ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ελλάδα: Θετική στην ισότητα στον γάμο

Η Ελλάδα γίνεται η 37η χώρα στον κόσμο και η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο.

Ριάνα Στυλιανού

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, υπερψηφίστικε τελικά στην Ελλάδα, και αποτελεί μια απόφαση-ορόσημο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα είναι η 37η χώρα στον κόσμο και η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο, που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Σε σύνολο 254 βουλευτών, ψήφισαν θετικά 176 βουλεύτριες/τες και 76 αρνητικά . Πιο συγκεκριμένα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατίας και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ κατά οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει δικαίωμα πολιτικού γάμου και τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο προβλέψεις για τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα. Επίσης αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από την πρόσβαση στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού ο οποίος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την στάση του Αντώνη Σαμαρά ανέφερε: «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα αργότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Eπίσης ο πρωθυπουργός θέλησε να εξηγήσει για ακόμη μια φορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και να ξεκαθαρίσει το τι δεν περιλαμβάνει:

«Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλλουμε το ισχύον πλαίσιο της ΙΥΑ, ούτε καθιερώνουμε Γονέας 1 και Γονέας 2.»

«Δεύτερον ο νόμος που παρουσιάζουμε εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο, διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστικό μυστήριο της εκκλησίας», είπε.

Σύμφωνα με το Αntivarius Magazine, Nέος Κόσμος και το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφέρθηκε επίσης έμμεσα και στα επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι «είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμά μας, ώστε να γίνουν ορατοί άνθρωποι αόρατοι».

«Η δύναμη της δημοκρατίας μας είναι να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», συμπλήρωσε o Μητσοτάκης.

Στις «εύλογες» και όχι στις παράλογες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί τον τελευταίο καιρό στον δημόσιο λόγο απάντησε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν αποτελεί επαρκές νομικό πλαίσιο, και τροποποιήσεις επί αυτού θα δημιουργούσε «παρεμφερείς θεσμούς με νομικές αντιφάσεις».

Το δεύτερο επιχείρημα γύρω από την τεκνοθεσία έχει σαθρά θεμέλια.

«Οι μελέτες απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. Για όσους ανησυχούν για την πιθανή αρνητική αντιμετώπιση των παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια στο σχολείο. Αυτές τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε το ίδιο επιχείρημα με τον υπουργό Επικρατείας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα, το οποίο όμως δεν είναι παράτολμο.

«Στην Ελλάδα που ετοιμαζόμαστε κανείς δεν πρέπει να νιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας», επεσήμανε.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε προς όσους βουλευτές/τρις ανησυχούν, και από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας τους την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα.

«Ναι στη Δικαιοσύνη, ναι στην ισοτιμία. Όχι στη μισαλλοδοξία. Σας καλώ αυτό το βήμα να το κάνουμε όλες και όλοι μαζί», είπε.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS