ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Όλη η αλήθεια για το Fasting Mimicking Diet

Η νέα διατροφική τάση που μιμείται τη νηστεία

Μαρία Σάββα

Μια νέα διατροφική τάση που ανεβαίνει στο προσκήνιο είναι η Δίαιτα που Μιμείται τη Νηστεία (FMD - Fasting Mimicking Diet). Αυτή η προσέγγιση διατροφής επιχειρεί να μιμηθεί τις φυσιολογικές επιδράσεις της παραδοσιακής νηστείας, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε συγκεκριμένες αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών. Πώς λειτουργεί αυτή η δίαιτα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειές της;

Η FMD σχεδιάστηκε από τον δρ. Βάλτερ Λόνγκο, με στόχο την κατανόηση της επίδρασης της διατροφής στην υγεία και τη γήρανση. Βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: θερμιδικό περιορισμό, κυκλικότητα και θρεπτική σύνθεση. Η δίαιτα εφαρμόζεται για τρεις έως πέντε ημέρες, ακολουθούμενη από κανονικές διατροφικές πρακτικές.

Οι επιδράσεις της FMD μοιάζουν με αυτές της πλήρους νηστείας, ενεργοποιώντας μεταβολικές και φυσιολογικές αποκρίσεις που είναι ωφέλιμες για την υγεία, όπως η τόνωση της κυτταρικής αυτοφαγίας και η μείωση των φλεγμονών.

Ωστόσο, η FMD μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πείνας και κόπωσης λόγω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. Συνεπώς, αυτοί που την ακολουθούν πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη.

Ενώ η δίαιτα παρέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να ενέχει κινδύνους ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών, εάν δεν προγραμματιστεί σωστά. Επομένως, συνιστάται η συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας πριν την εφαρμογή της.

Τέλος, αν και υπάρχουν οφέλη, η FMD δεν είναι κατάλληλη για όλους. Έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, νέοι και άτομα με ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να την αποφεύγουν ή να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους.

Καθώς κάθε δίαιτα έχει τα πλεονεκτήματά της και τους κινδύνους της, η Fasting Mimicking Diet είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που απαιτεί προσεκτική εξέταση πριν την εφαρμογή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση