ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Πώς να χάσετε τα περιττά κιλά μετά τον τοκετό;

Η γέννηση ενός μωρού είναι σίγουρα ένα θαύμα της ζωής και μοναδική στιγμή για τη γυναίκα, αποτελεί όμως και επαναφορά στην πραγματικότητα και υπενθύμιση ότι το αγαπημένο σας skinny jean περιμένει στην ντουλάπα.

Και μαζί με το νεογέννητο, έρχεται και πλήθος ερωτήσεων: Να θηλάσω; Μπορεί ο θηλασμός να μου προσθέσει κιλά; Αν κάνω δίαιτα μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος; Μπορώ να κάνω δίαιτα και να αντέξω το ωράριο ενός βρέφους; Είμαι έτοιμη ψυχολογικά; Με την πολύτιμη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου- διατροφολόγου με ειδίκευση στη Νοσογόνο Παχυσαρκία Έλενας Τρουλλίδου, δίνουμε απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα, παραθέτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον θηλασμό.

Πότε θεωρείτε η κατάλληλη περίοδος για να ακολουθήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια κιλών μια γυναίκα μετά τον τοκετό;
Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει μια γυναίκα ένα σωστό πλάνο διατροφής για απώλεια λίπους είναι 40 ημέρες με δύο μήνες μετά τον τοκετό. Μην καταφύγετε σε στερητικά προγράμματα απώλειας βάρους, ούτε σε ανορθόδοξες δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα προγράμματα αυτά θα σας εξουθενώσουν και θα μειώσουν τις καύσεις σας, ενώ συνήθως παρατηρείται απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας.

Ο θηλασμός είναι ικανός να απαλλάξει μια γυναίκα από τα κιλά της εγκυμοσύνης;
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαιτείται καθημερινά διαιτητική πρόσληψη τουλάχιστον 500 θερμίδων επιπλέον σε σχέση με αυτές που θα ήθελε η ίδια γυναίκα σε περίπτωση που δεν θήλαζε. Για να παραχθούν 100 ml γάλα, η μητέρα ξοδεύει περίπου 85 θερμίδες. Τους πρώτους 6 μήνες η μέση ημερήσια παραγωγή μητρικού γάλατος είναι περίπου 750 ml. Επομένως η θηλάζουσα μητέρα ξοδεύει περίπου 600 θερμίδες καθημερινά για την παραγωγή γάλατος και τον θηλασμό. Αυτό με λίγα λόγια μεταφράζεται σε απώλεια 2,5 κιλών/μήνα, μόνο και μόνο με το θηλασμό, χωρίς να αλλάξει τίποτα στη διατροφή της.

Ποιο το χρονικό διάστημα που μπορεί να θηλάζει η γυναίκα;
Δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα χρονικά όρια για το θηλασμό. Εντούτοις, φαίνεται ότι ένα κατάλληλο χρονικό εύρος είναι από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Συνιστάται τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 4 έως 6 μήνες ζωής. Πάντως, θηλασμός για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι σαφώς καλύτερο από καθόλου.

Ποια τα οφέλη για μια γυναίκα που επιλέξει να θηλάσει;
Ο θηλασμός μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν από την εμμηνόπαυση, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση με τις συσπάσεις, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό, παρέχει μερική αντισυλληπτική προστασία και προστατεύει επίσης τα αποθέματα σιδήρου μέσω της απουσίας έμμηνης ρήσης. Το σημαντικότερο ο θηλασμός συμβάλλει στο συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μητέρας και βρέφους.

Τι πρέπει να προσέξει η θηλάζουσα μητέρα;
Δίαιτες χαμηλότερες από 1800 kcal πιθανώς να επιδράσουν αρνητικά τόσο στην παραγωγή γάλατος όσο και στη σύστασή του και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνονται.
Παράλληλα με την αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, συνιστάται επιπλέον πρόσληψη πρωτεΐνης, που μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών γάλα την ημέρα ή με την κατανάλωση ποικιλίας ζωικών τροφίμων, όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί κ.ά.

Τρόφιμα με ισχυρή γεύση και καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και το κύμινο πιθανώς να μεταβάλλουν τη γεύση του γάλατος, να ενοχλήσουν το ευαίσθητο στομάχι του μωρού και πιθανότατα να προκαλέσουν κολικούς. Τέλος, το κάπνισμα εκτός από τις βλαβερές ουσίες που περιέχει και περνούν στο γάλα που παράγεται, αλλοιώνει τη γεύση του κι έτσι το μωρό, ίσως αρνηθεί να θηλάσει.

Απλές συμβουλές για να επανέλθετε στο βάρος σας.
1. Βάλτε το πρωινό γεύμα στη καθημερινότητά σας.
2. Κρατήστε σταθερά τα γεύματά σας. Για να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα που θα κρατούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας σταθερά και το μεταβολισμό μας συνεχώς ενεργό. Ακόμη και 1 ποτήρι γάλα ή μία μπάρα δημητριακών ή ένα φρούτο, θεωρείται μικρογεύμα.
3. Συνοδεύεστε τα κύρια γεύματά σας πάντα με σαλάτα λαχανικών. Τα λαχανικά προκαλούν αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν και παράλληλα είναι πηγή βιταμινών.
4. Όταν τρώτε εκτός σπιτιού, προτιμήστε άπαχο κρέας, ψάρι και κοτόπουλο, πάντα στη σχάρα ή ψητά.
5. Υπολογίστε σωστά την ποσότητα που θα μαγειρέψετε.
6. Κατά την εγκυμοσύνη, οι ανάγκες του σώματος για ασβέστιο είναι αυξημένες. Τα αποθέματα ασβεστίου λοιπόν τώρα χρειάζονται αναπλήρωση. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών, αλλά προτιμήστε χαμηλών λιπαρών για να μη ξεφύγετε σε θερμίδες.
7. Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης.
8. Βάλτε την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.

Έλενα Τρουλλίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στη Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.) PhD Cand.)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση