ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων, Michiko Aoyama

Ένα βιβλίο best seller που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλωσσές!

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Το βιβλίο «Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων» της Michiko Aoyama, ένα βιβλίο που έχει γίνει ευρέως γνωστό και μεταφραστεί σε πολλές χώρες, έχει γίνει best seller στην Ιαπωνία και συνδυάζει τον ρεαλισμό με ένα πλούσιο κομμάτι φαντασίας και σουρεαλισμού.

Αποτελείται από μια σειρά, πέντε στο σύνολό τους, αλληλένδετων μικρών ιστοριών, στις οποίες πέντε φαινομενικά πολύ διαφορετικά μεταξύ τους άτομα επισκέπτονται την ίδια βιβλιοθήκη, αυτήν της γειτονιάς τους στο Τόκιο. Μια βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθηκάριος, ένα κουτί ραπτικής που ήταν κουτί αγαπημένων μπισκότων για όλους τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης και το οποίο τους φέρνει στον νου αναμνήσεις. Μικρά χειροποίητα κουκλάκια που δεν χαρίζονται καθόλου τυχαία από τη βιβλιοθηκάριο στους επισκέπτες της. Μια ερώτηση από την ίδια τη βιβλιοθηκάριο που οδηγεί τον καθένα τους σε ένα εσωτερικό ταξίδι, σε λόγια που μένουν χωρίς φωνή.

Ο κάθε ήρωας στην ιστορία αυτή βρίσκεται σε μια διαφορετική κατάσταση στη ζωή του, όλοι τους όμως έχουν με κάποιο τρόπο και κάποιο κοινό που τους συνδέει μέσα στην αφήγηση στο σύνολο του βιβλίου. Ενώ δηλαδή φαινομενικά έχουμε ένα βιβλίο που αποτελείται από πέντε διαφορετικά αφηγήματα που διαδραματίζονται στον ίδιο χώρο με σταθερούς τους χαρακτήρες που υπηρετούν σ’αυτόν, με έναν μαγικό ίσως και ονειρικό τρόπο μπορώ να πω, συνδέονται, σμίγονται και παρασέρνουν τον αναγνώστη τους στον κόσμο τον δικό τους, στον κόσμο του βιβλίου.

Τα βιβλία συνδέουν και απαλύνουν καταστάσεις, ξυπνούν συναισθήματα, δίνουν δύναμη σε όσους δοθούν ή αφιερωθούν σ’ αυτά.

Τα βιβλία συνδέουν και απαλύνουν καταστάσεις, ξυπνούν συναισθήματα, δίνουν δύναμη σε όσους δοθούν ή αφιερωθούν σ’ αυτά. Από τον πρόσφατα συνταξιοδιοτηθέντα ηλικιωμένο που δεν ξέρει τι να κάνει με τον άπλετο ελεύθερο χρόνο του μέχρι τη Νατσούμι που από τότε που έγινε μητέρα προσπαθεί να συνδυάσει οικογένεια και επαγγελματικές φιλοδοξίες και τον ανασφαλή τριαντάχρονο ζωγράφο που φοβάται ότι επιβαρύνει την οικογένειά του. Η βιβλιοθηκάριος, η Σαγιούρι Κοματσί, μια σουρεαλιστική φιγούρα στην ιστορία φαίνεται να ενεργεί σαν ένα είδος μαγικού ή συμπαντικού βοηθού, ως μια μορφή ευεργετικής Γιόκαϊ, της οποίας οι προτάσεις βιβλίων οδηγούν τους πέντε επισκέπτες της βιβλιοθήκης σε απρόσμενες αναγνωστικές ή και άλλες διαδρομές.

Η Michiko Aoyama έχει μια χαρακτηριστική ιδιαίτερη γραφή που καταφέρνει να κερδίζει εύκολα τον αναγνώστη της με την απλότητα, τη συνέπεια στην τυπική και φυσική αβίαστη αφήγηση, χωρίς εξάρσεις και ανατρεπτικά στοιχεία. Αντίθετα μάλιστα επικρατεί γαλήνη και νιώθεις πως ένα γλυκό φως συντροφεύει τα πάντα, ωστόσο χωρίς να στερείται δυναμικής και να καταντά χλιαρό.

Η ιαπωνική κουλτούρα της συγγραφέως είναι σίγουρα εύκολα αντιληπτή, αφού εστιάζει στο ίδιο το άτομο και στον εσωτερικό του κόσμο και όχι στο άτομο ως μέρος της κοινωνίας, όπως συμβαίνει συχνά σε έργα άλλων κοινωνιών, όπως λόγου χάριν των δυτικών.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που χαρίζει αισιοδοξία, ηρεμία και χαμόγελα καθώς το διαβάζει κανείς.

Αναζητήστε το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Praga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Πέντε άνθρωποι, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, περνούν το κατώφλι μιας μικρής βιβλιοθήκης στην καρδιά του Τόκιο. Όλοι βρίσκονται σ’ ένα σταυροδρόμι της ζωής τους. Μια νεαρή πωλήτρια σε πολυκατάστημα που θέλει να αποκτήσει καινούριες δεξιότητες και να τα καταφέρει στη νέα της ζωή στην πρωτεύουσα• ένας τριανταπεντάχρονος λογιστής εταιρείας επίπλων που ονειρεύεται να ανοίξει το δικό του μαγαζί με αντίκες• μια ευσυνείδητη πρώην υπεύθυνη σε περιοδικό, που έχασε τη θέση της εξαιτίας της μητρότητας και πασχίζει να συνδυάσει τις επαγγελματικές της προσδοκίες και την ανατροφή ενός παιδιού• ένας τριαντάχρονος άνεργος, με αναξιοποίητο ταλέντο στη ζωγραφική, που έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του και νιώθει ότι είναι βάρος για την οικογένειά του• ένας συνταξιούχος που δεν ξέρει πώς να περάσει τον άπλετο ελεύθερο χρόνο του κι αναζητά καινούρια ενδιαφέροντα. Η Σαγιούρι Κοματσί, η αινιγματική βιβλιοθηκάριος, θα προτείνει στον καθένα τους από ένα βιβλίο που απέχει πολύ από αυτό που είχαν στο μυαλό τους να διαβάσουν. Αυτό ακριβώς το απρόσμενο ανάγνωσμα θα τους κάνει να αναρωτηθούν ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της ζωής και θα τους δώσει το κλειδί για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η «Βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων» είναι ένας ύμνος στις βιβλιοθήκες και στους βιβλιοθηκάριους, τους αφανείς ήρωες που με τις ευαίσθητες κεραίες τους αφουγκράζονται τις βαθύτερες ανάγκες των αναγνωστών, και φυσικά στα βιβλία, που όσο απρόσμενα κι αν βρεθούν στα χέρια μας, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν τη ζωή μας.

Έγραψαν για το βιβλίο: «Η ερώτηση: “Τι ψάχνεις;” συχνά φέρνει δάκρυα στα μάτια των ηρώων της Μίτσικο Αογιάμα, αλλά και του αναγνώστη. Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη ερώτηση που μπορεί να θέσει μια βιβλιοθήκη, ένα βιβλίο, ενδεχομένως και η ίδια η ζωή». New York Times

«Η Αογιάμα ξετυλίγει με ευαισθησία και χάρη τις ιστορίες των επισκεπτών της βιβλιοθήκης προσφέροντας ελπίδα και χαρά σε όσους βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους». Kirkus

«Το απολαμβάνεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα! Ένα βιβλίο γεμάτο ελπίδα, όπου όλα τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν». Daily Mail

Για τη συγγραφέα: Η Μίτσικο Αογιάμα γεννήθηκε το 1970 στην επαρχία Άιτσι της Ιαπωνίας και ζει στη Γιοκοχάμα. Μετά τις πανεπιστημιακές της σπουδές, εργάστηκε ως ρεπόρτερ σε ιαπωνική εφημερίδα στο Σύδνεϋ και ως υπεύθυνη ύλης περιοδικών στο Τόκιο. Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Την Πέμπτη, ζεστή σοκολάτα, απέσπασε το βραβείο Miyazakimoto. Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2023) πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2020 και πούλησε περισσότερα από 150.000 αντίτυπα μέσα στις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας. Έχει μεταφραστεί ως τώρα σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση

X