ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

H αγχώδης διαταραχή με την οποία παλεύει ο πρίγκιπας Harry

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες

Μαρία Σάββα

Μέσα από την πολυσυζητημένη του βιογραφία, ο πρίγκιπας Harry εκτός από τις αποκαλύψεις που έκανε για την βασιλική οικογένεια και την παιδική του ηλικία, μίλησε και για την αγχώδης διαταραχή με την οποία παλεύει, κάνοντας κατανοητό ότι μια ψυχική διαταραχή ή πάθηση δεν βλέπει το στάτους ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον αν ανήκει η όχι στους royals. 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το βιβλίο του ο Δούκας του Sussex, μίλησε για την μάχή του με την αγοραφοβία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήμουν αγοραφοβικός. Το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο δεδομένου του δημόσιου ρόλου μου». Ο ίδιος στην συνέχεια αναφέρθηκε και σε μια στιγμή που τον κατέβαλε όταν «σχεδόν λιποθύμησε» κατά την διάρκεια μιας ομιλίας.

Photo by Pexels

Ας δούμε πώς ακριβώς ορίζεται η αγχώδης αυτή διαταραχή. Η αγοραφοβία είναι ο φόβος ενός ατόμου να βρεθεί σε καταστάσεις όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη ή ότι η βοήθεια δεν θα ήταν διαθέσιμη εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η αγοραφοβία είναι απλώς ένας φόβος για ανοιχτούς χώρους, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση.

Κάποιος με αγοραφοβία μπορεί να φοβάται:

  • ταξιδεύοντας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • επίσκεψη σε ένα εμπορικό κέντρο
  • να φύγει από το σπίτι

Εάν κάποιος με αγοραφοβία βρεθεί σε μια αγχωτική κατάσταση, συνήθως θα βιώσει τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, όπως:

  • γρήγορος καρδιακός παλμός
  • γρήγορη αναπνοή (υπεραερισμός)
  • αίσθημα ζέστης και ιδρώσεως
  • αίσθημα αρρώστιας

Photo by Pexels

Θα αποφύγουν καταστάσεις που προκαλούν άγχος και μπορεί να φύγουν από το σπίτι μόνο με έναν φίλο ή σύντροφο. Μπορεί επίσης να φτάσουν στο σημείο να παραγγέλνουν ότι μπορούν μέσω διαδικτύου αντί να πάνε στο σούπερ μάρκετ να τα πάρουν οι ίδιοι. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά είναι γνωστή ως αποφυγή.

Τι προκαλεί την αγοραφοβία;

Η αγοραφοβία μπορεί να αναπτυχθεί ως επιπλοκή της διαταραχής πανικού, μιας αγχώδους διαταραχής που περιλαμβάνει κρίσεις πανικού και στιγμές έντονου φόβου. Μπορεί να προκύψει συσχετίζοντας τις κρίσεις πανικού με τα μέρη ή τις καταστάσεις όπου εμφανίστηκαν και στη συνέχεια αποφεύγοντάς τες.

Δεν έχουν όλα τα άτομα με αγοραφοβία ιστορικό κρίσεων πανικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόβος τους μπορεί να σχετίζεται με θέματα όπως ο φόβος του εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της ασθένειας ή ακόμη και το να βρεθούν σε ένα ατύχημα.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση