ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Skinny jeans, loose μπλουζάκι και γόβες
 

Τσικνοπέμπτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σωστό ψήσιμο του κρέατος

Πώς να ψήσετε σωστά το κρέας

Ζωή Τουτουντζίδου

Τσικνοπέμπτη σήμερα και ήταν αδύνατο να μην αναφερθούμε στο αγαπημένο έθιμο μεγάλων και μικρών που σηματοδοτεί και την έναρξη των Καρναβαλιών.

Η λέξη «τσικνοπέμπτη» προέρχεται από την λέξη «τσίκνα», δηλαδή την μυρωδιά του ψημένου κρέατος και την Πέμπτη. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.Στην Κύπρο πέραν από το ψήσιμο της σούβλας και γενικότερα των κρεάτων, είναι παράδοση να τρώμε και μπουρέκια, κυρίως με κιμά.

Πέραν όμως από την απόλαυση που μάς προσφέρει η σημερινή ημέρα, αδημονεί και κινδύνους ειδικά για όσους βρίσκονται κοντά στην ψησταριά. Η τσίκνα δεν είναι ωφέλιμη για τον ψήστη ο οποίος στέκεται ακριβώς πάνω από το κρέας όπως ούτε και ο καπνός που βγαίνει γιατί είναι καρκινογόνος για τους πνεύμονες. Γι’ αυτό και εμείς σας προτείνουμε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν με το σωστό ψήσιμο του κρέατος.

1. Συμβουλευτείτε τον κρεοπώλη σας για το κρέας που θέλετε να ψήσετε και πως θα το ψήσετε, ώστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο κρέας, στην καλύτερη ποιότητα.

2. Το κρέας πρέπει να μείνει έξω από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα προτού το ψήσουμε, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος.

3. Πριν το ψήσιμο χρησιμοποιείστε μαρινάδες με αντιοξειδωτικά συστατικά: κόκκινο κρασί, χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα από τη φλούδα τους, ρίγανη, δεντρολίβανο κ.ά.

4. Μην ξεροψήνετε τα κρέατα, να είναι καλοψημένα αλλά όχι παραψημένα

5. Εάν κατά το ψήσιμο δημιουργηθούν φλόγες, ποτέ δεν τις σβήνουμε με νερό, αλλά με πολύ χοντρό αλάτι.

6. Μην τρυπάτε το κρέας με πιρούνι για να το γυρίσετε γιατί έτσι φεύγουν οι χυμοί του. Χρησιμοποιήστε λαβίδα.

7. Αν ψήνετε διαφορετικές πρώτες ύλες, τότε απλώστε τα κάρβουνα με διαφορετική πυκνότητα σε κάθε σημείο ή ρυθμίστε τους καυστήρες αναλόγως. Έτσι θα έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο καθένα και δεν θα καούν τα μισά και τα άλλα μισά θα είναι ακόμη ωμά.

8. Λαδώστε λίγο τη σχάρα πριν αρχίσει να θερμαίνεται για να μην κολλήσει το τρόφιμο σε αυτή. Εναλλακτικά λαδώστε το ίδιο το φαγητό πριν το τοποθετήσετε πάνω στη σχάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση