ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Midi jean φούστα με άσπρο strapless top και πέδιλα
 

Με αυτούς τους τρόπους θα καταλάβεις αν έχεις οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για την πιο κάτω πάθηση

Μαρία Σάββα

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε για τον εαυτό σας και τους άλλους, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της καθημερινής ζωής σας. Περιλαμβάνει θέματα αυτοεικόνας, δυσκολία διαχείρισης συναισθημάτων και συμπεριφοράς και ένα μοτίβο ασταθών σχέσεων.

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, έχετε έναν έντονο φόβο εγκατάλειψης ή αστάθειας. Ωστόσο, ο θυμός, ο παρορμητισμός και οι συχνές εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να απομακρύνουν τους άλλους, παρόλο που θέλετε να έχετε σχέσεις αγάπης και διάρκειας.

Ξεκινά συνήθως στην πρώιμη ενήλικη ζωή, με αυτή να φαίνεται να είναι χειρότερη στη νεαρή ενήλικη ζωή αλλά μπορεί σταδιακά να βελτιωθεί με την ενηλικίωση.

Εάν έχετε οριακή διαταραχή προσωπικότητας, μην αποθαρρύνεστε. Πολλοί άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου με τη θεραπεία και μπορούν να μάθουν να ζουν ικανοποιητικές ζωές.

Δείτε πιο συγκεκριμένα μερικά από τα στοιχεία από τα στοιχεία που έχουν τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας:

  • Ακραίες προσπάθειες του ατόμου να αποφύγει πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη.
  • Ένας τύπος ασταθών και έντονων διαπροσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εναλλαγές μεταξύ των ακραίων περιπτώσεων της εξιδανίκευσης και της υποτίμησης.
  • Διατάραξη της ταυτότητας: έντονα και επίμονα ασταθής εικόνα ή αίσθηση του εαυτού.
  • Παρορμητικότητα σε τουλάχιστον δύο τομείς που είναι δυνητικά αυτοκαταστροφικοί (π.χ. ξόδεμα χρημάτων, σεξ, κατάχρηση ουσιών, απρόσεκτη οδήγηση, επεισόδια υπερφαγίας).
  • Επανειλημμένη αυτοκτονική συμπεριφορά, χειρονομίες ή απειλές ή αυτοακρωτηριαστική συμπεριφορά.
  • Συναισθηματική αστάθεια οφειλόμενη σε έντονη αντιδραστικότητα της διάθεσης (π.χ. έντονη επεισοδιακή δυσφορία, ευερεθιστότητα ή άγχος που συνήθως διαρκεί για λίγες ώρες και μόνο σπάνια περισσότερο από λίγες μέρες).
  • Χρόνια αισθήματα κενού.
  • Απρόσφορος, έντονος θυμός ή δυσκολία ελέγχου του θυμού (π.χ. συχνά ξεσπάσματα θυμού, συνεχής θυμός).
  • Παροδικός, σχετιζόμενος με στρες παρανοϊκός ιδεασμός ή σοβαρά διασχιστικά συμπτώματα.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση