές τροφές ή αλλά τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη, για να μην αυξηθεί περισσότερο η ολική πρόσληψη χοληστερόλης της ημέρας. Μέχρι και 4 αυγά την εβδομάδα θεωρούνται ασφαλής ποσότητα τόσο για παιδιά και έφηβους, όσο και για ενήλικες.

Tip: Mπορείτε να συνοδεύεται τα αυγά με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (π.χ. μία σαλάτα, μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν τη χοληστερόλη των τροφών.

Της Έμιλυς Αγαθοκλέους
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Bsc(Hons), MSc, RD

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση