ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: shinny leggings, oversized φούτερ και άσπρα sneakers
 

Οι 5 μεγάλοι μύθοι για τη σοκολάτα

Διαβάστε τους πιο σημαντικούς, αν θέλετε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

Η σοκολάτα θα είναι πάντα μια γλυκιά απόλαυση, αλλά και πειρασμός για πολλούς. Είναι, ίσως, το τρόφιμο με τους πιο πολλούς φανς, αλλά και με τους μεγαλύτερους μύθους. Διαβάστε τους πιο σημαντικούς, αν θέλετε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

Η σοκολάτα αποτελεί την αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτονται πολλά οφέλη που έχει για την υγεία μας. Ωστόσο, πολλοί είναι και οι μύθοι που υπάρχουν σχετικά με αυτήν, που αξίζει να τους γνωρίζουμε, ώστε να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή.

Η σοκολάτα είναι θρεπτική
Το κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, περιέχει πολυφαινόλες. Έρευνες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πιο υγιεινές πηγές πολυφαινολών είναι τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, είναι ένα τρόφιμο που έχει υψηλή θερμιδική αξία και οι πολλά είδη σοκολάτας μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό βάρος, ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η σοκολάτα δίνει ενέργεια
Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, που μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε πιο πολλή ενέργεια. Όταν είστε πεινασμένοι, είναι καλύτερο να φάτε ένα σνακ που παρέχει σταθερή απελευθέρωση ενέργειας, παρά μια σοκολάτα. Επιλέξτε, λοιπόν, τρόφιμα με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, όπως ένα μικρό σάντουιτς, ένα φρούτο ή ένα μικρό μπολ με δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

Η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο και βούτυρο κακάου από τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά η ποσότητα των πολυφαινολών που περιέχει εξαρτάται από τον τρόπο επεξεργασίας της σοκολάτας, οπότε δεν είναι κατ’ ανάγκην καλύτερη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής, ο καθαρισμός, η ζύμωση, ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία, η αλκαλικότητα και η προσθήκη επιπλέον συστατικών στο κακάο (π.χ. ζάχαρη) είναι παράγοντες που μπορούν να απομακρύνουν σχεδόν πλήρως τις πολυφαινόλες από τη μαύρη σοκολάτα.

Η σοκολάτα είναι εθιστική
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σοκολάτα προκαλεί σωματική εξάρτηση. Αντ’ αυτού, τα συναισθήματά μας σχετικά με τη σοκολάτα τείνουν να υπαγορεύουν τη συμπεριφορά μας, καθώς την συνδυάζουμε με άνεση, ανταμοιβή και εορτασμό. Αυτή η σύνδεση σημαίνει ότι ίσως αισθανόμαστε ότι την χρειαζόμαστε, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο της ποσότητας που τρώμε. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να αποκτήσετε ευχάριστα συναισθήματα με άλλους τρόπους. Περπατήστε σε ένα όμορφο περιβάλλον, καλέστε έναν φίλο ή απολαύστε τα χόμπι που αγαπάτε.

Δεν μπορώ να φάω σοκολάτα, έχω διαβήτη
Η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αν καταναλώνεται σωστά, ως μέρος μια υγιεινής διατροφής. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν σοκολάτα, αν το κάνουν με μέτρο, χωρίς να χρειάζονται ειδικά διαβητικά προϊόντα που συχνά είναι υψηλότερα σε ενέργεια και λιπαρά. Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να φάτε σοκολάτα, διαλέξτε μικρή ποσότητα και δοκιμάστε να την καταναλώσετε στο τέλος του γεύματός σας, έτσι ώστε το σώμα σας να την απορροφήσει πιο αργά.

Μάθε και αυτό
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία θερμιδική διαφορά ανάμεσα σε σοκολάτα μαύρη και γάλακτος. Όμως, η μαύρη περιέχει περισσότερο κακάο, άρα και περισσότερα αντιοξειδωτικά και λιγότερη ζάχαρη. Η επιλογή, στην τελική, είναι θέμα γούστου, αλλά το κλειδί είναι πάντα το μέτρο.

Διατροφικό tip
Ενώ αληθεύει πως η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η ποσότητά της στ’ αλήθεια είναι πολύ μικρή. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς μπορώ να εντάξω τη σοκολάτα στη διατροφή μου, με σωστό τρόπο;
Η σοκολάτα μπορεί να ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή, αν καταναλώνεται με μέτρο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιλέξετε το είδος, τις μέρες, αλλά και τις ώρες που την καταναλώνετε. Μια πρόταση είναι να τρώτε σοκολάτα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική μέρα της βδομάδας, π.χ. όταν γυμνάζεστε ή εργάζεστε υπερβολικά. Μην υπερβείτε τα 30 γρ τη φορά και μην την τρώτε περισσότερες από 2 φορές τη βδομάδα.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση