ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: joggers, μακρυμάνικο κορμάκι και άρβυλα
 

H κυπριακή, οικολογική οργάνωση που πρέπει να γνωρίσεις σήμερα!

''Η στροφή σε εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού, όπου αυτό είναι δυνατό, δεν είναι επιλογή. Είναι άμεση ανάγκη''.

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Μία κυπριακή, οικολογική οργάνωση έχει βάλει σκοπό να αντικαταστήσει τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε ασύστολα με πιο ανθεκτικά προϊόντα. Συναντήσαμε μία εκ των ιδρυτών, την Κωνσταντίνα Φάντη, για να ενημερωθούμε με όσα πρέπει να ξέρουμε, για να συμβάλουμε στην αλλαγή.

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Earth and Ocean;
Η Earth and Ocean δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Ως λάτρεις της θάλασσας και της φύσης, γενικότερα, δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις εικόνες που αντικρίζαμε καθημερινά. Συνειδητοποιήσαμε ότι κατά τη διάρκεια της δικής μας ζωής τα φυσικά τοπία έχουν αλλάξει και, δυστυχώς, όχι προς το καλύτερο. Αντιληφθήκαμε, λοιπόν, ότι μόνο εάν όλοι μας αλλάξουμε τις συνήθειές μας μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι, αποφασίσαμε να προσφέρουμε εναλλακτικά προϊόντα, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και το πως με μικρές αλλαγές μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να αφήσεις τα πλαστικά για χάρη του πλανήτη;
Πλαστικά σκουπίδια παντού. Παλιά σκουπίδια που βγάζει η θάλασσα με το πέρασμα του χρόνου. Πλαστικά που είναι τόσο παλιά, που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Το υλικό αυτό ανακαλύφθηκε πριν περίπου 100 χρόνια κι έχει ήδη μολύνει τον πλανήτη σε σημείο που η κατάσταση είναι ίσως μη αναστρέψιμη. Αν σκεφτείς ότι ενα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 400 χρόνια για να λιώσει, όλα τα μπουκάλια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα υπάρχουν και θα υπάρχουν για μερικούς αιώνες ακόμα. Η στροφή σε εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού, όπου αυτό είναι δυνατό, δεν είναι επιλογή. Είναι άμεση ανάγκη!

Τι προϊόντα περιλαμβάνει το Earth and Ocean και πού μπορούμε να τα βρούμε;
Προϊόντα καθημερινής χρήσης εναλλακτικά των συμβατικών πλαστικών προϊόντων. Για παράδειγμα οδοντόβουρτσες μπαμπού, ξυλάκια αυτιών από μπαμπού, σαμπουάν σε στερεά μορφή, μεταλλικά καλαμάκια κ.ά. Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα στο διαδικτυακό μας κατάστημα και μερικά από αυτά διατίθενται και σε διάφορους μεταπωλητές.

Τι θα αλλάξει αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα π.χ. από μπαμπού αντί πλαστικά;
Η αντικατάσταση των πλαστικών με εναλλακτικά υλικά είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σώστη κατεύθυνση. Αν καταφέρουμε να βγάλουμε το πλαστικό από τη ζωή μας θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο ένας άνθρωπος κάθε 2 εβδομάδες καταναλώνει, μέσω τροφής και νερού, πλαστικό σε μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές. Όταν δεν αγοράζουμε προϊόντα που περιέχουν πλαστικό, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να βρουν άλλη λύση για να συσκευάζουν και να παράγουν τα προϊόντα τους.


Φυσικά, οργανικά shampoo για να βάλεις τέλος στις πλαστικές συσκευασίες.

Είναι, πιστεύεις, σωστά ενημερωμένος ο κόσμος για τις καταστροφές που προκαλεί;
Δυστυχώς, αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν πόσο βλαβερό είναι το πλαστικό δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Επίσης, η ελλειπής ενημέρωση για την ανακύκλωση συμβάλλει στο πρόβλημα. Ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι όλα τα πλαστικα ανακυκλώνονται. Σαφώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για παράδειγμα τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, ενώ είναι ανακυκλώσιμο υλικό, στην Κύπρο δεν ανακυκλώνονται. Στη σελίδα μας μπορεί ο κόσμος να βρει σημαντικές πληροφορίες για τέτοια θέματα, όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση κτλ.

Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας για να προστατεύσουμε το περιβάλλον;
Η κάθε μικρή προσπάθεια έχει σημαντικό αντίκτυπο. Μικρά καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά. Μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου ένα μεταλλικό καλαμάκι και μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για τις αγορές σου. Όταν πηγαίνεις για καφέ να έχεις μαζί σου το δικό σου ποτήρι πολλαπλής χρήσεως. Πρέπει να μείωσουμε τα σκουπίδια, την κατανάλωση ενέργειας και νερού. Όταν οι μικρές αλλαγές γίνουν συνήθειες, τότε θα ξέρεις ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο.


Stainless steel καλαμάκια για να ανατικαταστήσουν τα πλαστικά.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κάποιος για τη συνεχή χρήση πλαστικών προϊόντων και τσαντών;
Το πλαστικό, ειδικά των σακουλιών, είναι πολύ ανθεκτικό υλικό και πολλά είδη του δεν διαλύονται πλήρως ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι σπάει σε μικρότερα κομματάκια, αόρατα στο μάτι, αλλά παραμένει πλαστικό στη σύνθεσή του. Αυτά τα σωματίδια πλαστικού είναι που έχουν ήδη καταλήξει, δυστυχώς, μέρος της διατροφικής αλυσίδας.

Ποιο είναι το λάθος που πιστεύει ο κόσμος για τα οικολογικά προϊόντα;
Το κόστος. Ένα οικολογικό προϊόν δεν είναι απαραίτητα και ακριβό. Κάποια οικολογικά προϊόντα μπορεί να είναι ακριβότερα από τα συμβατικά, διότι το πλαστικό σαν υλικό είναι πάρα πολύ φτηνό. Κατά κύριο λόγο τα πλείστα οικολογικά προϊόντα, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να είναι πιο οικονομικά (επαναχρησιμοποιήσιμα).

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες μέχρι τώρα;
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η αδιαφορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Κύπρου, όσον αφορά στα θέματα του περιβάλλοντος. Ζούμε σ’ ένα πανέμορφο νησί και θα έπρεπε να σεβόμαστε το περιβάλλον και τη φύση. Αντίθετα το εκμεταλλευόμαστε χώρις να έχουμε επίγνωση της ζημιάς που προκάλουμε. Είναι όμως εφικτό μέσω συζήτησης, διαλόγου και ενημέρωσης να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος.

Πέραν από τα οικολογικά προϊόντα, το καλοκαίρι η εταιρεία σας καθάρισε παραλίες. Υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο;
Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο κι αυτό μας εξέπληξε ευχάριστα! Στην πρώτη οργανωμένη εκστρατεία καθαριότητας με τη βοήθεια 80 εθελοντών και τη συνεργασία ευαισθητοποιημένων εταιρειών και οργανώσεων, καταφέραμε να μαζέψουμε περισσότερες από 300 σακούλες σκουπίδιων. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε τις καθαριότητες και ελπίζουμε να εξακολουθούμε να έχουμε τη στήριξη του κόσμου στην προσπάθειά μας αυτή.

Γενικότερα, πιστεύεις πως γίνονται πρόοδοι στην ευαισθητοποίηση του κόσμου;
Ναι. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθειτοποιείται. Φυσικά έχουμε πολύ περιθώριο βελτίωσης και η ενημέρωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Γι’ αυτό και ένας από τους στόχους της Earth and Ocean είναι η συνεχής ενημέρωση μέσω της σελίδας μας και όχι μόνο.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας;
Έχουμε πολλές ιδέες και σχέδια όσον αφορά στο μέλλον. Εκτός από την προώθηση των περιβαλλοντικών προϊόντων μας και τους καθαρισμούς, τα επόμενα βήματα είναι η άσκηση επιρροής στην κυβέρνηση του νησιού μας για εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων και νομοθεσιών όσον αφορά στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η δεντροφύτευση. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο.

 

INFO
Instagram: @earthandocean_cyprus

Facebook: Earth and Ocean
Website: www.earth-and-ocean.com

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Κρίστη Ζαβού: The laws of fashion

Κρίστη Ζαβού: The laws of fashion

Πιστεύοντας πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, η Κρίστη Ζαβού ακολουθεί το όνειρό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS