ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

«Μπιέρνσταντ», Fredrik Backman

«Αναμφίβολα το αριστούργημα του Fredrik Backman». New York Journal of books

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

 Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος

Εκδότης: Κέδρος

Σελ.557 

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Σουηδού συγγραφέα Fredrik Backman, «Μπιέρνσταντ» ( Η πόλη της αρκούδας), έχει χαρακτηριστεί ως αριστουργηματικό από πολλούς κριτικούς βιβλίων ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα βρίσκεται στη «Χρυσή Λίστα» 2024 του εκπαιδευτικού portal ELNIPLEX, με τα κορυφαία βιβλία της εκδοτικής παραγωγής του 2023. Η New York Journal of books έχει γράψει, «Αναμφίβολα το αριστούργημα του Fredrik Backman». 

Όπως πληροφορούμαστε και από τη σελίδα του εκδότη, ο Fredrik Backman (γεν. 1981) είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας.Tα μυθιστορήματά του, πνευματώδη και συγκινητικά ταυτόχρονα, αποτυπώνουν ιδιαίτερες ιστορίες απλών ανθρώπων και μεταδίδουν μηνύματα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας.
Έγινε γνωστός παγκοσμίως χάρη στο μυθιστόρημά του «Ένας άντρας που τον λένε Ούβε» (Κέδρος, 2021), το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο. Το μυθιστόρημά του «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη» έγινε best-seller όπου εκδόθηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των New York Times. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος και αποτέλεσε την εκδοτική έκπληξη του 2017.
Το 2018 από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το επίσης best-seller του συγγραφέα, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, «Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ». Ακολούθησαν οι νουβέλες του «Συμφωνία ζωής» (2019) και « Κάθε πρωί ο δρόμος για το σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς» (2020). Το μυθιστόρημά του «Άνθρωποι με άγχος» (Κέδρος, 2020) έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και γνωρίζει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. H ομώνυμη τηλεοπτική σειρά προβάλλεται από το NETFLIX. Το 2022 κυκλοφόρησε το« Όσα θα ήθελα να ξέρει ο γιος μου για τον κόσμο». Κυκλοφορούν επίσης το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας ΜΠΙΕΡΝΣΤΑΝΤ: «Μπιέρνσταντ» (Κέδρος, 2023),« Μπιέρνσταντ εναντίον όλων» (Κέδρος 2024), ενώ το τρίτο βιβλίο, «Νικητές», αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2024.
Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 19 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το « Μπιέρνσταντ» είναι ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες από την εφηβική ηλικία αλλά και σε ενήλικες. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την ανατομία της φανταστικής πόλης του. Την ανατομία της εφηβείας αλλά και ολόκληρης της μικρής κοινωνίας η οποία θέλει να αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στον χάρτη, ώστε να μπορεί να είναι περήφανη. Καταφέρνει να κάνει αυτόν τον μικρό παγωμένο τόπο που επινόησε οικουμενικό, αφήνοντας ζεστά συναισθήματα και κάνοντας το χόκεϊ υπόθεση όλων.

Το χόκεϊ είναι αυτό που ενώνει τους κατοίκους αυτού του τόπου. Αυτό, που τους δίνει ώθηση να αναδυθούν στην επιφάνεια, να ενώσουν δυνάμεις για έναν κοινό σκοπό.

Αλληγορικό και συγκινησιακό κείμενο. Ένα κείμενο για τα συναισθήματα, για τα πάθη. Για την ομάδα που καταφέρνει να γίνει μεγαλύτερη από το «Εγώ». Ένα βιβλίο που αξίζει τον χρόνο που θα του αφιερώσει ο αναγνώστης για τα διδάγματα που θα του δοθούν, για τη νέα προοπτική που θα του προσφερθεί. Μετά από αυτό, σίγουρα όλα θα μπορούν να ερμηνευτούν κάτω από ένα άλλο πρίσμα αντίληψης.

Αναζητήστε το στο Βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

 Από το οπισθόφυλλο: Η Μπιέρνσταντ είναι μια υποβαθμισμένη επαρχιακή πόλη με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Οι κάτοικοί της τρέφουν ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον όταν η εφηβική ομάδα χόκεϊ επί πάγου προκρίνεται στον ημιτελικό του εθνικού πρωταθλήματος. Τα όνειρα όλων στηρίζονται σε μια χούφτα εφήβους. Το φορτίο είναι βαρύ για τον κορυφαίο δεκαεφτάχρονο παίκτη της ομάδας και ο ημιτελικός δρα σαν καταλύτης για μία βίαιη πράξη του με θύμα ένα νεαρό κορίτσι. Η ζωή στην Μπιέρνσταντ αναστατώνεται. Αργά ή γρήγορα, οι οικογένειες, ο αθλητικός σύλλογος και όλοι οι κάτοικοι καλούνται να πάρουν θέση. Το πρώτο μέρος της τριλογίας του Φρέντρικ Μπάκμαν ΜΠΙΕΡΝΣΤΑΝΤ είναι ένα μυθιστόρημα για τα συναισθήματα και τα πάθη που προκαλεί ένα ομαδικό άθλημα και την αρρενωπότητα. Για τον αγώνα που κάνει μια έφηβη να σταθεί στα πόδια της ύστερα από ένα τραυματικό για εκείνη γεγονός. Μια διεισδυτική ματιά στο πόσο αλληλένδετη είναι η ζωή όλων σε μια κοινότητα και πόσο δυσβάσταχτο είναι να επωμιζόμαστε τα όνειρα των άλλων.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση