ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Μήπως η ζήλια σου σε κυριεύει;

Πολλά ζευγάρια ταλαιπωρούνται, τσακώνονται και χωρίζουν εξαιτίας κτητικότητας και παράλογης ζήλιας.

Οι άντρες κατηγορούν τις γυναίκες ως πιο ζηλιάρες και εκείνες με τη σειρά τους, τους άνδρες. Η αλήθεια είναι πως η ζηλότυπη συμπεριφορά δεν έχει φύλο. Σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό όλοι ζηλεύουμε, γεγονός καθόλου ανησυχητικό. Μάλιστα πρόκειται για κάτι που ο σύντροφός μας μπορεί να βρίσκει χαριτωμένο ή ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και του πόθου μας. Αν όμως η ζήλια μας βγαίνει εκτός ορίων, θα πρέπει να προσέξουμε!

Όταν βιώνουμε συναισθήματα έντονης ζήλιας, συνήθως έχει να κάνει πολύ περισσότερο με εμάς τους ίδιους παρά με τα «δικαιώματα» που μας  δίνει ο άλλος.  Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφαλείς, εξαρτητικοί, που κατατρέχονται από εμμονικούς φόβους ότι ο άλλος δεν τους αγαπάει αρκετά ή θα τους εγκαταλείψει είναι πιο πιθανόν να επιδείξουν παράλογη ζήλια. Τελικά ο σύντροφος μπορεί πράγματι να μας εγκαταλείψει αλλά όχι επειδή δεν μας αγαπάει αρκετά αλλά επειδή κουράστηκε να απολογείται, να δικαιολογείται, να ασφυκτιεί μέσα σε μια σχέση με κάποιον που τον αμφισβητεί παράλογα και χωρίς ουσιαστική δικαιολογία. Ένας ακόμα λόγος που οι άνθρωποι ζηλεύουν είναι η ψευδαίσθηση πως όσο περισσότερο ελέγχω τον άλλον, όσο τον «έχω από κοντά», δεν θα βρει την ευκαιρία να με απατήσει, προκαθορίζοντας πως είναι δεδομένο ότι θα με απατήσει! Σας φαίνεται γνώριμο;

Αν ανήκετε στην κατηγορία των «ζηλιάρηδων», πρωτίστως θα πρέπει να το αποδεχτείτε! Κάντε μια αναδρομή σε προηγούμενες σχέσεις, αντιδρούσατε με τον ίδιο τρόπο; Κάνατε σκηνές;  Σκεφτείτε πια είναι τα συναισθήματα που κρύβονται από πίσω και προσπαθήστε να δείτε τα πραγματικά γεγονότα. Δώστε στον εαυτό σας εναλλακτικές εξηγήσεις, για παράδειγμα: «μου είπε ότι θα είναι σπίτι και τυχαία τον βλέπω στο δρόμο». Θα μπορούσε όντως να είναι με άλλη/ άλλο, θα μπορούσε όμως να του έτυχε κάτι έκτακτο ή να βγήκε για τσιγάρα, μπορεί απλά να ήθελε να κάνει μια βόλτα ή μπορεί να ήθελε να βγει με φίλους αλλά δεν μου το είπε γιατί υπέθεσε την δική μου υπερβολική αντίδραση. Αναγνωρίστε τα αρνητικά συναισθήματα (φόβος, άγχος, θυμός, ανασφάλεια) και μιλήστε με ειλικρίνεια στο σύντροφό σας. Αντί να κάνετε μια υπερβολική σκηνή που απλά θα δημιουργήσει ένταση, περιμένετε και πάρτε μια ανάσα. Όταν νιώσετε πιο ήρεμος/η ξεκινήστε με το «έγινε αυτό… το ερμήνευσα έτσι και ένιωσα αυτό…».

Δώστε στον διάλογο μια ευκαιρία χωρίς να βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Μιλώντας ίσως ανακουφιστείτε αλλά και ο σύντροφος θα είναι πιο πρόθυμος να σας ακούσει και να δείξει κατανόηση. Από κοινού μπορείτε να κτίσετε μια σχέση με σεβασμό και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να βέβαια να αποδεχτείτε πως ο άλλος είναι μια ξεχωριστή οντότητα και δικαιούται να ζει χωρίς «αστυνόμευση». Μην ξεχνάτε πως η κάθε σχέση εμπεριέχει ρίσκο και ο πλήρης έλεγχος δεν είναι παρά μόνο μια ψευδαίσθηση. Αν τα παραπάνω είναι πράγματα τα οποία νιώθετε ότι δεν  μπορείτε να κάνετε ή αν και προσπαθήσατε δεν τα καταφέρατε, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό θα πρέπει να είναι το επόμενό σας βήμα.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος & Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, www.askitis-cy.com

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00. Τηλέφωνο 77.77.28.77

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση