ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Oι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Απέτρεψαν περίπου 14,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με μελέτες, αλλά ποιες θα είναι οι παρενέργειες τους;

Μαρία Καραμάνου

Η διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 σήμανε μια τομή στη μάχη κατά της πανδημίας, προσφέροντας ελπίδα για επιστροφή σε μια πιο κανονική καθημερινότητα. Σύμφωνα με μελέτες που παραθέτουν οι New York Times, τα εμβόλια αυτά κατάφεραν να προλάβουν περίπου 14,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, καταδεικνύοντας τη σημαντική τους συνεισφορά στην δημόσια υγεία.

Παρά την ευρεία αποδοχή και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια δεν έλειψαν από αναφορές περιστατικών παρενεργειών. Μέσα σε ένα έτος από την αρχική τους διάθεση, οι New York Times συνομίλησαν με 30 άτομα που υπέστησαν παρενέργειες, που πιθανώς συνδέονται με τον εμβολιασμό. Αν και αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα ως συνέπειες των εμβολίων, οι πάσχοντες και περισσότεροι από δώδεκα εμπειρογνώμονες εκφράζουν ανησυχίες για την επαρκή διερεύνηση των καταγγελιών τους από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Περισσότεροι από 13.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις σε ένα κυβερνητικό ταμείο που αποζημιώνει άτομα για προβλήματα από το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο δώδεκα άτομα έχουν αποζημιωθεί, σχεδόν όλοι τους για ένα καρδιακό πρόβλημα που προκλήθηκε από τα εμβόλια.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία σε ένα μικρό, αλλά ουσιαστικό ποσοστό του πληθυσμού, οι οποίοι αισθάνονται ότι οι εμπειρίες τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Παρότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, όπως κάθε ιατρική παρέμβαση, δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους. Περισσότεροι από 270 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει το εμβόλιο, και έχουν υποβληθεί σε επιδείξεις των παρενεργειών που, ενώ είναι σπάνιες, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τους παραλήπτες.

Από τις αναφορές στο κυβερνητικό ταμείο αποζημίωσης, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι αν και χιλιάδες άτομα έχουν υποβάλει αιτήσεις, μόνο μια μικρή μερίδα έχει λάβει αποζημίωση, σχεδόν όλοι τους για καρδιακά προβλήματα που αποδίδονται στα εμβόλια.

Η ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 παραμένει κρίσιμη συζήτηση στο πεδίο της δημόσιας υγείας, καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να αναλύουν και να παρακολουθούν τις παρενέργειες. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι περίπου επτά στο εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech προκάλεσαν σοβαρές κρίσεις έρπητα ζωστήρα, αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία.

Πιο συχνή, αλλά ακόμη σχετικά σπάνια, είναι η μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή της καρδιάς, η οποία εμφανίζεται περίπου σε έναν από κάθε 10.000 έφηβους. Αυτή η παρενέργεια, που αναγνωρίζεται από τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους υγείας ως μία από τις τέσσερις σοβαρές, είναι αντικείμενο εντατικής παρακολούθησης και διερεύνησης για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των νέων που λαμβάνουν το εμβόλιο. Τέλος, παρά τις ανησυχίες ορισμένων, οι θάνατοι από τα εμβόλια Covid-19 είναι εξαιρετικά σπάνιοι.

Σημαντικές περιπτώσεις που έχουν προκύψει περιλαμβάνουν θέματα πήξης του αίματος συνδεδεμένα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς και περιστατικά πιθανών εγκεφαλικών επεισοδίων μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA, τα οποία εξακολουθούν να διερευνώνται για την ακριβή σύνδεσή τους με τους εμβολιασμούς. Εντούτοις, ορισμένα ζητήματα όπως η μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες, αν και αναγνωρίστηκαν από Ισραηλινούς επιστήμονες, δεν καταγράφηκαν άμεσα από τους ομοσπονδιακούς ερευνητές στις ΗΠΑ. 

Η ασφάλεια και η παρακολούθηση των εμβολίων Covid-19 είναι συνεχής διαδικασία, και η αναγνώριση παρενεργειών αποτελεί κρίσιμο στοιχείο αυτής της προσπάθειας. Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει τέσσερις σημαντικές παρενέργειες που δεν περιλαμβάνουν τις πιο κοινές και προσωρινές αντιδράσεις όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ο πυρετός και η κακουχία. Ωστόσο, οι βάσεις δεδομένων έχουν καταγράψει αναφορές για πολλαπλές άλλες πιθανές παρενέργειες, όπως βουητό στα αυτιά, ζάλη, εγκεφαλική ομίχλη, και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, μεταξύ άλλων.

Πολλές από αυτές τις αναφερόμενες παρενέργειες έχουν εξεταστεί από ερευνητές που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καθοριστική σύνδεση με τα εμβόλια. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα ότι ορισμένες από τις αναφερόμενες παρενέργειες ίσως είναι επίσης σχετικές με την νόσο Covid-19 και να οφείλονται σε μη διαγνωσμένες λοιμώξεις. 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση