ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Πώς να πείτε στο παιδί σας ότι είναι υιοθετημένο;

Σταύρη Φράγκου

Η υιοθεσία ενός παιδιού έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της στοιχεία τα οποία τις περισσότερες φορές αρνούμαστε να φέρουμε στην επιφάνεια, με το κυριότερο αρνητικό να είναι η απώλεια. Η απώλεια είτε από την πλευρά των θετών γονιών είτε από την πλευρά του υιοθετημένου παιδιού.

Ποια είναι τα συναισθήματα του υιοθετημένου παιδιού;
Φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια είναι η θλίψη, κι όσοι εμπλέκονται στην υιοθεσία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν τον πόνο, να εκφράσουν το θυμό τους, να κλάψουν και στο τέλος να δεχτούν την αγάπη των ανθρώπων γύρω τους. Αν δεν εκφραστούν τα πιο πάνω συναισθήματα, τότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ακόμη και στις πιο δεμένες οικογένειες και δεν αποκλείεται να γίνει αιτία πολύ ισχυρών συγκρούσεων στη ψυχική υγεία του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι δεν νιώθουν όλα τα υιοθετημένα παιδιά την απώλεια με τον ίδιο τρόπο ή στον ίδιο βαθμό. Παρόλα αυτά τα περισσότερα άτομα έχουν αλληλοσυγκρουόμενα ή οδυνηρά συναισθήματα για την υιοθεσία τους, σε κάποια φάση της ζωής τους. Έχουν το συναίσθημα ότι πάντα κάτι τους λείπει, ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στη ζωή τους, έχουν αναπάντητα ερωτήματα ενώ ζουν συνέχεια με τον φόβο της απόρριψης.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση της υιοθεσίας ο γονίος προς το παιδί;
- Καλό είναι ένας γονιός να μιλήσει στο θετό παιδί του για την υιοθεσία του, από την πρώτη μέρα που θα το έχει στο σπίτι, είτε αυτό είναι σε ηλικία που δεν καταλαβαίνει είτε όχι. Τα λόγια αυτά θα δώσουν στην πορεία στο παιδί να καταλάβει την αλήθεια η οποία έρχεται με πλήρη ειλικρίνεια από τους θετούς γονείς του.
- Συζητήστε μαζί του το αν σκέφτεται καθόλου τους βιολογικούς του γονείς, αν θέλει να τους γνωρίσει ή όχι. Εκμυστηρευτείτε στο παιδί το πόσο σημαντικό είναι για εσάς το γεγονός της υιοθεσίας αλλά και την ευτυχία και την αγάπη που θέλετε να του προσφέρετε για ένα καλύτερο αύριο και για τις δυο πλευρές.
- Μην επικρίνετε το παιδί όταν βιώνει κάποια αβεβαιότητα και βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια, για να εκφράζει όλα του τα συναισθήματα, όλες τις σκέψεις και τα ερωτήματα.
- Παραδεχτείτε ότι δε μοιάζετε με το υιοθετημένο παιδί σας και μιλήστε θετικά για τα σημεία που διαφέρετε.
- Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας, σεβαστείτε την ανάγκη του να αναζητήσει τη βιολογική του οικογένεια. Βοηθήστε το να φτάσει κοντά τους και αν έχει την ανάγκη για επανασύνδεση, να είστε δίπλα του.
- Σεβαστείτε τις ανάγκες του παιδιού σας και παράλληλα φροντίστε για την ασφάλειά του, άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση