ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Αρχ. Χρυσόστομος Β': Ο Καθεδρικός Ναός που ήταν όνειρο ζωής και ο τάφος που ίδιος έχτισε

Μακαρίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’

Μαρία Σάββα

Εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Γεννημένος στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου, ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου (Εγκλειστριώτης) είχε αρκετά δύσκολα παιδικά χρόνια, ενώ σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα. Χρόνια μετά, μιλώντας στην εκπομπή “Εκείνη και Εκείνοι” του ΡΙΚ, αναφερόμενος στην παιδική του ηλικία δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η μάνα μου μια εβδομάδα έκλεγε κοντά στο βρέφος... Θυμάμαι για να μπορέσει να μας αναθρέψει έπρεπε να κάνει δύο δουλειές. Τον μικρό μας αδερφό, ο οποίος γεννήθηκε δεκαπέντε ημέρες μετά τον θάνατο του πατέρα μας, τον πρόσεχε η αδεφή μας που μόλις είχε τελειώσει το δημοτικό. Η μάνα μας έπρεπε να δουλεύει από το πρωί μέχρι και το βράδυ. Ως ο μεγάλος της οικογένειας, έκανα όλες τις δουλειές του σπιτιού”.

Όταν τελείωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε αμέσως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου, αποφοιτώντας το 1963 και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς χειροτονήθηκε διάκονος. Από το 1968 μέχρι το 1972 σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος το Νοέμβριο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ και τον Φεβρουάριο του 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.

Το 2006, μετά την μακροχρόνια ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’, ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος της Κύπρου κηρύχθηκε σε χηρεία, και έτσι στις 5 Νοεμβρίου τις ίδιας χρονιάς μετά από εκλογικές διαδικασίες, πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου η ενθρόνισή του.

Η πορεία ζωής και προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ για τον ίδιο, στην Εκκλησία της Κύπρου τον ανέδειξαν ως Αρχιεπίσκοπων των Έργων. Στην διάρκεια της αρχιεπισκοπίας του προχώρησε σε σημαντικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες, τομές και έργα με όραμα να ζήσουν μαζί με την εκκλησία μέσα στον χρόνο, ενώ ένας από τους στόχους του, ίσως και ο σημαντικότερος, ήταν η καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την διάρκεια της θητείας του δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου και εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα ζωής που είχε ο μακαριστός και έγινε πραγματικότητα ήταν η δημιουργία του νέου Καθεδρικού Nαού - αφιερωμένου στον ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Απόστολο Βαρνάβα. “Θέλαμε να κάνουμε ένα Nαό για να μείνει μέσα στον χρόνο και στην ιστορία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στην όλη προσπάθεια της δημιουργίας του ναού.


Ο Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτος, σταυροειδής μετά τρούλου και διαθέτει 4 καμπαναριά. 

Ο Nαός βρίσκεται κοντά στην Αρχιεπισκοπή στο κέντρο της Λευκωσίας και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουνίου του 2021, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του κλήρου και των λαϊκών.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφερόμενος στον Ναό δήλωσε: “Είδαμε τον Ναό μας όπως τον θέλαμε, μεγαλοπρεπή, για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τον λαό μας, την εκκλησία μας... Αυτός ο ναός είναι ο κόπος, ο μόχθος και η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου”, ενώ σημείωσε πως “θα έρθει ένας καιρός που θα λέμε αυτό το μνημείο είχε θεμελιωθεί το 2021 με πρωτεργάτη και πρωτοστάτη τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β”.

Να θυμίσουμε ότι η ανέγερση του Καθεδρικού αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης με μερίδα του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε στην δημιουργία του έργου.

Περιγράφοντας τον Ναό, ο αρχιτέκτονας του έργου Νικόλας Μελετίου σε δηλώσεις του το 2021 στην Καθημερινή είπε ότι, "υλοποιήθηκε όπως τον εμπνεύστηκε ο Μακαριότατος... Σκοπός του ήταν ο επισκέπτης να έχει απρόσκοπτη θέα προς τον θόλο από οποιοδήποτε πλευρά του ναού κι αν εισερχόταν".

Μία από τις ιδιαιτερότητες του ναού είναι ότι έχει τέσσερα καμπαναριά τα οποία είναι ενσωματωμένα στο εσωτερικό μέρος του Ναού, ενώ στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι οι καμπάνες αγοράστηκαν από την Πολωνία ενώ οι πολυέλαιοι από την Τσεχία. Κάτι ακόμη που κάνει τον Ναό να ξεχωρίζει είναι το ότι είναι σταυροειδής με τρούλο, ενώ στο εσωτερικό μέρος του είναι μονόκλιτος. Αυτό στην πράξη σημαίνει ουσιαστικά ότι ο κυρίως ναός δεν διαθέτει κολώνες.

Ο μεγάλος σε έκταση τρούλος κοσμήθηκε με ψηφιδωτή παράσταση του Παντοκράτορος Κυρίου και η όλη εικόνα, εντυπωσιάζει και σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, θυμίζει Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά στο τέμπλο, είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο με τις εικόνες σε όλες τις στάσεις, του άμβωνος, της Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων.Η σκαλιστή Αγία Τράπεζα κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Σταυρό του Κυρίου, ήτοι πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο. 

Όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας του ναού, με την αποπεράτωση του, ενοποιείται ολόκληρη η περιοχή που περιλαμβάνει το κτίριο του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, το Βυζαντινό Μουσείο και την Αρχιεπισκοπή, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο ενιαίο πολιτιστικό χώρο στην πρωτεύουσα. Ο ναός διαθέτει μεγάλη πλατεία, δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 140 αυτοκινήτων, αίθουσες εκδηλώσεων, χώρο στέγασης μουσείου αλλά και τρία παρεκκλήσια.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το συνολικό κόστος του Ναού ανήλθε περίπου στα 8,5-9 εκατομμύρια ευρώ και η αποπεράτωση του έργου έγινε πραγματικότητα χάρη στους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές που συνέβαλαν οικονομικά.

Διαβάζοντας την βιογραφία και το έργο του Αρχιεπίσκοπου, μεγάλο ενδιαφέρον κρύβει η εξοικείωσή του με τον θάνατο και η απόφασή του να δημιουργήσει την τελευταία του κατοικία στο υπόγειο του Καθεδρικού Ναού.

Πιο συγκεκριμένα, ο τάφος του βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα και εκεί θα ταφούν και οι επόμενοι Αρχιεπίσκοποι της Κύπρου. “Αυτό συνηθίζουν σε όλα τα πατριαρχεία, υπάρχει η λεγόμενη κρύπτη και όλοι οι προκαθήμενοι πλέον θα θαύονται εδώ όπως και σε όλα τα Πατριαρχεία”. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην εκπομπή, ο ίδιος περνούσε πολλές ώρες στο σημείο σκεπτόμενος: “Θα είναι η μόνιμή μου κατοικία. Δεν με συγκινεί αυτό. Εδώ θα αναπαύομαι".


Στιγμιότυπο από την εκπομπή "Εκείνη και Εκείνοι"

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS