ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: loose jeans, ριγέ μπλούζα και fisherman sandals
 

Τι ακριβώς γιορτάζουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Η ιστορία πίσω από τους ερωτευμένους

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε επιτέλους. Για κάποιους είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου ενώ κάποιοι άλλοι το μόνο που θέλουν είναι να… «ξερνάνε» καρδούλες.

Πως όμως καθιερώθηκε ως η ημέρα των ερωτευμένων και πως ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε;

Αρχικά στης 14 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα της κοίμησης του Άγιου Βαλεντίνου στη Via Flaminia στην βόρεια Ρώμη. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον βίο του Βαλεντίνου και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για ένα πρόσωπο η δύο διαφορετικά πρόσωπα με το ίδιο όνομα.

Ο θρύλος λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας που έζησε τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο διά λιθοβολισμού αφού τελούσε γάμους μεταξύ χριστιανών ενώ τότε ο χριστιανισμός στην Ρώμη ήταν υπό διωγμό.

Άλλος θρύλος αναφέρει ότι μετά την φυλάκισή του θεράπευσε την τυφλή κόρη, του φύλακά του και λίγο πριν τον εκτελέσουν της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας ως «ο Βαλεντίνος σου»

Από παλαιότερα όμως μεταξύ των ημερομηνιών 13 – 15 υπήρχε η γιορτή της γονιμότητας Λουπερκάλια. Ακόμα στο Αθηναϊκό ημερολόγιο υπήρχε ο μήνας Γαμηλιώνας ανάμεσα στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο που ήταν αφιερωμένος στον γάμο της Ήρας και του Δία.

Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική Εκκλησία. Ο Jeffrey Tsoser ήταν αυτός που σχέτισε την ημέρα με τους ερωτευμένους στον ύστερο Μεσαίωνα. Το 18ο αιώνα στην Αγγλία αντάλλαζαν λουλούδια για να εκφράσουν τον ερωτά τους. Τον 19ο αιώνα μπήκαν στο «παιχνίδι» οι χειρόγραφες κάρτες από τις κλασικές τυποποιημένες, μέχρι την δεκαετία του 70’ που άρχισε να γιορτάζετε από σχεδόν παντού μετά την πρωτοβουλία των ανθοπωλείων.

Φυσικά η σημασία του κάποτε μπαίνει σε δεύτερη μοίρα λόγω της εμπορευματοποίησης της εορτής, παρόλα αυτά όσο και αν κάποιος σου λέει ότι δεν πιστεύει σε αυτά τα πράγματα μια γλυκιά κίνηση αγάπης εκείνη την μέρα σίγουρα θα τον κάνει να χαμογελάσει όπως και κάθε μέρα. 

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση