ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λινό πουκάμισο, tailored παντελόνι και παντόφλες

Γιατί γουστάρουμε τα bad boys τελικά;

Κάθε κορίτσι έχει ερωτευτεί μια φορά το λάθος αγόρι. Ή και δύο. Ή... είκοσι.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Bad boy. Δύο λέξεις. Άπειρες συνέπειες.

Τι είναι πιο επικίνδυνο από έναν κατάδικο με βαρύ ποινικό μητρώο; Ένας κατάδικος που λαμβάνει γράμματα αγάπης, σφραγισμένα με κόκκινο κραγιόν και προτάσεις γάμου από γυναίκες που δεν τον έχουν γνωρίσει ποτέ. Είναι το είδος του άντρα που δεν χρειάζεται να σου στείλει «καλημέρα» ή να σε βγάλει για ποτό. Δεν μπορεί καν. Και όμως, κάτι πάνω του ίσως το βλέμμα, το παρελθόν ή το μυστήριο του κελιού, σε τραβάει σαν μαγνήτης.

Μιλάμε για εκείνο το παράδοξο, σκοτεινό φαινόμενο που συνδυάζει εγκληματικότητα με ρομάντζο, φυλακή με φαντασίωση. Για τον έρωτα που ανθίζει εκεί που κανονικά δεν φυτρώνει τίποτα, πίσω από τα κάγκελα.

Γιατί, τελικά, τι έχουν τα κακά αγόρια και δη οι φυλακισμένοι που μας κάνουν να τα ερωτευόμαστε παράφορα ή μήπως… ακριβώς αυτό είναι που μας κάνει να τα ερωτευόμαστε;

Photo By Pinterest

Επίσημος ορισμός, (ναι, υπάρχει και τέτοιος): bad boy (ουσ.): Ένας άντρας που αψηφά τους κοινωνικούς κανόνες, αποπνέει αυτοπεποίθηση (ή αλαζονεία), μαγνητίζει με το βλέμμα του και τείνει να προκαλεί προβλήματα, κυρίως στην καρδιά σου. Είναι το είδος του άντρα που οι φίλες σου σε προειδοποιούν να αποφύγεις. Και που, φυσικά, δεν αποφεύγεις.

To Urban Dictionary από την άλλη, το ορίζει κάπως έτσι, «ένας νεαρός άνδρας που έχει πολλά χαρακτηριστικά ενός άτακτου αγοριού, είναι ανεξάρτητος και ισχυρογνώμων, κάνει ό,τι θέλει όταν το θέλει, δεν ακολουθεί τις τάσεις, αυτές τον ακολουθούν, συχνά φαίνεται ατημέλητος, αλλά μοντέρνος, δεν ψάχνει για μπελάδες, αλλά υπάρχει μια αίσθηση κινδύνου γύρω του. Για αυτούς και άλλους λόγους, είναι ακαταμάχητος στις γυναίκες. Είναι ένας καρδιοκατακτητής».

Photo By Pinterest

Πώς βλέπουμε τα bad boys στην ποπ κουλτούρα;

Από την αρχή των κινηματογραφικών χρόνων μέχρι την τελευταία σεζόν της αγαπημένης σου σειράς, το bad boy είναι πάντα εκεί. Κάπου στη γωνία, με ένα μισοχαμόγελο, ένα μυστήριο βλέμμα και μια ενέργεια που λέει, «μην μπλέξεις μαζί μου» και που φυσικά είναι ο λόγος που ακριβώς μπλέκεις.

Noah Calhoun στο «The Notebook»: Μπορεί να χτίζει σπίτια με τα χέρια του, αλλά το βλέμμα του λέει «σε θέλω με μανία».
Patrick Verona στο «10 Things I Hate About You»: Ο απόλυτος outsider που καταλήγει να τραγουδάει στους διαδρόμους για σένα.
Damon Salvatore στο «The Vampire Diaries»: Το απόλυτο παράδειγμα σκοτεινής σαγήνης. Κακός με καρδιά, αθάνατος με ενοχές.
Chuck Bass στο «Gossip Girl»: Πλούσιος, επικίνδυνος, αυτοκαταστροφικός και με κάποιον τρόπο… ακαταμάχητος.
Hardin Scott στο «After»: Γοητεία, θυμός, και μια σταθερή πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αγαπήσει. (spoiler: αγαπάει).
Τommy Shelby στο «Peaky Blinders»: Κάθε του λέξη είναι σαν σφαίρα και κάθε του εμφάνιση, ένας μικρός σεισμός.

Photo By Pinterest

Αλλά δεν μιλάμε μόνο για φανταστικούς χαρακτήρες. Υπάρχουν και οι αληθινοί bad boys, που κουβαλούν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που λατρεύουν οι γυναίκες όπως:

Richard Ramirez, «The Night Stalker»

Καταδικάστηκε για 13 φόνους στη δεκαετία του ’80. Κι όμως, όσο βρισκόταν στο death row, δεχόταν εκατοντάδες γράμματα από γυναίκες πολλές από τις οποίες τον θεωρούσαν «παρεξηγημένο», «σκοτεινά όμορφο» ή απλά «προκλητικά επικίνδυνο». Μια εξ αυτών, η Doreen Lioy, τον παντρεύτηκε το 1996 στη φυλακή του Σαν Κουέντιν.

Photo By Pinterest


Photo By Pinterest

Ted Bundy

Ο πιο διαβόητος δολοφόνος των ΗΠΑ, με θύματα πάνω από 30 γυναίκες, είχε φαν κλαμπ. Έστειλαν ερωτικές επιστολές, φωτογραφίες, ακόμα και χρήματα. Το 1980 παντρεύτηκε την Carole Ann Boone μέσα στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης του και μάλιστα απέκτησαν μαζί ένα παιδί.

Photo By Pinterest

Chris Watts

Καταδικάστηκε το 2018 για τον φόνο της συζύγου και των δύο του παιδιών. Παρ’ όλα αυτά, δέχεται εκατοντάδες ερωτικά γράμματα από γυναίκες που λένε ότι «αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία» ή «δεν τον καταλαβαίνουν οι άλλοι».

Jeremy Meeks

Το mugshot του έγινε viral το 2014 και οι γυναίκες τρελάθηκαν. Μεταξύ των επιστολών που έλαβε στη φυλακή υπήρχαν προτάσεις γάμου και modeling συμβόλαια. Σήμερα είναι μοντέλο μεγάλων οίκων μόδας. (Όχι και τόσο «κακός» τελικά για να είμαστε ειλικρινείς.)

Luigi Mangione

Γνωστός για την εμπλοκή του σε εγκληματικές δραστηριότητες, έγινε αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο για το ποινικό του παρελθόν, αλλά και για το ανεπιτήδευτο σεξαπίλ του. Φωτογραφίες του κυκλοφόρησαν στα social, προκαλώντας μαζική υστερία από γυναίκες που τον χαρακτήρισαν «άγρια όμορφο», «μυστηριώδη», «παρεξηγημένο».

Photo By Pinterest

Γιατί γοητεύονται οι γυναίκες από κατάδικους;

Αυτό το φαινόμενο έχει όνομα: hybristophilia, γνωστό και ως «Bonnie and Clyde syndrome». Πρόκειται για τη σεξουαλική ή συναισθηματική έλξη προς ανθρώπους που έχουν διαπράξει εγκλήματα, κυρίως βίαια. Αλλά πέρα από την ψυχολογία, υπάρχουν και πιο απλοί αν και όχι λιγότερο περίπλοκοι λόγοι. Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη ὑβρίζειν, που σημαίνει αγανακτώ εναντίον κάποιου (η οποία προέρχεται από το ὕβρις) και φιλο, που σημαίνει «έχω ισχυρή προτίμηση για».

Ο ψυχολόγος Leon F. Seltzer πιστεύει ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο που συνεπάγεται το ραντεβού με έναν εγκληματία, την επιθυμία να τον δαμάσει ή να τον διορθώσει και με πρωτόγονα ένστικτα που βασίζονται στην εξελικτική ψυχολογία. Στην τελευταία θεωρία, αναφέρει ότι η κυριαρχία είναι ελκυστική, καθώς θα σήμαινε ότι τέτοιοι άνδρες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις γυναίκες και τους απογόνους τους, σύμφωνα με την εξελικτική ιστορία. 

Photo By Pinterest

Γιατί τους γουστάρουμε τελικά;

Γιατί είναι ανεξήγητα ελκυστικοί.
Η δύναμη, η ανεμελιά, η «I-don’t-care» στάση τους, πυροδοτεί ένα ένστικτο που ξεπερνά τη λογική. Είναι επικίνδυνα ωραίοι. Δεν φλερτάρουν όπως οι άλλοι, σε διαβάζουν. Δεν σε ρωτάνε αν είσαι καλά σε κοιτάζουν και το ξέρουν.

Γιατί νομίζουμε ότι μπορούμε να τους «φτιάξουμε».
Αχ αυτό το classic female delusion, «εγώ θα είμαι η εξαίρεση. Εμένα θα με αγαπήσει αλλιώς». Και κάπου ανάμεσα σε αυτό και τα «μην μου στείλεις» που διαβάζεις με κόμπο στο λαιμό, γουστάρεις ακόμα περισσότερο.

Γιατί μας κάνουν να νιώθουμε… ζωντανές.
Τα bad boys ζουν έντονα. Κι εσύ δίπλα τους νιώθεις σαν ηρωίδα σειράς με soundtrack. Η κάθε στιγμή μαζί τους είναι ταινία ακόμα κι όταν καταλήγει σε σκηνή δράματος.

Γιατί είναι η προσωποποίηση του απαγορευμένου.
Και το απαγορευμένο; Πάντα πιο γλυκό. Πιο καυτό. Πιο επικίνδυνο.

Η ανάγκη για σταθερότητα (παραδόξως)
Ξέρεις πού είναι κάθε βράδυ. Δεν μπορεί να σε απατήσει. Δεν μπορεί να σου στείλει «ψεύτικη τοποθεσία». Για κάποιες γυναίκες, αυτό προσφέρει παράδοξη ασφάλεια.

Η εξιδανίκευση του «σπασμένου» άνδρα
Αν κουβαλάει πόνο, τραύμα ή βία, τότε «κάποια πληγή του φταίει». Και κάποιες γυναίκες νιώθουν ότι η αγάπη τους θα είναι το φάρμακο.

Η ένταση, το απαγορευμένο, το «δεν μπορώ να τον έχω»
Όπως και με κάθε είδους bad boy, υπάρχει κάτι αφόρητα γοητευτικό στο απαγορευμένο. Και ο κατάδικος είναι το απόλυτο taboo.

Η προσοχή που δίνει (στο γράψιμο, στην επικοινωνία)
Ο χρόνος είναι άφθονος και οι λέξεις μετράνε. Πολλές γυναίκες λένε ότι ποτέ δεν τους έγραφαν τόσο όμορφα πριν. Κι αυτό μετράει.

Ίσως τελικά, το θέμα δεν είναι ότι γουστάρουμε τα bad boys. Ίσως απλώς, προσπαθούμε να γουστάρουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας μέσα από εκείνους. Ίσως θέλουμε να νιώσουμε ότι αξίζουμε κάτι «δύσκολο». Ότι κάποιος που δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει, θα ανοίξει την καρδιά του μόνο για εμάς. Ίσως ελπίζουμε ότι πίσω από τη σιωπή και το μυστήριο υπάρχει κάποιος που θα πει τελικά: «Μείνε. Εσύ είσαι αλλιώς».

Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται για κακοποιητικά μοτίβα, ψυχολογική εξάρτηση ή εξιδανίκευση του θύτη. Σε άλλες, για στρατηγικές των φυλακισμένων ώστε να κερδίσουν χρήματα, εξυπηρετήσεις ή προνόμια. Και ναι, σε κάποιες πολύ λίγες περιπτώσεις, πρόκειται για πραγματική επικοινωνία, μια σπάνια σύνδεση που δεν βασίζεται στην εξωτερική εμφάνιση.

Ίσως τελικά, δεν ερωτευόμαστε τον ίδιο τον κατάδικο, αλλά όλα όσα συμβολίζει, την ένταση, το σκοτεινό μυστήριο, την ακραία αφοσίωση, την ψευδαίσθηση ότι μόνο εμείς μπορούμε να δούμε την αλήθεια του. Ίσως είναι ανάγκη για έλεγχο, ίσως για ασφάλεια, ίσως και για δράμα, γιατί καμιά φορά, το ήρεμο νερό δεν έχει το βάθος που μας συναρπάζει. 

Τελικά, το ερώτημα δεν είναι γιατί γουστάρουμε τους κατάδικους.

Είναι, γιατί γουστάρουμε τόσο πολύ να παίζουμε με τον κίνδυνο;

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση