ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: denim skirt, πουκάμισο και μπότες western
 

«You’ve got mail»: Ο μεγαλύτερος εχθρός των εργαζομένων

Έρευνα καταρρίπτει τον μύθο του multitasking και της ικανότητας συγκέντρωσης

Ζωή Τουτουντζίδου

Η ικανότητα του ανθρώπου να συγκεντρώνεται μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα με έρευνες. Αυτό επηρεάζει αρκετούς τομείς της ζωής μας, ειδικά την εργασίας μας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικά η συνεχόμενη χρήση των μέσων επικοινωνίας και του υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει την αποδοτικότητα των εργαζομένων, καταρρίπτοντας τον μύθο γύρο από το multitasking.

«Το 2004 υπολογίσαμε ότι η μέση συγκέντρωση σε μία οθόνη ήταν 2,5 λεπτά. Κάποια χρόνια αργότερα, διαπιστώσαμε ότι η ικανότητα συγκέντρωσης ήταν περίπου 75 δευτερόλεπτα. Τώρα, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν σε μία οθόνη κατά μέσο όρο μόνο για 47 δευτερόλεπτα», σχολιάζει η καθηγήτρια Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Dr. Gloria Mark στο CNN.

Η Dr. Gloria Mark επισημαίνει επίσης ότι όταν αποσπάται η προσοχή τους από μία εργασία, χρειάζονται περίπου 25 λεπτά για να συγκεντρωθούν ξανά σε αυτή.

«Στην πραγματικότητα, η έρευνά μας δείχνει ότι χρειάζονται 25 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα, προτού μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην αρχική εργασία».

Αναφέροντας σε ένα άλλο σημείο, ότι το multitasking δεν είναι εφικτό να συμβεί έτσι απλά, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα εξίσου καλά.

«Με εξαίρεση πολύ σπάνια άτομα, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που λέμε multitasking. Εκτός από την περίπτωση που η μία από τις ενέργειες είναι αυτόματη, όπως το μάσημα τσίχλας ή το περπάτημα, δεν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα δύο πράγματα που απαιτούν προσπάθεια».

Τέλος, η Dr. Mark τονίζει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των εργαζομένων δεν είναι μόνο η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η συνεχόμενη χρήση των email. Διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα στο email και το υψηλότερο στρες, με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση στην εργασία.

«Κόψαμε το email για κάποιους εργαζόμενους σε εταιρεία για μία εργάσιμη εβδομάδα. Χρησιμοποιώντας μόνιτορ για τον καρδιακό σφυγμό, διαπιστώσαμε ότι ήταν σημαντικά λιγότερο αγχωμένοι και μπόρεσαν να μείνουν συγκεντρωμένοι για σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση