ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: nude tailored παντελόνι, πουκάμισο και μπαλαρίνες
 

4 Μαρτίου: Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του HPV

Τέταρτος σε συχνότητα είναι ο καρκινος του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες στην Κύπρο με 36 νέα περιστατικά το 2019.

Δέσποινα Άσπρου

Σήμερα, 4 Μαρτίου, εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η οποία αποτελεί πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Διεθνούς Εταιρείας για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (International Papillomavirus Society).

Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ως γνωστό είναι η συχνότερα μεταδιδόμενη σεξουαλική λοίμωξη παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς τουλάχιστον 14 τύποι του ιού HPV μπορούν να οδηγήσουν σε διαφόρους τύπους καρκίνου, με πιο συχνούς τον καρκίνο της μήτρας, των κεφαλής & τραχήλου, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Στην Κύπρο, ο καρκινος του τραχήλου της μήτρας είναι τέταρτος σε συχνότητα, με 36 νέα περιστατικά το 2019, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ ο οποίος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο αυτό και εξάλειψη του ιού. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται πλέον δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε κορίτσια που γεννήθηκαν από 01/01/2004 και αγόρια που γεννήθηκαν από 01/01/2008 και ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών καλούνται να διευθετήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους μέσω των παιδιάτρων τους.

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, στην Κύπρο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες με 36 νέα περιστατικά το 2019.

Επισημαίνει πως οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV του ΠΑΣΥΚΑΦ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση