ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: jeans, κορμάκι και μποτάκια
 

3+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη γλουτένη

Σας δίνουμε χρήσιμες πληροφορίες για μία από τις πιο παρεξηγημένες τάσεις της εποχής.

newsroom must

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για διατροφές χωρίς γλουτένη, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη του σίτου και άλλων προϊόντων που περιέχουν γλουτένη από τη διατροφή του ατόμου και την ταξινόμησή τους ως αρνητικών, ουσιαστικά με κάθε πιθανό τρόπο. Η μείωση της ποσότητας των μπισκότων και κέικ στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία, αλλά δεν είναι λόγω της γλουτένης. Για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού με κοιλιοκάκη η αποφυγή της γλουτένης προσφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα στην υγεία του, αλλά για τους υπόλοιπους από εμάς, η γλουτένη δεν κάνει κακό.

Δεν είναι απλώς μία ουσία
Το πιο πιθανόν να έχετε μια αόριστη αίσθηση του τι είναι η γλουτένη ή τουλάχιστον πού μπορεί να βρεθεί: στα προϊόντα με βάση το σιτάρι. Η γλουτένη είναι ένας συνδυασμός δύο διαφορετικών πρωτεϊνών. Η γλουτένη προέρχεται από τη λατινική λέξη gluten «κόλλα» και αποτελείται από γλιαδίνη και γλουταΐνη, δύο διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών που βρίσκονται στο ενδοσπέρμιο του σιταριού. Ωστόσο, υπάρχει και σε άλλους κόκκους, όπως η σίκαλη, το κριθάρι, και σε μια διασταύρωση σίτου και σίκαλης -γνωστή ως triticale (τριτικάλ), επειδή έχουν πρωτεΐνες από τις ίδιες κατηγορίες με τις δύο του σιταριού.

Βρίσκεται σε αρκετά προϊόντα
Η γλουτένη δεν βρίσκεται μόνο στο ψωμί. Είναι επίσης συστατικό σε πολλές διαφορετικές ενώσεις τροφίμων. Υπάρχουν κάποιες πηγές γλουτένης που ίσως δεν έχετε σκεφτεί, από το κουσκούς έως το σιμιγδάλι. Ορισμένα μπαχαρικά μπορούν να πωληθούν με αλεύρι σίτου. Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε πατάτες τηγανητές, σάλτσα σόγιας, καραμέλες, σάλτσες σαλάτας, ακόμα και γκοφρέτες.

Μπορεί να στερείστε θρεπτικά συστατικά αν δεν την καταναλώνετε
Οι διατροφές χωρίς γλουτένη φαίνεται να αυξάνονται, αν και δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για τους περισσότερους να την εξαλείψουν εξ ολοκλήρου από τη διατροφή τους. Η διατροφή χωρίς γλουτένη συνιστάται μόνο αν έχετε κοιλιοκάκη, η οποία είναι στην πραγματικότητα μια αυτοάνοση διαταραχή όπου ο οργανισμός θεωρεί τη γλουτένη ως εχθρό. Όταν άτομα με κοιλιοκάκη τρώνε γλουτένη, το σώμα τους επιτίθεται στο λεπτό έντερο. Αυτές οι επιθέσεις οδηγούν στην καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου, που προωθούν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Όταν καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν σωστά από το σώμα. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες Β.

Δεν έχει συγκεκριμένη λειτουργία στο σώμα
Η ίδια η γλουτένη δεν έχει συγκεκριμένη λειτουργία στο σώμα, αλλά στα τρόφιμα. Η κύρια λειτουργία της γλουτένης στα τρόφιμα είναι να παράσχει έναν δομικό μηχανισμό που διευκολύνει τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού και επιτρέπει στα τρόφιμα να κρατήσουν το σχήμα τους και να παρέχουν υφή.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση