ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λεοπάρ κολάν, vintage sweatshirt και sneakers
 

Πως να φύγεις από μία τοξική σχέση

5+1 τρόποι να αποχαιρετήσετε τον τοξικό σας σύντροφο

Μαρία Σάββα

Οι αρχικοί μήνες σε μια σχέση συχνά είναι οι πιο όμορφοι. Τα πρώτα σημάδια προβλημάτων αργούν να εμφανιστούν, αλλά όταν το κάνουν, έχεις ήδη συναισθήματα. Ακόμη και έτσι, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι μπορείς να αποχωρήσεις από μια δηλητηριώδη σχέση, αν και δυσκολεύεσαι.

Οι ενδείξεις ότι ο σύντροφός σου είναι τοξικός γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρες με τον χρόνο. Δεν σε υποστηρίζει, επιδιώκει την κεντρική θέση, σε αγνοεί και δεν σέβεται τις ανάγκες σου. Όλα αυτά είναι γνωστά. Το σημαντικό είναι να βρεις τρόπο να απομακρυνθείς από αυτήν την κατάσταση. Ακόμα και αν φαίνεται δύσκολο, μπορείς να λύσεις τα δεσμά μιας σχέσης γεμάτης δηλητηρία και ψυχολογική καταπίεση.

6 τρόποι για να αποχωρήσεις από μια τοξική σχέση

Συνειδητοποίησε ότι αξίζεις υγιή αγάπη

Το κυριότερο πρόβλημα με μια τοξική σχέση είναι η αυταπάτη ότι μπορεί να γίνει υγιής. Αυτό δεν συμβαίνει αν δεν αναγνωρίσεις ότι χρειάζεσαι έναν σύντροφο που να σε στηρίζει και να σε αγαπά πραγματικά. Αν δεν το κατανοήσεις, θα παραμείνεις παγιδευμένος.

«Αναγνώρισε λοιπόν την ανάγκη σου για μια υγιή σχέση. Αγάπησε λίγο παραπάνω τον εαυτό σου και θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις αυτομάτως και όλα τα red flags που είναι μπροστά σου, εδώ και καιρό», όπως λέει με σιγουριά και η ψυχολόγος, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας, Marianne Vicelich.

Αναγνώρισε την τοξικότητα της σχέσης

Είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο. Αν δεν το κάνεις, θα συνεχίσεις να καταστρέφεσαι. Πρέπει να κατανοήσεις τους λόγους που σε οδήγησαν εκεί.

Θυμήσου ποιος είσαι

Μπορεί να έχεις χάσει τον εαυτό σου σε μια τοξική σχέση. Θυμήσου ποιος είσαι, τι χρειάζεσαι και ανάκτησε την αυτοεκτίμησή σου.

Καταγραφή συναισθημάτων

Είναι πολύ πιθανό να υποκύψεις σε συναισθηματική αμηχανία. Κατέγραψε τα συναισθήματά σου και αναλύστε τα με σαφήνεια.

Μην περιμένεις συγγνώμη

Μια συγγνώμη δεν αλλάζει τίποτα. Επικεντρώσου στον εαυτό σου και στις ανάγκες σου. Μην περιμένεις να επαναληφθεί το ίδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση