ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Ριγέ jumpsuit, κοντομάνικο μπλουζάκι και loafers
 

Η Δέσποινα δημιουργεί κοσμήματα από τα πιο πρωτότυπα υλικά

Η γυναίκα πίσω από το πετυχημένο και eco-friendly brand κοσμημάτων D.A.M Designs.

Του Μιχάλη Μιχαηλίδη

«Θέλω, πιστεύω και βλέπω πως τα statement/conceptual κομμάτια μου μπορούν να έχουν θέση σε fashion catwalks, concept stores και design-wise εκθέσεις!».

Η Δέσποινα Μανωλοπούλου δημιουργεί αποκλειστικά χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, θεωρώντας πως τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και πως όλα μπορούν να έχουν δεύτερη ζωή. Δουλεύει κυρίως με ανακυκλώσιμο πλαστικό, ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά και υλικά όπως ξύλο από τη φύση, κρυσταλλάκια από πολυελαίους, υφασμάτινα ένθετα που προορίζονται για ρούχα κ.λπ. 

Από τα έξι της ήξερε ακριβώς τι ήθελε να κάνει μεγαλώνοντας, εξ ου και άρχισε από τότε να φτιάχνει κοσμήματα. Τελειώνοντας το σχολείο σπούδασε 3D Design & Craft στο Brighton, ενώ σήμερα, παράλληλα με την ενασχόλησή της με τα κοσμήματα, δουλεύει σε μια διαφημιστική εταιρία στο τμήμα Digital Marketing, χορεύει και παίζει πιάνο.

Θέλει, λέει, αυτό που αγαπά να το κάνει κάποια στιγμή full-time job, αποκτώντας ένα ευρύχωρο εργαστήριο, ένα μικρό φυσικό κατάστημα, ενώ πολύ την ενδιαφέρει και η προώθηση της δουλειάς της στο εξωτερικό, κάτι που τρόπον τινά συμβαίνει ήδη με τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου που κάνει.

Πώς προέκυψε η ιδέα για δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά;
Είναι κάτι που διδαχτήκαμε στο πανεπιστήμιο και ήθελα να το εξελίξω. Υποστηρίζω σθεναρά τη φιλοσοφία του upcycle-recycle-zero waste, λόγω και των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στον πλανήτη. Τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και όλα μπορούν να έχουν δεύτερη ζωή. Τα κοσμήματα που διαθέτω προς πώληση, για παράδειγμα, τα τοποθετώ σε χαρτονάκια που έχω φυλαγμένα σε απόθεμα. Το packaging των παραγγελιών είναι από sustainable και eco-friendly υλικά.

Από τι είδους υλικά έχεις δημιουργήσει μέχρι σήμερα;
Δουλεύω κυρίως με ανακυκλώσιμο πλαστικό και όλα τα μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιώ είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Από κει και πέρα, μου αρέσει να πειραματίζομαι και με άλλα υλικά όπως ξύλο από τη φύση, κρυσταλλάκια από πολυελαίους, υφασμάτινα ένθετα που προορίζονται για ρούχα κ.λπ.

Όταν λες σε κάποια/κάποιον ότι οι δημιουργίες σου είναι από πλαστικές σακούλες, πώς αντιδρά;
Εντυπωσιάζονται και με ρωτούν πάντα για τη διαδικασία που ακολουθώ. Παρ’ όλα αυτά, είναι λίγοι αυτοί που τολμούν να τα φορέσουν. Ίσως επειδή τα θεωρούν αντισυμβατικά… Τις περισσότερες πωλήσεις αυτού του είδους κοσμημάτων τις κάνω στην Αμερική και άλλες χώρες του εξωτερικού, μέσω του καταστήματος μου στο Etsy.

Τι είδους σχόλια έχεις ακούσει από πελάτες για αυτά που δημιουργείς;
Τα θεωρούν ιδιαίτερα και τους εντυπωσιάζει το γεγονός πως ένα ευτελές υλικό, όπως είναι η πλαστική σακούλα, μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα και να γίνει κόσμημα.

Εκτός από τα upcycled κοσμήματα και αξεσουάρ, φτιάχνεις και από συμβατικά υλικά;
Δημιουργώ και συλλογές που μπορεί να θεωρούνται «mainstream», καθώς δημιουργούνται με βάση τις επικρατούσες τάσεις, αλλά φροντίζω πάντα να έχουν στοιχεία που τις διαφοροποιούν.

Από πού αντλείς έμπνευση για τα σχέδια σου;
Αντλώ έμπνευση από τα πάντα! Φαντάζομαι κάτι πριν καν το δημιουργήσω. Ένα κοχύλι, ένα λουλούδι, μια πεταλούδα, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα διαχωριστικό πλέγμα, τα δαχτυλίδια από τα πώματα των μπουκαλιών,  τα εξαρτήματα ενός φωτιστικού… και χίλια άλλα ετερόκλητα πράγματα, με βάζουν σε διαδικασία να σκεφτώ τι μπορώ να κάνω. Εκείνη την ώρα στο μυαλό μου, γίνεται μια συρραφή και ένας βομβαρδισμός ιδεών!

Πού διατίθενται προς πώληση τα πράγματά σου;
Βρίσκομαι στην πλατφόρμα του Etsy.com, ενώ πρόσφατα βγήκε στον αέρα και το νέο μου ηλεκτρονικό κατάστημα www.thedamdesigns.com

Τι υπάρχει στα πλάνα σου για το άμεσο μέλλον;
Στόχος είναι κάποια στιγμή, αυτό το οποίο αγαπώ να κάνω, να γίνει full-time job… Θα ήθελα να έχω ένα ευρύχωρο εργαστήριο, στο οποίο θα δημιουργώ και ένα μικρό φυσικό κατάστημα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ επίσης η προώθηση της δουλειάς μου στο εξωτερικό. Εγώ θέλω, πιστεύω και βλέπω πως τα statement/conceptual κομμάτια μου μπορούν να έχουν θέση σε fashion catwalks, concept stores και design-wise εκθέσεις! 

Ποιο είναι το background σου; Τι έχεις σπουδάσει και πώς βρέθηκες να ασχολείσαι με τη δημιουργία κοσμημάτων; Κάνεις κάτι άλλο παράλληλα;
Σπούδασα στην Αγγλία, στο λατρεμένο Brighton, 3D Design & Craft. Κοσμήματα έφτιαχνα από 6 χρονών. Από τότε ήξερα τι ήθελα να κάνω, με τι ήθελα να ασχοληθώ. Με το που τελείωσα το λύκειο, έκανα Foundation σε Fine & Applied Arts και μετά πήγα αμέσως Αγγλία. Τώρα, εργάζομαι σε μια διαφημιστική εταιρία στο τμήμα Digital Marketing. Γενικότερα, οτιδήποτε έχει να κάνει με τέχνη, οποιασδήποτε μορφής, με εξιτάρει. Λατρεύω τον χορό και παίζω πιάνο, αν και έχω λίγο σκουριάσει…

 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS