ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για την κολοκύθα, ενώ θα έπρεπε

Η εποχή της κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι παντού αυτή την εποχή και νοστιμεύει με τον ξεχωριστό της τρόπο τα φαγητά και τα επιδόρπιά μας. Το νόστιμο αυτό λαχανικό μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας για την υγεία μας, αφού τόσο οι σπόροι όσο και η σάρκα της είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες.

Η κολοκύθα, εκτός από ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο, που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου, είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά λαχανικά της εποχής - σε τόσο μεγάλο βαθμό, μάλιστα, που οι διατροφολόγοι την εντάσσουν, πλέον, στα superfoods. 

Η θρεπτική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη, γι’ αυτό ας δούμε παρακάτω τα μεγαλύτερα ωφέλη της στην υγεία και διατροφή μας. 

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει διάφορες πολυφαινόλες, που ως γνωστό είναι αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, πρόωρη γήρανση και μορφές καρκίνου.

2. Περιέχει μέταλλα
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και για τη μυική λειτουργία. Επίσης περιέχει και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.

3. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
Έχει αποδειχτεί πως ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας δίνει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, η οποία είναι 25 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του έντερου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού μας συστήματος.

4. Είναι πλούσια σε βιταμίνες
Η κολοκύθα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών. Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.

5. Είναι χαμηλή σε θερμίδες
Εκατό γραμμάρια μαγειρεμένης κολοκύθας δίνουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επίσης αποτελεί ιδανική επιλογή για διατροφή απώλειας βάρους, καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες αυξάνει το επίπεδο κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτασμένοι πιο γρήγορα.

6. Θρεπτικοί και οι σπόροι της
Οι προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας και ονομάζονται φυτοστερόλες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Επίσης, οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην υπνηλία και επίσης, συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που σας βοηθά στον ύπνο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X