ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: maxi leather φούστα, polo top και kitty heels
 

Μέμος Μπεγνής: Tο τηλεοπτικό κοινό είναι έτοιμο για τα «δύσκολα» θέματα

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΒΑΛΗ

Χάρη στον Νικόλα, τον σκληρό αλλά ευαίσθητο άνδρα που υποδύεται στο «Μυστικό της Πεταλούδας» του ΡΙΚ, ο Μέμος Μπεγνής παραδέχεται ότι κάνει τον πιο ενδιαφέροντα ρόλο στα 23 χρόνια της καριέρας του. Μάς μίλησε για τους λόγους που είπε "ναι" σε αυτή τη συνεργασία, τα κοινά που έχει με τον χαρακτήρα που υποδύεται, αλλά και τι έμαθε μέσα από αυτό και ποια μηνύματα θέλει να περάσει.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη σειρά «Πεταλούδα»; Πώς σε προσέγγισαν και πώς έγινε η πρόταση;
Πρώτα με πήρε τηλέφωνο ο αγαπημένος μου φίλος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος για να μου πει ότι προέκυψε ένας ρόλος σε μια κυπριακή σειρά του ΡΙΚ σε παραγωγή του Σταύρου Ποταμάρη και να με ρωτήσει αν είμαι διαθέσιμος. Του είπα πως βεβαίως και με ενδιαφέρει μια τέτοια συνεργασία και μετά από αυτό με πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο Σταύρος, με τον οποίον δεν γνωριζόμασταν προσωπικά, μόνο ακουστά είχα το όνομά του από σειρές που είχα ξεχωρίσει ως αξιόλογες και μετά από την κουβέντα μας, αποδέχτηκα την πρόταση με πολλή χαρά.

Ποια ήταν τα στοιχεία που είχε αυτή η δουλειά, ώστε να απαντήσεις θετικά στην πρόταση;
Κατ’ αρχάς, ο Σταύρος έχει δώσει εξετάσεις με όλες τις σειρές του κι έχει αποδείξει ότι είναι ένας ικανότατος σκηνοθέτης και παραγωγός. Έπειτα, το όνομα της Άντας Γκουρμπαλή, που γράφει το σενάριο, είναι για μένα εγγύηση επιτυχίας! Έχω δουλέψει στο παρελθόν με την Άντα και είναι μια φοβερή σεναριογράφος - κάνει τέτοιες ίντριγκες, τέτοια μπλεξίματα, τέτοια μυστήρια σε ένα κείμενο, που πραγματικά σε κρατάνε σε εγρήγορση και ως ηθοποιό και ως θεατή. Ο τρίτος παράγοντας, οι εξαιρετικοί ηθοποιοί της σειράς και ειδικότερα η τριάδα Γιώργος Νινιός, Ελισάβετ Μουτάφη και Μαριάννα Πολυχρονίδη. Με την Ελισάβετ και τη Μαριάννα έχω δουλέψει στο θέατρο και είναι φίλες μου αγαπημένες. Με τον Νινιό δεν έχω συνεργαστεί, αλλά του έχω απέραντη εκτίμηση. Τέλος, είδα ότι η σειρά αυτή είχε απήχηση κι έφερνε στο ΡΙΚ πολύ καλά νούμερα, ειδικά σε μια ζώνη που ανέκαθεν το κρατικό κανάλι δυσκολευόταν. Όλα αυτά, τα θεώρησα ως συνταγή για επιτυχία. Και ήθελα να είμαι μέρος αυτής της επιτυχίας.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις σε κυπριακή σειρά κι αυτό μάλλον δείχνει πως είσαι ευχαριστημένος με τις κυπριακές παραγωγές, τους συντελεστές, τους συναδέλφους…
Δεν το συζητώ! Η Κύπρος με έχει αγκαλιάσει πολύ σφιχτά και οφείλω να το πω ότι είμαι ευγνώμων γι’ αυτό, γιατί η Κύπρος μού έχει δώσει ψωμί πολλές φορές. Συνεργάζομαι πάντα άψογα με τους Κυπρίους και για να με καλούν κάθε τόσο, σημαίνει ότι η εκτίμηση είναι αμφίδρομη.

Μίλησέ μας για τον ρόλο σου στο «Μυστικό της Πεταλούδας».
Υποδύομαι τον Νικόλα, που είναι φίλος της Μαρκέλας, την οποία υποδύεται η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο οποίος έρχεται στο προσκήνιο για να την στηρίξει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της. Είναι δικηγόρος, όμως κινείται σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια, ακόμη και στους υπόγειους δρόμους του υποκόσμου, έχει μια λέσχη και μέσω αυτής εκδίδει κοπέλες, είναι μπασμένος σε «κόλπα», είναι μπλεγμένος σε δολοπλοκίες κτλ. Είναι νέος, ωραίος, χωρισμένος με ένα γιο, που σε κάποια στιγμή ξεκινά να κάνει παρέα με ένα κορίτσι που έχει πάρει υπό την προστασία του ο Στέφανος, τον οποίο υποδύεται ο Νίκος Γκέλιας. Έτσι, γνωρίζεται με τον Στέφανο, με τον οποίο στην αρχή δεν τα πάνε καλά, όμως σιγά-σιγά αυτό αλλάζει, οι δυο τους έρχονται πολύ κοντά και αναπτύσεται μεταξύ τους ένας μεγάλος έρωτας.

Κι έτσι χάρη σε αυτόν τον χαρακτήρα, δοκιμάζεις ως ηθοποιός κι άλλα πράγματα…
Είναι η πρώτη φορά που κάνω έναν γκέι ρόλο στα 23 χρόνια που είμαι σ’ αυτή τη δουλειά. Τον βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα ρόλο, γιατί δεν θέλω να είμαι συνέχεια ο ίδιος, θέλω να αλλάζω, να μην κάνω τα ίδια πράγματα. Είναι ωραίο ως πρόκληση, γιατί είναι και μια ευκαιρία να δείξουμε προς τα έξω ότι οι γκέι άνθρωποι είναι μέρος της κοινωνίας μας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να βρίσκονται στο περιθώριο.

Είναι το τηλεοπτικό κοινό έτοιμο για να δεχθεί αυτά τα θέματα;
Βεβαίως και είναι έτοιμο. Υπάρχει, πλέον, αρκετή πληροφόρηση – τα ΜΜΕ, η τηλεόραση, το Ίντερνετ πλέον παρέχουν ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει γίνει πιο δεκτικός. Έχουμε καταλάβει ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, ούτως ή άλλως – πως ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του πιστεύω και τον δικό του σεξουαλικό προσανατολισμό. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να σεβόμαστε. Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι 100% έτοιμη, αλλά σίγουρα είναι πιο έτοιμη απ’ όσο ήταν.

Πιστεύεις ότι ως καλλιτέχνες έχετε κάποιο λιθαράκι να βάλετε σε αυτό – στο να προχωρήσουν οι αντιλήψεις λίγο παρακάτω;
Σίγουρα. Με την παρουσία και τον λόγο μας στην τηλεόραση, στα περιοδικά, στα social media, έχουμε την ευχέρεια να μας ακούνε πολύ περισσότεροι άνθρωποι, έτσι μπορούμε να περνάμε τα μηνύματα αυτά.

Εσένα σε επιλέγουν συχνά για να παίξεις ρόλους ωραίων ανδρών. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;
Στην τηλεόραση είναι που συμβαίνει περισσότερο αυτό. Στο θέατρο όχι και τόσο, γιατί με επιλέγουν και για άλλα πράγματα, για κωμωδία ή μιούζικαλ ας πούμε. Κοίτα, είναι κολακευτικό απ’ τη μια, αλλά από την άλλη έχω την ανάγκη να νιώθω ότι δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο που με επιλέγουν, ότι με θέλουν γιατί έχω το παρουσιαστικό που «γράφει». Θέλω να νιώθω ότι με επιλέγουν για τις ικανότητές μου, γιατί θέλω να βγάζω κι άλλα πράγματα μέσα από τη δουλειά μου. Είναι αλλιώς όταν δεν έχεις την ταμπέλα του εμφανίσιμου. Διαχειρίζεσαι αλλιώς ένα ρόλο, γιατί είσαι ελεύθερος να δώσεις κι άλλα στοιχεία στον χαρακτήρα που υποδύεσαι. Κι αυτή είναι, άλλωστε, η πρόκληση της εκάστοτε δουλειάς.

Ποια στοιχεία του Νικόλα, ειδικότερα, θέλεις εσύ ως Μέμος να βγάλεις προς τα έξω;
Θέλω, μέσα από έναν φαινομενικά σκληρό και σκοτεινό άντρα – γιατί είναι και λίγο λαμόγιο, και για να πετύχει αυτά που θέλει χρησιμοποιεί αθέμιτους τρόπους – να βγάλω έναν ευαίσθητο άνθρωπο. Όταν αποκαλύπτεται η σχέση του με τον Στέφανο, δείχνει μια ευαισθησία και μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα του. Έχει ενσυναίσθηση, αλλά και ένα μυαλό που είναι πιο ανοικτό, πιο μπροστά. 

Βρισκόμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς. Τι σου έμαθε το 2020;
Το πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι όταν είμαστε μόνοι μας στο σπίτι μας, δεν μας λείπουν ούτε τα διαμάντια, ούτε τα σκάφη, ούτε τα φώτα, ούτε τα ταξίδια – μας λείπουν οι δικοί μας άνθρωποι. Γυρίσαμε, δηλαδή, στα απλά και καταλάβαμε ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στα χρήματα, ούτε στις δόξες, αλλά στις μικρές καθημερινές στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτό κατάλαβα, ότι μόνο δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ είμαι ευτυχής.

Πώς εύχεσαι να είναι το 2021;
Εύχομαι να τελειώσει όλο αυτό το πράγμα όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να επιστρέψουμε στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας, αλλά όχι όπως ήμασταν πριν. Να βγούμε πιο σοφοί από αυτό. Όχι να βγούμε και να αρχίσουμε να κάνουμε πάλι τα ίδια. Να είμαστε λίγο πιο συνετοί, να είμαστε πιο αλτρουιστές. Να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο αυτόν τον πλανήτη και τον άνθρωπο, που υποφέρουν και τα δύο από τον ίδιο τον άνθρωπο…

Πηγή: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS